Motýliková marcipánová torta s čokoládovým krémom (bezmliečna a bezlepková)

Autor receptu: sandra

Tortička pre dve malé princezničky, Jasmínku a Šarlotku. Telíčko a krídelká motýlika som odkukala odtiaľto: http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=41881&user=429 . Na fotenie postupu som asi ešte nedorástla, vždy mi to napadne až je torta hotová. Korpus som upiekla podľa @janka81 a podľa rád @irenaw v komentároch pod týmto recepom: http://varecha.pravda.sk/recepty/babovka-bezlepkova-fotorecept/11226-recept.html

Suroviny

Postup

  1. Žĺtky som oddelila od bielkov a vyšľahala som ich spolu s cukrom do peny. Pridala som olej, vyšľahala, potom vodu, opäť vyšľahala. Prášok do pečiva som zmiešala s preosiatou múkou, pridala do žĺtkovej zmesi a vyšľahala do hladka. Bielky som vyšľahala so štipkou soli na tuhý sneh. Ten som opatrne aby sa nepolámal primiešala do múkovej zmesi, najprv jednu lyžicu, potom polovicu a nakoniec aj zvyšok. Nesmú zostať hrudky snehu, cesto musí byť hladké a nadýchané.
  2. Guľatú formu (priemer 26 cm) som na spodku vystlala papierom na pečenie, okraje som potrela olejom a jemne pomocou sitka posypala bezlepkovou múkou. Naliala som cesto a piekla na spodnom ohreve pri teplote 160 stupňov Celzia asi 40 minút. Treba kontrolovať a jemne obchytkávať, nakoniec som skúsila špajlou, či je cesto upečené. Tortu vo forme som nechala 15 minút vychladnúť, kým som uvoľnila okraje a nechal korpus úplne vychladnúť pre rozkrojením. Potom som ho rozkrojila na tri pláty.
  3. Krém: Tuk som vyšľahala s práškovým cukrom do peny. Z pudingového prášku a kokosového mlieka som uvarila hustý puding. Ešte do horúceho som nalámala čokoládu a miešaním ju nechala rozpustiť. Hotový puding som vyliala na potravinársku fóliu, prekryla som ňou aj vrch, aby sa do pudingu nedostal vzduch a nechala som ho vychladiť v chladničke. Maslo aj puding musia mať pri spájaní rovnakú teplotu, inak sa krém zrazí. Spolu som ich vyšľahala do peny.
  4. Spodný aj stredný plát som potrela bohato domácim vlastnoručne uvareným ríbezľovým džemom. Na to som natrela krém, pláty poukladala na seba. Celú tortu som potrela krémom, uhladila a uložila do chladničky, aby poriadne vychladla. Potom som tortu rozkrojila na dve polovice, vykrojila krídelká a vykrojené boky a časti potrela krémom a opäť zahladila. Torta opäť putovala do chladničky aspoň na hodinu.
  5. Ozdoby a písmenká som si povykrajovala týždeň vopred a nechala vyschnúť, aby som sa s tým už potom nemala prácu. Telíčko motýlika som s hlavičkou spojila špáradlom, tykadlá sú ním tiež vystužené. Marcipán som si zafarbila ružovou gélovou farbou, rozdelila na dve polovice. Obe som vyvaľkala a potiahla obe krídla. Z oblej strany som z každého krídla kúsok odkrojila, aby obe polovice k sebe pekne "sadli". Do stredu som položila telo motýlika a ozdobila všetkým možným, hlavne aby toho bolo čo najviac, princezničky to chcú mať veselé :-D Všetky ozdoby som "poistila" potravinárskym gélom, ktorý pôsobí ako lepidlo. Ušúľala som valčeky na spodný obvod celej torty a tiež na rohy, a vytlačila vzor pomocou tvarovacej ihlice.
  6. Dvanásť hodín práce, a za polhodinku bolo po nej, dievčatká mali radosť :-D