Motýliková marcipánová torta s čokoládovým krémom (bezmliečna a bezlepková)
Autor receptu: sandra
Tortička pre dve malé princezničky, Jasmínku a Šarlotku. Telíčko a krídelká motýlika som odkukala odtiaľto: http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=41881&user=429 . Na fotenie postupu som asi ešte nedorástla, vždy mi to napadne až je torta hotová. Korpus som upiekla podľa @janka81 a podľa rád @irenaw v komentároch pod týmto recepom: http://varecha.pravda.sk/recepty/babovka-bezlepkova-fotorecept/11226-recept.html
Postup
- Žĺtky som oddelila od bielkov a vyšľahala som ich spolu s cukrom do peny. Pridala som olej, vyšľahala, potom vodu, opäť vyšľahala. Prášok do pečiva som zmiešala s preosiatou múkou, pridala do žĺtkovej zmesi a vyšľahala do hladka. Bielky som vyšľahala so štipkou soli na tuhý sneh. Ten som opatrne aby sa nepolámal primiešala do múkovej zmesi, najprv jednu lyžicu, potom polovicu a nakoniec aj zvyšok. Nesmú zostať hrudky snehu, cesto musí byť hladké a nadýchané.
- Guľatú formu (priemer 26 cm) som na spodku vystlala papierom na pečenie, okraje som potrela olejom a jemne pomocou sitka posypala bezlepkovou múkou. Naliala som cesto a piekla na spodnom ohreve pri teplote 160 stupňov Celzia asi 40 minút. Treba kontrolovať a jemne obchytkávať, nakoniec som skúsila špajlou, či je cesto upečené. Tortu vo forme som nechala 15 minút vychladnúť, kým som uvoľnila okraje a nechal korpus úplne vychladnúť pre rozkrojením. Potom som ho rozkrojila na tri pláty.
- Krém: Tuk som vyšľahala s práškovým cukrom do peny. Z pudingového prášku a kokosového mlieka som uvarila hustý puding. Ešte do horúceho som nalámala čokoládu a miešaním ju nechala rozpustiť. Hotový puding som vyliala na potravinársku fóliu, prekryla som ňou aj vrch, aby sa do pudingu nedostal vzduch a nechala som ho vychladiť v chladničke. Maslo aj puding musia mať pri spájaní rovnakú teplotu, inak sa krém zrazí. Spolu som ich vyšľahala do peny.
- Spodný aj stredný plát som potrela bohato domácim vlastnoručne uvareným ríbezľovým džemom. Na to som natrela krém, pláty poukladala na seba. Celú tortu som potrela krémom, uhladila a uložila do chladničky, aby poriadne vychladla. Potom som tortu rozkrojila na dve polovice, vykrojila krídelká a vykrojené boky a časti potrela krémom a opäť zahladila. Torta opäť putovala do chladničky aspoň na hodinu.
- Ozdoby a písmenká som si povykrajovala týždeň vopred a nechala vyschnúť, aby som sa s tým už potom nemala prácu. Telíčko motýlika som s hlavičkou spojila špáradlom, tykadlá sú ním tiež vystužené. Marcipán som si zafarbila ružovou gélovou farbou, rozdelila na dve polovice. Obe som vyvaľkala a potiahla obe krídla. Z oblej strany som z každého krídla kúsok odkrojila, aby obe polovice k sebe pekne "sadli". Do stredu som položila telo motýlika a ozdobila všetkým možným, hlavne aby toho bolo čo najviac, princezničky to chcú mať veselé :-D Všetky ozdoby som "poistila" potravinárskym gélom, ktorý pôsobí ako lepidlo. Ušúľala som valčeky na spodný obvod celej torty a tiež na rohy, a vytlačila vzor pomocou tvarovacej ihlice.
- Dvanásť hodín práce, a za polhodinku bolo po nej, dievčatká mali radosť :-D