Mramorovaná bábovka
Mramorovaná bábovka

Mramorovaná bábovka bez múky s citrónovou polevou

Marek Karaka
majiteľ a šéfkuchár reštaurácie Alej v Bojniciach, 3. októbra 2018
Mramorovaná bábovka bez múky s citrónovou polevou
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
12
porcií
20 minút
príprava
45 minút
na 150 °C

Suroviny

6 ks
200 g
160 g
200 ml
40 g
20 g
Poleva:
1 ks
200 g
Tvarohová pena:
250 g
100 g
250 ml




Postup

  1. 1

    Žĺtky oddelíme od bielkov, pridáme kryštálový cukor, poriadne vymiešame, až hmota začne tuhnúť. Pridáme Zlatý klas, olej, škoricový cukor, spolu všetko premiešame. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a jemne ho vmiešame do cesta. Polovicu cesta nalejeme do vopred vymastenej a múkou vysypanej formy na bábovku. Do druhej polovice cesta primiešame kakao, vylejeme ho do formy a jemne premiešame špajdľou, tak vznikne mramorový efekt. Dáme piecť na 150 °C približne 45 minút.

  2. 2

    Poleva: Z citróna vytlačíme šťavu a vyšľaháme ju s práškovým cukrom. Touto polevou polejeme vychladnutú bábovku.

  3. 3

    Tvarohová pena: Smotanu vyšľaháme na hustú šľahačku, zamiešame do nej tvaroh vymiešaný s cukrom. Penou dozdobíme bábovku alebo ju k nej servírujeme.

Diskusia k receptu

remcula
Já se musím zeptat.. Asi se to u nás řekne jinak. Zlatý klas není mouka?? Je to pudink?? Bábovka mne hodně zaujala!
redakcia
@Remcula (4.10.2018 12:42)

Pod názvom Zlatý klas sa na Slovensku predáva výrobok, ktorý je svojím zložením vlastne kukuričný škrob s vanilkovou arómou. Vyzerá takto:


evanaaa
@Remcula , ano, aj u nás je múka s tým názvom - Zlatý klas, ale aj to, čo je na obrázku vyššie - je to škrobový prášok na krémy, najmä na krém na dukátové buchtičky, vtáčie mlieko, ap. Ale myslím, že aj u vás by to malo byť k dostaniu, možno pod iným názvom?




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia