Mramorovo-pohánková bábovka

danda3 - fotkadanda3, 6. februára 2015
Mramorovo-pohánková bábovka
Foto: danda3

Od kamarátky som mala požičanú kuchárku od Zdeňka Šmajstrla "Pohánka ve mlýně a v kuchyni" s kopou fantastických receptov z pohánky a pohánkovej múky. Zobraziť celý popisOd kamarátky som mala požičanú kuchárku od Zdeňka Šmajstrla "Pohánka ve mlýně a v kuchyni" s kopou fantastických receptov z pohánky a pohánkovej múky. Dnes som vybrala na vyskúšanie práve túto bábovku (s malými zmenami) a keďže mi veľmi chutila, podelím sa veľmi rada o recept.♥

15 minút
príprava
45 minút
na 170 °C

Suroviny

4 ks
250 g
100 g
3 PL
1 ks
2 - 3 PL (alebo kakao)
150 ml
200 ml
 na formu
 na formu




Postup

  1. 1

    Celé vajcia šľaháme so štipkou soli, potom pridáme rapaduru a med ( alebo 200 g klasického cukru) a opäť šľaháme do peny.

    Mramorovo-pohánková bábovka - obrázok 1
  2. 2

    Pridáme múku + PDP + olej + mlieko (môže byť aj klasické) a na najmenších otáčkach prešľaháme.

    Mramorovo-pohánková bábovka - obrázok 2
  3. 3

    2/3 cesta nalejeme do maslom vymastenej a pohánkovou múkou vysypanej bábovkovej formy.

    Mramorovo-pohánková bábovka - obrázok 3
  4. 4

    Do 1/3 pridáme karob alebo klasické kakao, nalejeme do formy a pomocou vidličky premiešame.

    Mramorovo-pohánková bábovka - obrázok 4
  5. 5

    Pečieme na 170°C cca 45 minút dolný a horný ohrev. Či je bábovka upečená, zistíme pomocou špajdle. Necháme vychladnúť a potom vyberieme z formy.

    Mramorovo-pohánková bábovka - obrázok 5
  6. 6

    Musela som ochutnať ešte pred cvičením, mňam, zobrala som aj babám na ochutnávku a všetkým veľmi chutila, pohánkovú múku v nej nikto nespoznal.

    Mramorovo-pohánková bábovka - obrázok 6
  7. 7

    No a po cvičení, studená, chutila ešte lepšie.♥

    Mramorovo-pohánková bábovka - obrázok 7

Diskusia k receptu

neposed
vyzera velmi dobre, aj ja prednostnujem alternativne muky. Mas mojich 5*, len tak dalej, urcite potesis mnohych.
danda3
Ďakujem za milé komentáre, som rada, že vás táto alternatíva bábovky zaujala.♥
frezia68
Ale robíš chute a hoci asi nebudem piecť,ukladám a máš ***** .
bubaya
Ja som raz jedla pohánkovú tortu v Mníchove, a bolo to fakt veľmi dobré. Ale zatiaľ ma nenapadlo robiť niečo z pohánky, alebo múky na sladko. Vďaka za perfektne spravený recept, ukladám.
danda3
Ďakujem veľmi pekne, som rada, že s vám recept páči, dnes som piekla ďalšiu, idem nahodiť.♥ Z tej včerajšej už veľa neostalo.☺
cesminaz
Velmi dobry recept,velmi sa mi paci ;-) Ale chcem sa spytat,ze ked pomeliem pohanku tak aj to bude dobre? Lebo pohankovu muku neviem dostat :-/ ale mam doma pohanku,tak by som ju zomlela..mozes prosim @danda3 poradit :-) dakujem
danda3
Ďakujem @cesminaz a @kukulienka71 , cesminka - to Ti neviem poradiť, u nás je dostať, teda ja si ju objednávam v www.mlyn-zrno.sk, posielajú aj na dobierku, ale skús vygugliť, možno sa niekde o tom dočítaš.♥
fineliving
krásna bábovka, nepoužívam bielu múku a každá inšpirácia navyše je vítaná :), určite ju vyskúšam, ukladám do KK a 5* :)
medovnicek
na reze vyzerá nádherne a je to zdravá verzia, na zdravej výžive teraz fičí môj syn a aj nevesta, takže som rada, že si môžem takýto recept uložiť Darinka:)
staja
Asi som bola prvá, čo vyskúšala tento recept, lebo tu nevidím žiadne ohlasy, ale bola som veľmi sklamaná, lebo sa mi to nepodarilo. Nečakala som, že to bude z tej pohánkovej múky nadýchané ako z klasickej bielej, ale bolo to suché a nie veľmi chutné. Dodržala som všetko presne a isté je, že ju skúšať už druhýkrát nebudem.
danda3
Milá @staja , možno si mala inú múku ako ja, pretože moja bola výborná a vôbec nie suchá, viem, že je dostať aj pohánková múka úplne čierna, ak si to robila z tej, tak Ti verím, že bola iná. Ja kupujem pohánkovú múku hladkú a robievam z nej veľmi často, vždy sa mi podarí.♥
staja
Ďakujem za odpoveď, @danda3 , som rada. Nepamätám si už presne, akú pohánkovú múku som použila, ale určite nebola čierna. Teraz mám od fy Vince, možno to predsa ešte raz skúsim. Zvyčajne sa len tak nevzdávam. Ak sa mi podarí, pridám obrázok múky:






SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia