Morský vlk pečený v rúre na cibuľovej postieľke

Autor receptu: slavka2012

Takto som videla pripravovať čerstvé morské ryby v Portugalsku. Je to jednoduchý, rustikálny recept so zaručeným výsledkom. Okrem morského vlka tak pripravujem i pstruhy a pražmy.

4
porcie
80 minút
príprava
20 minút
na 200, potom 180 C °C

Postup

  1. Pripravíme si soľ, cesnak, cibuľu, všetky bylinky a samozrejme ryby.
  2. Vypitvané ryby najskôr nožom zbavíme šupín, najlepšie v kuchynskom dreze. Pozor, pri príliš energickom čistení majú šupiny tendenciu rozprsknúť sa po celom okolí. Rybe ponecháme hlavu, plutvy i chvost
  3. Vyčistené a umyté ryby naplníme bylinkami a plátkami cesnaku. Cibuľu pokrájame na hrubšie kolieska a vyložíme ňou vymastený plech tak, aby tvorila takmer súvislú vrstvu. Na kolieska cibule pokladieme ryby a hojne ich posolíme hrubozrnnou soľou. Hrobozrnná soľ má tú výhodu, že rybu či mäso posolí, ale nepresolí, lebo prebytok sa rozpustí a stečie pod rybu. Necháme odpočívať 1,5 až 2 hodiny na chladnom mieste.
  4. Rúru predhrejeme na 200°C, ryby pokropíme olivovým olejom a polejeme bielym vínom. Dáme piecť, po 5 minútach znížime teplotu na 190°C a ešte asi 15 minút pokračujeme v pečení. Ryba je hotová vtedy, keď je mäkká aj cibuľa.
  5. Upečené ryby možno na prvý pohľad nevyzerajú príliš vábne, no ľahko sa skladajú z plechu a netrhá sa im kožka, pretože ležali na cibuľkovej posteľke, ktorá sa medzitým do voňava upiekla.Pod kožou sú mäkké a šťavnaté, jednoducho jena báseň.
  6. Podávame pokvapkané citrónovou šťavou, napríklad s varenými zemiakmi, varenou zeleninou alebo šalátom.Môžeme pridať aj upečenú cibuľu z positeľky. Na tanieri som ich odfotiť nestihla, boli však veľmi dobré, šťavnaté. Zapíjali sme ich suchým bielym argenínskym vínom Torrontés.