Mramorový korbáč (fotorecept)

Autor receptu: aja1616

Názov som si vymyslela sama. Je to taká zmes viacerých receptov dokopy. Koláč je z kakaového a bieleho cesta, preto mramorový a je spletený, preto korbáč...., alebo si ho upečte na Veľkú noc, napríklad na raňajky. Ja pečiem kysnuté koláče takmer každú nedeľu, na desiatu do školy, keďže bývame na dedine.

120 minút
príprava
35 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Suroviny, ktoré potrebujeme.
  2. Cestá som robila v pekárničke s dvojitou nádobu. Suroviny do pekárničky dávame podľa poradia ako idú za sebou. Teda najskôr tekuté a potom sypké, nakoniec do stredu rozmrvíme droždie. Do nádobky na hnedé cesto dáme rozmiešané kakao v mlieku. Ak máme jednu nádobu, tak si urobíme bledé cesto z dvojitej dávky, t.j. 340 ml mlieka, 6 PL oleja, 4 PL cukru, 600 g polohrubej múky, 1 KL soli, 26 g čerstvého droždia. Tiež si môžeme urobiť cesto ručne. Vtedy si najskôr pripravíme kvások: odoberieme trochu mlieka (cca 1,5 dcl) a do vlažného zamiešame cukor, rozmrvené droždie a trochu z odváženej múky (kvások má byť riedky, nie hustý). Necháme postáť, aby kvások narástol a nalejeme spolu so zvyšným mliekom a olejom na múku, do ktorej sme zamiešali soľ. Dobre vypracujeme a necháme kysnúť na teplom mieste asi 1,5 až 2 hodiny. Potom ho rozdelíme na dve časti, do jednej zapracujeme kakao. Pri tomto spôsobe sa mi zdá jednoduchšie zapracovať suché kakao.
  3. Keď pracujeme s pekárničkou, tak si spustíme program: cesto. Niekedy musíme pridať trošku múky, alebo mlieka, podľa toho či je cesto riedke, alebo tuhé. Pridávame pomocou polievkovej lyžice. Cesto by sa nemalo lepiť na steny nádoby. Po ukončení programu máme krásne vykysnuté.
  4. Cesto vyklopíme na pomúčenú dosku, sformujeme bochníky a na pomúčenej doske postupne rozvaľkáme na tenko. Bledé cesto posypeme vanilínovým cukrom, hrozienkami a zvinieme.
  5. Hnedé cesto natrieme nutelou (môžeme si ju ohriať v mikrovlnke, aby sa lepšie roztierala), posypeme mletými orechmi a zvinieme.
  6. Oba záviny spolu splietieme ako korbáč. Ten uložíme na plech vystlaný papierom a necháme 30 minút kysnúť. Potom ho natrieme vlažným mliekom a šup do rúry vyhriatej na 180°C. Pečieme 30-35 minút.
  7. Počas pečenia si pripravíme polevu: vodu a cukor spolu povaríme, nakoniec primiešame olej. Týmto potrieme ešte horúci koláč.
  8. Necháme vychladnúť. Koláč sa krásne leskne a trochu lepí, takže kto nechce mať lepkavé prsty, ten si koláč pred pečením potrie rozšľahaným vajíčkom a vynechá polevu. Pokrájame a môžeme papkať. Dobrú chuť.