Mramorová čokoládovo-nutelová roláda (fotorecept)
Autor receptu: eldina
z kysnutého cesta....veľmi jednoduchý postup
60 minút príprava |
20 minút na 180 °C |
Postup
- Potrebujeme: /chýba mi tam lekvár/..použila som sušené droždie a múka je v recepte napísaná 1 kg, ale to je maximálna váha..múky toľko, koľko vpije cesto...v miske je už rozpustené maslo/môžte použiť Heru či Palmarín/
- z vlažného mlieka+ štipky soli+ pár PL cukru+pár PL múky, kvasníc- urobiť kvások...
- teraz treba rozpustiť na pare horkú čokoládu (100g) a nutelu (5 PL) / či inú čokoládovú pomazánku/, dobre premiešať a nechať vychladnúť...
- do kvásku pridať zvyšok cukru, rozpustené maslo , vajce a pridávať múku, kým nie je cesto vláčne...
- aspoň pol hodinu nechať na teplom mieste vykysnúť..
- vykysnuté cesto ešte domiesiť múkou, aby sa nelepilo....potom vyvaľkať na veľký plát , potrieť čokoládovou plnkou a preložiť- najprv pravú stranu cesta do polovice, potom ju prikryť ľavou stranou cesta..
- cesto prekladáme- ako ked robíme cesto s oškvarkami...
- opäť preložiť
- vyvaľkať
- nakrájať na pásy /asi 1-2 cm/---mne sa podarili hrubšie..:))
- na plech položiť papier na pečenie a ukladať pásy cesta, ktoré sme zvinuli do špirály..
- trúbu predhriať na 180 °C, pásy nechať ešte trochu vykysnúť a dať piecť, asi na 20 minút...
- po upečení /z plechu koláč vysunúť aj s papierom/ , ešte horúce-potrieť hrubšou vrstvou lekváru, ja som použila jahodový....nechať chvíľu vychladnúť
- ked je koláč vlažný, zrolovať, aj s papierom!!
- po úplnom vychladnutí stiahnuť papier /ide dolu veľmi ľahko/, posypať práškovým cukrom/ale aj nemusíte/ a nakrájať na pláty..... zistila som, že som mohla nakrájať tenšie pláty, tým pádom by som mala viac špirál a efekt rolády by bol dokonalejší..:)) ale chuťovo je to jedno...ak chcete znásobiť chuť čokolády, namiesto lekváru potrite nutelou...a ešte jeden malý postreh-čokoládová plnka nevyteká, ako ked sa pečie kakaový koláč...:))------koláč je obrovský!!