Bratislavské rožky

Mramorované makové a orechové rožteky (fotorecept)

Autor receptu: kucharocka123

Recept na sladké mramorované rožteky s bohatou makovou a orechovou náplňou. Tie originálne bratislavské majú ochrannú známku a svoj príbeh. Toto je len moja verzia.* Sú však rovnako chutné a tiež plné maku a orechov.

30
porcií
120 minút
príprava
12 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Náplň maková: Pripravíme si náplne. Mak zomelieme, zmiešame s práškovým a vanilkovým cukrom, slivkovým lekvárom a nastrúhanou citrónovou kôrou. Zalejeme malým množstvom horúceho mlieka (pridávame postupne) a vymiešame hustú plnku, aby sa z nej dali formovať valčeky.
  2. Náplň orechová: Zomleté orechy zmiešame s práškovým a vanilkovým cukrom. Pridáme rumovú arómu podľa chuti a zalejeme trochou horúceho mlieka. Vymiešame hustú tvarovateľnú kašu.
  3. Z každého druhu náplne najprv vyšúľame dlhý valec, každý rozdelíme na 15 dielov (cca po 20 g), z ktorých vyformujeme 15 makových a 15 orechových valčekov o dĺžke približne 10-12 cm.
  4. Keď máme hotové náplne, pripravíme si cesto. Droždie necháme vykysnúť v troche vlažného mlieka s 1 ČL kryštálového cukru. Obidva druhy múky zmiešame, preosejeme, pridáme cukor, štipku soli, maslo, vajce, ostatné mlieko a kvások.
  5. Z ingrediencií vymiesime bochník mastnejšieho cesta, ktorý zakryjeme potravinárskou fóliou a odložíme na 15 minút do chladničky.
  6. Vychladnuté cesto rozdelíme na 2 menšie bochníčky, z ktorých vyšúľame 2 dlhé valčeky. Z nich postupne odkrajujeme malé kúsky (o hmotnosti cca 30 g) a medzi dlaňami vyformujeme malé guľky. Vygúľala som ich 30 ks (15 ks na orechové a 15 ks na makové rožky).
  7. Každú guľôčku z cesta rozvaľkáme do podlhovastého tvaru na hrúbku asi 3 mm a dĺžku o niečo viac ako dlhý je valček plnky.
  8. Valček plnky zabalíme do cesta, okraje dôkladne stlačíme, vyšúľame rožtek so špicatými okrajmi (makové sa podľa originálneho receptu formujú do tvaru písmena U, orechové do tvaru písmena C). Rožky ihneď ukladáme na plech vyložený papierom na pečenie. Potrieme rozšľahanými žĺtkami a odložíme do chladu na cca 30 minút, aby žĺtková glazúra čo najskôr vyschla. Všetkých 15 ks orechových rožtekov v tvare písmena C sa zmestilo na 1 plech (vnútorná plocha 35x30 cm).
  9. Makové rožky som vyšúľala do tvaru písmena U. Na jeden plech sa zmestilo rovnako 15 ks.
  10. Natieranie žĺtkom ešte raz zopakujeme a žĺtkovú glazúru necháme znovu preschnúť. Rožteky tentokrát necháme podkysnúť už na teplom mieste, kým ich žĺtkový povrch nezačne kysnutím praskať. Nakoniec plech vložíme do rúry predhriatej na teplotu 200 °C a pečieme 10-12 minút do zlatohneda.
  11. Pohľad v reze. Plnky je v každom rožteku bohato. Dobrú chuť!