Mrazené kozáky brezové s vajíčkami (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Lásku k hubárčeniu mi od útleho detstva vštepovala babička po mamke, moja vzácna lady Ann. V okolí rodných Košíc a peši až po Margecany. Zbieranie a následné spracovanie húb z našich hôr, lesov, lúk a strání… Konzervovanie od sušenia, do solianky à la Agica Gemelová, cez mrazenie až po nakladanie do rôznych nálevov. Najradšej si pochutím na „masliakoch”. Keď nemáme čerstvé hríby či kozáky, dobre padnú aj mrazené. Veľmi rád za ne zverejňujem poďakovanie svojemu priateľovi Ing. Mirkovi Hríbikovi.

2-3
porcie
12-15 minút
príprava
5-7 minút
tepelná úprava

Postup

  1. na 2 PL oleja a PL masla som orestoval pokrájanú zelenú cibuľku aj s „pierkami“, spolu s 2 PL petržlenovej, 2 PL zelerovej a PL ligurčekovej (zmrazenej), pokrájanej vňate
  2. na tento zelený voňavý základ som uložil rozmrazené kozáky (šťavu z nich som využil v „gádžovskej“ zemiakovej polievke), prstami osolil, pridal čerstvo pomleté čierne korenie a borievku_jalovec (jeho vôňa mi pripomína úžasný ozón našich lesov, lúk, hôr a strání) a korunoval ho druhou PL masla, zamiešal a nechal teplom „zosnúbiť“ chute jednotlivých ingrediencií do jedného gastronomického akordu; nenechajte sa, prosím Vás pekne, odradiť, či nedaj Bože znechutiť farbou mrazených kozákov brezových, za ich vynikajúcu chuť sa však zaručujem vlastnou hlavou! Kozáky totiž po pokrájaní sčernejú, podobne ako aj hríb modrý (sinejúci, či sinavý), ktorý sa u nás na Above nazýva aj ako hríb „kovaľ“.
  3. napokon som do zostavy vklepol dve vajíčka a počas 2÷3´ priebežného miešania, vznikla táto dobrota,
  4. ktorú som na tanieri ozdobil lístočkami petržlenovej vňate a podával s paradajkovým šalátom posypaným potrhanými lístočkami bazaličky voňavej. Prikusovali sme domáci chlebík z múky T-720 s ľanovými a slnečnicovými semienkami (vydržte, s rcp Vás čoskoro zoznámim)! Takto pripravené huby s vajíčkom si dokážem živo predstaviť aj v podobe predjedla, na vkusne narezaných malých krajcoch chleba, na oleji opečeného do červeno zlato hneda, jemne potretého cesnakom a posypaného čerstvo nastrúhaným údeným oštiepkom; decentná ozdoba halúzkou petržlenovej či zelerovej vňate, je už samozrejmosť!