Morušová marmeláda za studena so stéviou

bubaya - fotkabubaya, 1. júna 2014

Pre tých, čo chcú niečo sladkého so stéviou, alebo iným sladidlom. Dá sa použiť akékoľvek ovocie, marmeláda je bez varenia, takže vydrží v chladničke Zobraziť celý popisPre tých, čo chcú niečo sladkého so stéviou, alebo iným sladidlom. Dá sa použiť akékoľvek ovocie, marmeláda je bez varenia, takže vydrží v chladničke asi týždeň. Ak sa skôr nezje.

5
porcií
10 minút
príprava

Suroviny

200 g
3 PL
10 kvapiek
5 PL




Postup

  1. 1

    Morušu prebrať, podľa možnosti neumývať. Vo vyššej nádobe rozmixovať tyčovým mixerom, pridať sladidlo, alebo cukor, a citrónovú šťavu.

  2. 2

    Do hladkej ovocnej masy pridať karob /svätojánsky chlebík/, šľahať, kým marmeláda nezhustne. Naliať do skleného pohára a uložiť do chladničky.

  3. 3

    Dá sa urobiť aj s iným ovocím, podľa sladkosti potom treba pridať alebo ubrať sladidla a citrónovej šťavy.

Diskusia k receptu

denyany
Čím môžem nahradiť karob a nemôžem ho vynechať celkom?
safran
@denyany karobom sa zvyčajne nahrádza kakao, ale chuť ani účinky nemajú rovnaké, tak hádam @bubaya prezradí viac. Mňa by tiež zaujímalo, prečo požťila karob a tiež prečo moruše neodporúča umývať.
jamarlen
moruše zbieram rád, najmä ráno po daždi. napasiem sa rovno pod stromom, skvelé po behu:)
tie, čo domov prinesiem, neumývam, sú dosť vodové…. mixujem ich a dávam v mafínových košíčkoch zmrznúť, potom preložím pre lepšie uskladnenie do škatuľky.
je príjemné vybrať ráno a dať do ovsa, tvarohu, či jogurtu.
stéviu a citrónovú kôru, niekedy aj šťavu, pridávam až do jedla.
bubaya
Karob sa používa na zahustenie, obsahuje veľa pektínu. Je to pomletý svätojánsky chlebíček, po týmto názvom ho poznáme my, skôr narodení. V takom malom množstve sa jeho sladkastá chuť stratí, a mne osobne nikdy nepripomínal kakao, jedine ak farbou. Neviem, čo iné na zahustenie by sa mohlo k moruši pridať, aby to nebolo treba variť, ako napr. želatinu. Ak máte nejaký iný nápad, pridajte.
jamarlen
na krátkodobé uskladnenie môžeš zahustiť chia semienkami, alebo psyliom:) a podporíš aj zdravie:)
bubaya
Psylium neznášam, vraj je bez chuti a vône, ale mne sa po ňom s prepáčením grgá aj pol dňa. Toto sú len mechanické zahusťovadlá, treba ich dať veľa. Ale ten karob sa tam dáva kvôli vysokému obsahu pektinu
safran
ďakujem za vysvetlenie, to som nevedela, lebo karob, napriek viacerým chválam, nepoužívam




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia