Mramorové punčové rezy

kata50 - fotkakata50, 19. marca 2011
Mramorové punčové rezy
Foto: kata50

Keď mi moja známa dávala tento recept, pripísala mi do neho... že ten prostredný plát upečieš podobne ako Deň a noc... tak som upiekla. Zobraziť celý popisKeď mi moja známa dávala tento recept, pripísala mi do neho... že ten prostredný plát upečieš podobne ako Deň a noc... tak som upiekla. A ona potom pri koštovke s hrôzou pozerala... že veď kakao tam v recepte nie je !!! No ale mne sa takáto " pomýlená" kombinácia páčila a od vtedy pečiem punčové rezy iba takto.

45-50
porcií
45 minút
príprava
60 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto č.1:
3 ks
100 g
100 g
3 PL vlažná
1 PL
Cesto č.2:
5 ks
300 g
1 dl studené
200 g roztopené
300 g
1 balíček
1,5 dl ( malinový)
2-3 PL
300 g
Punč:
3 dl
300 g
3 dl
POLEVA:
150-200 g
1 -1,5 dl (malinový)
2 PL roztopená




Postup

  1. 1

    Upečieme 2 pláty piškótového cesta. Každý z 3 vajec. Ešte za horúca sa snažíme z nich zlúpnuť vrchnú šupku alebo ju nožíkom slabo narušiť. Ak tak neurobíme, riskujeme že sa nám pláty " nenapoja " na seba a koláčik sa môže rozpadať.

    Mramorové punčové rezy - obrázok 1
  2. 2

    Pripravíme si druhé cesto Deň a noc. Žĺtka s cukrom šľaháme za postupného pridávania mlieka. Cukor sa pekne roztopí a máme nadýchanú žĺtkovú penu. Pridáme roztopené maslo, sirup ( kvôli farbe, ale môžete aj štipku potravinárskej červenej farby :-) )múku s práškom do pečiva. Nakoniec opatrne zamiešame sneh z 5 bielkov. Cesto si rozdelíme na dve časti, do jednej zľahka zapracujeme kakao. Na plech dáme ružové cesto a do neho striedavo kôpky tmavého cesta. Pečieme pri 180 st/ 25 min. Aj z tohto cesta odstránime vrchnú šupku.

    Mramorové punčové rezy - obrázok 2
  3. 3

    Uvaríme si punč. Voda +marhuľový džem rozvaríme, ochladíme a pridáme rum.

  4. 4

    Ideme ukladať. Cesto z 3 vajec- nízke, potrieme marhuľovým džemom. Na neho položíme hrubé cesto Deň a noc, a lyžicou ponalievame punč. Toto zase zakryjeme druhou tenkou piškótou. Dobre ale s citom popritláčame. Ja dám na koláč papier na pečenie, na to veľký plech a na chvíľu to zaťažím napr. fľašou vody.

  5. 5

    Poleva je veľmi jednoduchá. Cukor rozmiešame so sirupom a na koniec pridáme trochu roztopenej Cery. Poleva sa nám bude výborne rozotierať, schnúť a aj rezať.

    Mramorové punčové rezy - obrázok 5

Diskusia k receptu

kkaja
jednoduché a určite dobručké ... mám rada punčové zákusky KK
gittka
ja robievam punčové trocha inak,ale tieto ma velmi zaujali.na velku noc urcite upeciem...
meggy231
Super receptik -paci sa mi len sa chcem uistit -3dl rumu? Hmmm ale ...............nuz ked puncovy tak puncovy -vyskusam :)
ancicka
Pre mňa známi rcp.Ja ked dávam tmavé cesto,tak robím šikmo pásy cez plech.Inač pekné a dobré!
janger
Ta 'pomylena kombinacia' sa ti velmi podarila :-)))! Rezy su ukazkove!
kata50
Ďakujem veľmi pekne. Tie 3 dl rumu - naozaj. Ono sa to rozriedi a vpije - neboj @meggy231 . Držím palce - vyskúšajte, sú naozaj šťavnaté a vôbec nemusí ísť farbivo - červené. Veď kde je napísané, že musia byť krikľavo červené?? :-)))
hubata
Ukladám kvôli synovi, ten stále mele o punčákoch...... Máš ich krááasne až ti závidím.
veronika353
Pekávám punčáky,s tím kakaem je to dobrý nápad, vypadá to zajímavě,ukládám:-)))
baculata
Velmi uhladné, vidiet precíznost, ako aj na predoslých Anulinych rezoch.
tonicka53
krásne rezy, perfektné, závidím tú precíznosť pri krájaní, ale v dobrom :D
havino
nádherne, obdivujem to krájanie, ja to tak neviem, robím inak punčáky,ale skusim aj tvoje
klaura
ukladám si ... máme radi punčové a ja robievam tie krikľavo červené ... :) tieto sa mi páčia viac ...
kata50
Gazdinky moje, to nie všetko ja ! Ten koláč ja primerane šťavnatý tak sa naozaj výborne krája :-))
nessy
aj ja robím punčáky takto, akurát to "stredné cesto delím na 3 časti a farbím 1 tretinu kakaom, 1 tretinu "na ružovo" a 1 tretinu nechám bielu, kladiem na plech lyžicou striedavo kôpky. Cesto je potom v reze ešte krajšie. Ale inak skvelý recept. A to presné nakrájanie...ako od cukrárky
sandratamer
@kata50 , nebuď zbytočne skromná, na takto nádherne a úhľadne pokrájané rezy by som ja potrebovala pravítko a uhlomer, kružidlo a ... niečie šikovné ruky :-DDD
kata50
Ďakujem dievčatá :-))) @nessy tak toto ukladám nie do KK, ale rovno do mojej hlavy. A najbližšie tak urobím.
honestka
ja zboznujem puncak, ale robim iba starou metodou trhania a velmi stavnateho sirupu z roznych lekvarov. kolac farbim tiez prirodzenymi farbami, ale uz je tu tolko vela tychto fajnovych puncakov tvojou metodou pouzitia celeho cesta, ze asi vyskusam aj ja.
Robievas niekedy aj starodavnu pucovu "fondantovu polevu", alebo len rychlo miesanu?
jerica
@kata50 vynikajúci nápad v postupe punčáka krásne,to ja sa môžem pretrhnúť nenakrájam také krásne kúsky. :-))
alenka0901
Slinky sa mi zbiehajú v ústach, ukladám do KK a na Veľkú noc určite pečiem.
kata50
Ďakujem za vaše uznanie. Určite nakrájate, len trpezlivo... :-))
korbacik
...kráááásne, naozaj veľmi peknučké! Už sú uložené. Neviem sa dočkať až ich budem piecť dcére. Dnes (znova:) ) vyhrala v prednese prózy, tak som jej sľúbila, že bude nejaká dobrota. Dobrôt má síce doma až až, ale punčové sme mali väčšinou iba z obchodu - okrem všelijakých osláv, kde mi slávnostné torty pečie jedna šikovná pani.
Takže, držte mi palce na domácu punčovú premiéru. A ozaj, kata50, Deň a noc je výborný koláčik, poznám ho ešte z detstva.
korbacik
...ešte P. S. kata50, nechcela by si si zmeniť prezývku na katka50?
kata50
@korbacik si veľmi milá, ďakujem za uznanie. Blahoželám dcérke k výhre. Aj ja som niekedy úspešne recitovala ( Hviezdoslavov Kubín ), tak jej veľmi držím palce - nech postupuje do vyšších kôl.
Tieto punčové rezy hravo zvládneš, a urobené s láskou pre dcérku - budú excelentné. To verím. Však napíš ako sa ti podarili.
Keď sa bude dať, tak si zmením nick. Už viacerým sa nepáči. Dala som si skratku a nevyznieva to veľmi dobre. Ďakujem a pekný deň ti želám.
mata3636
jééémine, to je krásny koláčik. budem sa opakovať, ale fakt je dokonale nakrájaný, oku lahodiaci. už sa raz musím dokopať a punčáky urobiť. tieto si ukladám, veľmi sa mi páčia
janyky
urcite ho vyskusam, teraz na velku noc :) mam strasne rada puncaky,
chcem sa opytat , ta poleva na koniec, nieco sa vari, ci sa len vymiesa so slahacom????
kata50
Poleva na koniec sa len dobre vymieša do hladka, aby cukor nebolo veľmi cítiť. Nech sa ti podarí pekný koláč.
wildrane
Katka tvoj receptík na punč.rezy už mám v upečenej forme v chladničke, síce nie je tak excelentný ako tvoj, ale na prvý raz sa celkom podaril a hlavne doma chutil. Moc ďakujem
kata50
Tak to je dobrá správa!!! Som veľmi rada, že chutil. Druhý pokus už bude zase lepší- vieš už do čoho ideš. Pekné sviatky prajem.
bimka
teda..toto je fakt nádhera...mňam...
cupcake
Piekla som na svadbu a tak som skusila tvoj recept. Niektora z mojich kamaratok tuna mi dala podobny, ale skusila som tento tvoj a bol uzasny. Manzel len protestoval, ze nemoze skusat viac. Mala som totiz piec pre 140 ludi, tak som mu podavala len odkrojene kraje. Zobrala som aj do roboty/robim v obchode so zakuskami, polotovarmi, potrebami na pecenie ...atd, vsetci si pochvalovali. Samozrejme, take tuna nekupis, tak im velmi chutili. Vdaka za recept.
kata50
Ďakujem pekne za tvoj milý komentár. Potešil ma, že aj v zahraničí tieto zákusky chutili. Ale je to tvoja zásluha, že si ich tak chutne upiekla. Srdečne pozdravujem a prajem pekný deň.
karolka
Zase krásne nakrájaný, ale aj ten podnos je krásny, vyzerá byť porcelánový, ja mám porcelán veľmi rada
ela77
Katka, neviem ako mi mohol uniknúť tento tvoj recept, už viackrát som chcela robiť punčáky, ale toľko rôznych receptov je, že som si nevedela vybrať. Priznám sa ešte som ich nerobila, ale tento tvoj recept sa mi ukázal naboku keď som obdivovala tortu cigánka, ktorý bol dnes daný a tieto tvoje punčáky nemájú chybu. Nebudem už skúšať pozerať iné, ukladám tento do kuchárky a rozhodne urobím podľa teba. Vyzerajú fantasticky a pritom tak jednoduché.
kata50
@ela77 urob si ich a iné už nebudeš. Sú naozaj jednoduché a šťavnaté. Napíš ako sa ti podarili. Pekný deň :-))
ela77
Katuška ešte jedna otázočka, už pomaly oblizujem monitor a idem si oči vyočiť na prvej foto, aby som rozlúskla, či aj tá horná piškóta je zospodu natretá lekvárom, ale asi áno, mala by byť. To vieš my x-nástky, troška dlhšie vedenie. Inak robíš bežne polevu s tou CEROU?
kata50
@ela 77 v bode 4 píšem, že : "Ideme ukladať. Cesto z 3 vajec- nízke, potrieme marhuľovým džemom. Na neho položíme hrubé cesto Deň a noc, a lyžicou ponalievame punč. Toto zase zakryjeme druhou tenkou piškótou." Teda je to myslené tak, že keď ponalievaš punč na druhý hrubší plát cesta, z punču sa ti tam zachytí vrstva lekváru, ktorý je rozvarený v punči. Predsa len sú tam kúsky marhúľ. Toto ešte dobre poroztieraj a tak už iba polož tenký plát cesta, ktorý ničím nenatieraš-iba dobre popritláčaj a jemne zaťaž. Pekne sa to spojí a vlastne lekvár tam už máš.
Áno ja do polevy, aj čokoládovej(tu dávam viac tej cery), aj do tejto cukrovej, aj do citrónovej dám 1-2 PL roztopenej CERY a rýchlo vymiešam. Poleva krásne stuhne, ale sa neláme pri krájaní.
anka11
ja do punčovej polevy pridávam 1-2 pol. lyžice oleja
kata50
@anka11 , zaujímavé. Aj vtedy dáš olej do punčovej polevy, keď je piškótové cesto tukové ?
alexola
mňam, boli výborné, trochu farebne iné, ale naozaj veľmi chutné a domáce!:) určite ešte podľa tohto receptu punčové rezy urobím
kata50
@alexola , ďakujem, že si napísala a teším sa , že sa ti koláčik podaril. Si šikovné mladé žieňa :-))
weron0605
mňam, hneď by som si dala! :) vyskúšam upiecť priateľovi na meniny, ale ešte by ma zaujímalo na akom veľkom plechu to mam piecť.
kata50
@weron0605 je to pečené na plechu s vysokým okrajom. Rozmery približne...28 x 37 cm. Nech sa podarí :-))
elisticka
az dnes som objavila tento super receptik:-) no veru som nerobila to oskrabovanie cesta a preto sa to oddeluje ..dakujem uz budem mudrejsia:-)
coldbery
krásny koláčik...chutný a výborne vyzerajúci....perfektne nafotený....už len upiecť a jesť....:)
kata50
No @elisticka mrzí ma, že si sa musela poučiť z vlastnej skúsenosti. A vieš, že ja tiež? Tiež som si myslela že netreba kôrky zlúpať no a potom sa mi parádne oddeľovali všetky vrstvy. Nabudúce, nech sa podarí :-))
@colbery ďakujem za pochvalu :-))
marijanka712
@kata50 ten tvoj punčák ma zaujal tak velmi, že sa do neho v piatok pustím akurát som rozmýšlala, že ešte nejaký punčový, lebo nemá žiaden krém take čosi svieže a toto sa mi vidí , že je to čo som hladala už teraz sa na neho teším dik ta rp...
slavnicanka
bože môj,krásny zákusok verím že je aj výborný,zajtra ho budem robiť prvý krát nech pri mne stoja všetci svätí,aby sa aspoň trošku podobal na ten tvoj.
kata50
@slavnicanka , neboj - zvládneš ho !!! Budem ti silno držať palce. Len trpezlivo a s láskou. Uvidíš aký bude pekný aj chutný :-)))
marijanka712
@kata50 mala si pravdu tento tvoj koláč mal úspech a bol výborný, zistila som, že krásne sa krájal na druhý den preto je dobre ho asi minimálne 24 hod. odpočinúť až tak krajať na rezy- dakujem za dobrý rp.
cupcake
Znovu ti musim podakovat za recept. Piekla som na svadbu a tak som robila aj tvoje puncove rezy. Bolo to pre moju cesku kamaratku, jej syn sa zenil a povedal, ze na svadbe chce mat len nase zakusky. Tak som piekla. Cim viac ich robim, tym sa mi podaria lepsie. Vsetci ich chvalili, samozrejme som povedala, ze recept mam od teba. Pavol/kamaratky syn/ povedal, ze mas zlate rucicky, lebo su uzasne. Aj som ich pekne nakrajala, dala do papierovych kosickou a ozdobila malou cervenou ruzickou, ako ze na svadbu, nevesta mala svadobnu kyticu z ruzi. Tak som sa tesila, ze sme sa reprezentovali vybornymi zakuskami, robila som rozne a tuna to ludia nepoznaju, tak im strasne chutili -vsetky. Ked dostanem fotky, tak poslem obrazky. Este raz vdaka za vyborny recept.
kata50
@cupcake , Ty máš zlaté ručičky !!! Že si ich tak perfektne upiekla a ešte krajšie reprezentovala Slovákov v zahraničí. Teším sa veľmi spolu s Tebou a ďakujem :-)))
mia2404
jééj paráda , dcéra zje iba punčové rezy teraz má narodky tak urobím ako tortu
janka1986
Ahojte ženičky, takže aj ja prispejem do diskusie, aby sa možno iné začiatočníčky poučili z mojich chýb :). Dnes som piekla prvý krát tieto punčáky, no neukladala som ich do plechu, ale na dosku, čo mi spôsobilo kopec problémov. Tieklo mi to kade tade, a ani poleva sa mi moc nepodarila :(. Nejak strašne tiekla, hoci som dodržala objemy. Neviem prečo. Uvidíme či stuhne. Do cesta som dala len sirup, ale nejak sa mi nezafarbilo... Som zvedavá, či bude aspon chutiť :).
kata50
@janka1986 , poviem ti niečo z mojich skúseností. Cesto ukladám na vždy na doske, lebo sa potom lepšie krája.Punč, ktorým polievaš, má byť riedky, aby sa dobre vpil do mramorového cesta. A to sa ti bude dariť vtedy ak zlúpneš kôrku z cesta. Ináč sa stečie dolu povrchom. Ale o tom píšem aj v postupe. Punč nelejeme naraz, ale pomaly lyžičkou polievam na zlúpaný povrch piškóty. Občas postláčam rukou, aby sa dobre vpil. A čo sa týka farbenia sirupom....no predsa ovocné sirupy sú rôznej sýtosti farieb a mohla si si pomôcť červeným farbivom, ak sa ti to zdalo svetlé. Drží ti palce a dúfam že tieto punčové rezy ti budú chutiť :-))
irenaw
všetko už bolo napísané, skrátka sú krásne, muž má punčové rád, ukladám si :)
janka1986
Katka, boli skvelé... čo tam po poleve, chuťovo, aj na vzhľad rezu boli super... len menej ružové :)... ale určite ešte budem robiť, len musím odhadnúť správnu konzistenciu tej polevy. Skvelý recept! Ďakujem.
kata50
@janka1986 , No teším sa , že si sa ozvala.Bála som sa že už je koláč niekde v koši...:-)) Keď budeš robiť tú polevu, a bude sa ti zdať veľmi tekutá, iba prisypuj opatrne práškový cukor a stále dobre rozmiešaj. Tú roztopenú CERU pridaj úplne nakoniec, keď si s hustotou polevy spokojná. Tá ti zaručí jej postupné stuhnutie a nebude praskať pri krájaní. No a keď chceš ružovejšiu polevu, tak si ešte prisyp - ale iba na špic noža, strašne to farbí- potravinárskej farby. Ja to požívam iba ojedinele. Nech sa ti podarí-držím palce . Pekný večer ešte prajem.
paveva
sú prekrásne, skúsim ich aj ja, dúfam, že sa mi podaria, ešte som také nerobila.
elena1
sú krásne a chutné , len nakrájať sami ich tak pekne nepodarilo. Akým nožom ich krájaš?
kata50
@elena1 , krájam ich dlhým nožom na torty. Snažím sa aby bol ostrý a teplý. Za každým rezom ho ponorím do horúcej vody, ktorú mám vo vyššej nádobe ( hrnci ). Najprv si nožom nastav mieru a potom pomaly tlač na polevu. Keď ju prekonáš, už môžeš smelšie krájať cesto. Neboj naučíš sa to . Získaš ten cit do ruky-zistíš ako nato a už to máš .Platí to na všetky druhy zákuskov. Pekný večer :-))
anina6
parádička, už dlho som nerobila punčák a ten tvoj vyzerá skvelo. Asi na Vianoce už viem čo budem piecť, okrem iného.
papkoska
Piekla som na rodinnú oslavu, skúsila som z polovičnej dávky (jeden tenký plat som rozkrojila a stredný farebný z polovice) a podarili sa aj tak. Ráno som upiekla, zaťažila asi len na 2 hodiny, poliala polevou, ktorá výborne rýchlo v chlade zaschne asi vďaka tej Cere, no a poobede sme si už pochutnávali. Mňam, vďaka za vydarený recept.
kata50
@papkoska Výborne si si poradila - z polovičnej dávky. Ďakujem, že píšeš a som rada, že chutilo :-)) Pekný deň .
emmatessdad
Ahoj prosim ta co tam znamena ten sirup? to to sladke? či dzus. Ci zmiesam sirup (co si ho deti zarabaju s vodou) s cukrom a tak uvarim?
kata50
@emmatessdad , som dosť veľkým odporcom umelých potravinárskych farbív a ak sa dá, tak cesto, polevu prifarbím silným ovocným sirupom. Nie je to také krásne ružovkavé....., ale aspoň zdravšie :-)
zuzanka118
katka koláč sa mi vydaril,len poleva mi bola riedka a nestuhla mi,je ten pomer dobrý?
kata50
@zuzanka118 som rada, že sa ti koláč vydaril. Do polevy, ktorá je v recepte som použila dosť hustý ríbezľový sirup. Vždy mi vo fľaši po čase trochu zhustne. Ak si tiež použila sirup, tak skús nabudúce menej...polovicu (0,5 dl ) a iba opatrne po kvapkách pridávaj. Keď na koniec dáš roztopenú ceru, mal by perfektne zahustnúť. Treba rýchlo-za tepla rozotierať. Zuzanka, nech sa ti podarí k tvojej spokojnosti :-)
kkaja
jednoduché a určite dobručké ... mám rada punčové zákusky KK
gittka
ja robievam punčové trocha inak,ale tieto ma velmi zaujali.na velku noc urcite upeciem...
meggy231
Super receptik -paci sa mi len sa chcem uistit -3dl rumu? Hmmm ale ...............nuz ked puncovy tak puncovy -vyskusam :)
ancicka
Pre mňa známi rcp.Ja ked dávam tmavé cesto,tak robím šikmo pásy cez plech.Inač pekné a dobré!
janger
Ta 'pomylena kombinacia' sa ti velmi podarila :-)))! Rezy su ukazkove!
kata50
Ďakujem veľmi pekne. Tie 3 dl rumu - naozaj. Ono sa to rozriedi a vpije - neboj @meggy231 . Držím palce - vyskúšajte, sú naozaj šťavnaté a vôbec nemusí ísť farbivo - červené. Veď kde je napísané, že musia byť krikľavo červené?? :-)))
hubata
Ukladám kvôli synovi, ten stále mele o punčákoch...... Máš ich krááasne až ti závidím.
veronika353
Pekávám punčáky,s tím kakaem je to dobrý nápad, vypadá to zajímavě,ukládám:-)))
baculata
Velmi uhladné, vidiet precíznost, ako aj na predoslých Anulinych rezoch.
tonicka53
krásne rezy, perfektné, závidím tú precíznosť pri krájaní, ale v dobrom :D
havino
nádherne, obdivujem to krájanie, ja to tak neviem, robím inak punčáky,ale skusim aj tvoje
klaura
ukladám si ... máme radi punčové a ja robievam tie krikľavo červené ... :) tieto sa mi páčia viac ...
kata50
Gazdinky moje, to nie všetko ja ! Ten koláč ja primerane šťavnatý tak sa naozaj výborne krája :-))
nessy
aj ja robím punčáky takto, akurát to "stredné cesto delím na 3 časti a farbím 1 tretinu kakaom, 1 tretinu "na ružovo" a 1 tretinu nechám bielu, kladiem na plech lyžicou striedavo kôpky. Cesto je potom v reze ešte krajšie. Ale inak skvelý recept. A to presné nakrájanie...ako od cukrárky
sandratamer
@kata50 , nebuď zbytočne skromná, na takto nádherne a úhľadne pokrájané rezy by som ja potrebovala pravítko a uhlomer, kružidlo a ... niečie šikovné ruky :-DDD
kata50
Ďakujem dievčatá :-))) @nessy tak toto ukladám nie do KK, ale rovno do mojej hlavy. A najbližšie tak urobím.
honestka
ja zboznujem puncak, ale robim iba starou metodou trhania a velmi stavnateho sirupu z roznych lekvarov. kolac farbim tiez prirodzenymi farbami, ale uz je tu tolko vela tychto fajnovych puncakov tvojou metodou pouzitia celeho cesta, ze asi vyskusam aj ja.
Robievas niekedy aj starodavnu pucovu "fondantovu polevu", alebo len rychlo miesanu?
jerica
@kata50 vynikajúci nápad v postupe punčáka krásne,to ja sa môžem pretrhnúť nenakrájam také krásne kúsky. :-))
alenka0901
Slinky sa mi zbiehajú v ústach, ukladám do KK a na Veľkú noc určite pečiem.
kata50
Ďakujem za vaše uznanie. Určite nakrájate, len trpezlivo... :-))
korbacik
...kráááásne, naozaj veľmi peknučké! Už sú uložené. Neviem sa dočkať až ich budem piecť dcére. Dnes (znova:) ) vyhrala v prednese prózy, tak som jej sľúbila, že bude nejaká dobrota. Dobrôt má síce doma až až, ale punčové sme mali väčšinou iba z obchodu - okrem všelijakých osláv, kde mi slávnostné torty pečie jedna šikovná pani.
Takže, držte mi palce na domácu punčovú premiéru. A ozaj, kata50, Deň a noc je výborný koláčik, poznám ho ešte z detstva.
korbacik
...ešte P. S. kata50, nechcela by si si zmeniť prezývku na katka50?
kata50
@korbacik si veľmi milá, ďakujem za uznanie. Blahoželám dcérke k výhre. Aj ja som niekedy úspešne recitovala ( Hviezdoslavov Kubín ), tak jej veľmi držím palce - nech postupuje do vyšších kôl.
Tieto punčové rezy hravo zvládneš, a urobené s láskou pre dcérku - budú excelentné. To verím. Však napíš ako sa ti podarili.
Keď sa bude dať, tak si zmením nick. Už viacerým sa nepáči. Dala som si skratku a nevyznieva to veľmi dobre. Ďakujem a pekný deň ti želám.
mata3636
jééémine, to je krásny koláčik. budem sa opakovať, ale fakt je dokonale nakrájaný, oku lahodiaci. už sa raz musím dokopať a punčáky urobiť. tieto si ukladám, veľmi sa mi páčia
janyky
urcite ho vyskusam, teraz na velku noc :) mam strasne rada puncaky,
chcem sa opytat , ta poleva na koniec, nieco sa vari, ci sa len vymiesa so slahacom????
kata50
Poleva na koniec sa len dobre vymieša do hladka, aby cukor nebolo veľmi cítiť. Nech sa ti podarí pekný koláč.
wildrane
Katka tvoj receptík na punč.rezy už mám v upečenej forme v chladničke, síce nie je tak excelentný ako tvoj, ale na prvý raz sa celkom podaril a hlavne doma chutil. Moc ďakujem
kata50
Tak to je dobrá správa!!! Som veľmi rada, že chutil. Druhý pokus už bude zase lepší- vieš už do čoho ideš. Pekné sviatky prajem.
bimka
teda..toto je fakt nádhera...mňam...
cupcake
Piekla som na svadbu a tak som skusila tvoj recept. Niektora z mojich kamaratok tuna mi dala podobny, ale skusila som tento tvoj a bol uzasny. Manzel len protestoval, ze nemoze skusat viac. Mala som totiz piec pre 140 ludi, tak som mu podavala len odkrojene kraje. Zobrala som aj do roboty/robim v obchode so zakuskami, polotovarmi, potrebami na pecenie ...atd, vsetci si pochvalovali. Samozrejme, take tuna nekupis, tak im velmi chutili. Vdaka za recept.
kata50
Ďakujem pekne za tvoj milý komentár. Potešil ma, že aj v zahraničí tieto zákusky chutili. Ale je to tvoja zásluha, že si ich tak chutne upiekla. Srdečne pozdravujem a prajem pekný deň.
karolka
Zase krásne nakrájaný, ale aj ten podnos je krásny, vyzerá byť porcelánový, ja mám porcelán veľmi rada
ela77
Katka, neviem ako mi mohol uniknúť tento tvoj recept, už viackrát som chcela robiť punčáky, ale toľko rôznych receptov je, že som si nevedela vybrať. Priznám sa ešte som ich nerobila, ale tento tvoj recept sa mi ukázal naboku keď som obdivovala tortu cigánka, ktorý bol dnes daný a tieto tvoje punčáky nemájú chybu. Nebudem už skúšať pozerať iné, ukladám tento do kuchárky a rozhodne urobím podľa teba. Vyzerajú fantasticky a pritom tak jednoduché.
kata50
@ela77 urob si ich a iné už nebudeš. Sú naozaj jednoduché a šťavnaté. Napíš ako sa ti podarili. Pekný deň :-))
ela77
Katuška ešte jedna otázočka, už pomaly oblizujem monitor a idem si oči vyočiť na prvej foto, aby som rozlúskla, či aj tá horná piškóta je zospodu natretá lekvárom, ale asi áno, mala by byť. To vieš my x-nástky, troška dlhšie vedenie. Inak robíš bežne polevu s tou CEROU?
kata50
@ela 77 v bode 4 píšem, že : "Ideme ukladať. Cesto z 3 vajec- nízke, potrieme marhuľovým džemom. Na neho položíme hrubé cesto Deň a noc, a lyžicou ponalievame punč. Toto zase zakryjeme druhou tenkou piškótou." Teda je to myslené tak, že keď ponalievaš punč na druhý hrubší plát cesta, z punču sa ti tam zachytí vrstva lekváru, ktorý je rozvarený v punči. Predsa len sú tam kúsky marhúľ. Toto ešte dobre poroztieraj a tak už iba polož tenký plát cesta, ktorý ničím nenatieraš-iba dobre popritláčaj a jemne zaťaž. Pekne sa to spojí a vlastne lekvár tam už máš.
Áno ja do polevy, aj čokoládovej(tu dávam viac tej cery), aj do tejto cukrovej, aj do citrónovej dám 1-2 PL roztopenej CERY a rýchlo vymiešam. Poleva krásne stuhne, ale sa neláme pri krájaní.
anka11
ja do punčovej polevy pridávam 1-2 pol. lyžice oleja
kata50
@anka11 , zaujímavé. Aj vtedy dáš olej do punčovej polevy, keď je piškótové cesto tukové ?
alexola
mňam, boli výborné, trochu farebne iné, ale naozaj veľmi chutné a domáce!:) určite ešte podľa tohto receptu punčové rezy urobím
kata50
@alexola , ďakujem, že si napísala a teším sa , že sa ti koláčik podaril. Si šikovné mladé žieňa :-))
weron0605
mňam, hneď by som si dala! :) vyskúšam upiecť priateľovi na meniny, ale ešte by ma zaujímalo na akom veľkom plechu to mam piecť.
kata50
@weron0605 je to pečené na plechu s vysokým okrajom. Rozmery približne...28 x 37 cm. Nech sa podarí :-))
elisticka
az dnes som objavila tento super receptik:-) no veru som nerobila to oskrabovanie cesta a preto sa to oddeluje ..dakujem uz budem mudrejsia:-)
coldbery
krásny koláčik...chutný a výborne vyzerajúci....perfektne nafotený....už len upiecť a jesť....:)
kata50
No @elisticka mrzí ma, že si sa musela poučiť z vlastnej skúsenosti. A vieš, že ja tiež? Tiež som si myslela že netreba kôrky zlúpať no a potom sa mi parádne oddeľovali všetky vrstvy. Nabudúce, nech sa podarí :-))
@colbery ďakujem za pochvalu :-))
marijanka712
@kata50 ten tvoj punčák ma zaujal tak velmi, že sa do neho v piatok pustím akurát som rozmýšlala, že ešte nejaký punčový, lebo nemá žiaden krém take čosi svieže a toto sa mi vidí , že je to čo som hladala už teraz sa na neho teším dik ta rp...
slavnicanka
bože môj,krásny zákusok verím že je aj výborný,zajtra ho budem robiť prvý krát nech pri mne stoja všetci svätí,aby sa aspoň trošku podobal na ten tvoj.
kata50
@slavnicanka , neboj - zvládneš ho !!! Budem ti silno držať palce. Len trpezlivo a s láskou. Uvidíš aký bude pekný aj chutný :-)))
marijanka712
@kata50 mala si pravdu tento tvoj koláč mal úspech a bol výborný, zistila som, že krásne sa krájal na druhý den preto je dobre ho asi minimálne 24 hod. odpočinúť až tak krajať na rezy- dakujem za dobrý rp.
cupcake
Znovu ti musim podakovat za recept. Piekla som na svadbu a tak som robila aj tvoje puncove rezy. Bolo to pre moju cesku kamaratku, jej syn sa zenil a povedal, ze na svadbe chce mat len nase zakusky. Tak som piekla. Cim viac ich robim, tym sa mi podaria lepsie. Vsetci ich chvalili, samozrejme som povedala, ze recept mam od teba. Pavol/kamaratky syn/ povedal, ze mas zlate rucicky, lebo su uzasne. Aj som ich pekne nakrajala, dala do papierovych kosickou a ozdobila malou cervenou ruzickou, ako ze na svadbu, nevesta mala svadobnu kyticu z ruzi. Tak som sa tesila, ze sme sa reprezentovali vybornymi zakuskami, robila som rozne a tuna to ludia nepoznaju, tak im strasne chutili -vsetky. Ked dostanem fotky, tak poslem obrazky. Este raz vdaka za vyborny recept.
kata50
@cupcake , Ty máš zlaté ručičky !!! Že si ich tak perfektne upiekla a ešte krajšie reprezentovala Slovákov v zahraničí. Teším sa veľmi spolu s Tebou a ďakujem :-)))
mia2404
jééj paráda , dcéra zje iba punčové rezy teraz má narodky tak urobím ako tortu
janka1986
Ahojte ženičky, takže aj ja prispejem do diskusie, aby sa možno iné začiatočníčky poučili z mojich chýb :). Dnes som piekla prvý krát tieto punčáky, no neukladala som ich do plechu, ale na dosku, čo mi spôsobilo kopec problémov. Tieklo mi to kade tade, a ani poleva sa mi moc nepodarila :(. Nejak strašne tiekla, hoci som dodržala objemy. Neviem prečo. Uvidíme či stuhne. Do cesta som dala len sirup, ale nejak sa mi nezafarbilo... Som zvedavá, či bude aspon chutiť :).
kata50
@janka1986 , poviem ti niečo z mojich skúseností. Cesto ukladám na vždy na doske, lebo sa potom lepšie krája.Punč, ktorým polievaš, má byť riedky, aby sa dobre vpil do mramorového cesta. A to sa ti bude dariť vtedy ak zlúpneš kôrku z cesta. Ináč sa stečie dolu povrchom. Ale o tom píšem aj v postupe. Punč nelejeme naraz, ale pomaly lyžičkou polievam na zlúpaný povrch piškóty. Občas postláčam rukou, aby sa dobre vpil. A čo sa týka farbenia sirupom....no predsa ovocné sirupy sú rôznej sýtosti farieb a mohla si si pomôcť červeným farbivom, ak sa ti to zdalo svetlé. Drží ti palce a dúfam že tieto punčové rezy ti budú chutiť :-))
irenaw
všetko už bolo napísané, skrátka sú krásne, muž má punčové rád, ukladám si :)
janka1986
Katka, boli skvelé... čo tam po poleve, chuťovo, aj na vzhľad rezu boli super... len menej ružové :)... ale určite ešte budem robiť, len musím odhadnúť správnu konzistenciu tej polevy. Skvelý recept! Ďakujem.
kata50
@janka1986 , No teším sa , že si sa ozvala.Bála som sa že už je koláč niekde v koši...:-)) Keď budeš robiť tú polevu, a bude sa ti zdať veľmi tekutá, iba prisypuj opatrne práškový cukor a stále dobre rozmiešaj. Tú roztopenú CERU pridaj úplne nakoniec, keď si s hustotou polevy spokojná. Tá ti zaručí jej postupné stuhnutie a nebude praskať pri krájaní. No a keď chceš ružovejšiu polevu, tak si ešte prisyp - ale iba na špic noža, strašne to farbí- potravinárskej farby. Ja to požívam iba ojedinele. Nech sa ti podarí-držím palce . Pekný večer ešte prajem.
paveva
sú prekrásne, skúsim ich aj ja, dúfam, že sa mi podaria, ešte som také nerobila.
elena1
sú krásne a chutné , len nakrájať sami ich tak pekne nepodarilo. Akým nožom ich krájaš?
kata50
@elena1 , krájam ich dlhým nožom na torty. Snažím sa aby bol ostrý a teplý. Za každým rezom ho ponorím do horúcej vody, ktorú mám vo vyššej nádobe ( hrnci ). Najprv si nožom nastav mieru a potom pomaly tlač na polevu. Keď ju prekonáš, už môžeš smelšie krájať cesto. Neboj naučíš sa to . Získaš ten cit do ruky-zistíš ako nato a už to máš .Platí to na všetky druhy zákuskov. Pekný večer :-))
anina6
parádička, už dlho som nerobila punčák a ten tvoj vyzerá skvelo. Asi na Vianoce už viem čo budem piecť, okrem iného.
papkoska
Piekla som na rodinnú oslavu, skúsila som z polovičnej dávky (jeden tenký plat som rozkrojila a stredný farebný z polovice) a podarili sa aj tak. Ráno som upiekla, zaťažila asi len na 2 hodiny, poliala polevou, ktorá výborne rýchlo v chlade zaschne asi vďaka tej Cere, no a poobede sme si už pochutnávali. Mňam, vďaka za vydarený recept.
kata50
@papkoska Výborne si si poradila - z polovičnej dávky. Ďakujem, že píšeš a som rada, že chutilo :-)) Pekný deň .
emmatessdad
Ahoj prosim ta co tam znamena ten sirup? to to sladke? či dzus. Ci zmiesam sirup (co si ho deti zarabaju s vodou) s cukrom a tak uvarim?
kata50
@emmatessdad , som dosť veľkým odporcom umelých potravinárskych farbív a ak sa dá, tak cesto, polevu prifarbím silným ovocným sirupom. Nie je to také krásne ružovkavé....., ale aspoň zdravšie :-)
zuzanka118
katka koláč sa mi vydaril,len poleva mi bola riedka a nestuhla mi,je ten pomer dobrý?
kata50
@zuzanka118 som rada, že sa ti koláč vydaril. Do polevy, ktorá je v recepte som použila dosť hustý ríbezľový sirup. Vždy mi vo fľaši po čase trochu zhustne. Ak si tiež použila sirup, tak skús nabudúce menej...polovicu (0,5 dl ) a iba opatrne po kvapkách pridávaj. Keď na koniec dáš roztopenú ceru, mal by perfektne zahustnúť. Treba rýchlo-za tepla rozotierať. Zuzanka, nech sa ti podarí k tvojej spokojnosti :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia