Morský vlk pečený v rúre na cibuľovej postieľke

slavka2012 - fotkaslavka2012, 24. apríla 2013

Takto som videla pripravovať čerstvé morské ryby v Portugalsku. Je to jednoduchý, rustikálny recept so zaručeným výsledkom. Okrem morského vlka tak pripravujem i pstruhy Zobraziť celý popisTakto som videla pripravovať čerstvé morské ryby v Portugalsku. Je to jednoduchý, rustikálny recept so zaručeným výsledkom. Okrem morského vlka tak pripravujem i pstruhy a pražmy.

4
porcie
80 minút
príprava
20 minút
na 200, potom 180 C °C

Suroviny

4 ks
2 ks
2 strúčiky
podľa potreby
4 ks
4 vetvičky
4 lístky
4 lístky
podľa potreby
1- 1,5 dl
podľa potreby




Postup

  1. 1

    Pripravíme si soľ, cesnak, cibuľu, všetky bylinky a samozrejme ryby.

    Morský vlk pečený v rúre na cibuľovej postieľke - obrázok 1
  2. 2

    Vypitvané ryby najskôr nožom zbavíme šupín, najlepšie v kuchynskom dreze. Pozor, pri príliš energickom čistení majú šupiny tendenciu rozprsknúť sa po celom okolí. Rybe ponecháme hlavu, plutvy i chvost

    Morský vlk pečený v rúre na cibuľovej postieľke - obrázok 2
  3. 3

    Vyčistené a umyté ryby naplníme bylinkami a plátkami cesnaku. Cibuľu pokrájame na hrubšie kolieska a vyložíme ňou vymastený plech tak, aby tvorila takmer súvislú vrstvu. Na kolieska cibule pokladieme ryby a hojne ich posolíme hrubozrnnou soľou. Hrobozrnná soľ má tú výhodu, že rybu či mäso posolí, ale nepresolí, lebo prebytok sa rozpustí a stečie pod rybu. Necháme odpočívať 1,5 až 2 hodiny na chladnom mieste.

    Morský vlk pečený v rúre na cibuľovej postieľke - obrázok 3
  4. 4

    Rúru predhrejeme na 200°C, ryby pokropíme olivovým olejom a polejeme bielym vínom. Dáme piecť, po 5 minútach znížime teplotu na 190°C a ešte asi 15 minút pokračujeme v pečení. Ryba je hotová vtedy, keď je mäkká aj cibuľa.

    Morský vlk pečený v rúre na cibuľovej postieľke - obrázok 4
  5. 5

    Upečené ryby možno na prvý pohľad nevyzerajú príliš vábne, no ľahko sa skladajú z plechu a netrhá sa im kožka, pretože ležali na cibuľkovej posteľke, ktorá sa medzitým do voňava upiekla.Pod kožou sú mäkké a šťavnaté, jednoducho jena báseň.

    Morský vlk pečený v rúre na cibuľovej postieľke - obrázok 5
  6. 6

    Podávame pokvapkané citrónovou šťavou, napríklad s varenými zemiakmi, varenou zeleninou alebo šalátom.Môžeme pridať aj upečenú cibuľu z positeľky. Na tanieri som ich odfotiť nestihla, boli však veľmi dobré, šťavnaté. Zapíjali sme ich suchým bielym argenínskym vínom Torrontés.

Diskusia k receptu

violeta
To je krása, jednoduché a chutné, dobrý nápad s tou cibulou. Vyskúšam na pstruhoch :-D
zuzkabluzka
aj mne sa pacia, takto podobne sa pripravuju cerstve ryby aj tu na Sicilii, skoncim veu na trh pozriet, co dnes maju rybari, narobila si mi chute :)
emov
tak to hej,to by som si dal.
afataga
vyzeraju dobre, ale ja hlavu davam prec hned na zaciatku, nemam rada ked ryba na mna kuka :-)
janger
To vyzera dobre a zdravo :-). Ryby mame radi. Ide medzi moje rybacie recepty :-). Ja som myslela, ze morsky vlk je taka na pohlad 'skareda' ryba. Teda aspon tu je to tak...
izabella929
páni kluci a kľučky...) dnes boli všetci na ryby...parádne jedlo, krásne a chutne vyzerá.-))
denyany
morský vlk je skvelá ryba, pripravujem ho podobne. ale hlavu a plutvy odstraňujem.
tiginko
to sú nádherné rybky, také som ešte nerobila. Ale ryby všeobecne máme najradšej podobne naložené a naplnené v marináde z byliniek, olivového oleja, pretlačeného cesnaku a citrónovej šťavy a upečené, ideálne na rošte. @afataga tie ryby už toho veľa nenakukajú :-)
slavka2012
Mile Varechacky a Varechaci, dakujem Vam za komentare, potesili ma. Takt o pripravuju ryby v Portugalsku, ked ich kupia priamo od rybarov: nechaju hlavu i plutvy, a tak ich aj serviruju. Ryby maju totiz priamo za hlavou mimoriadne chutne maso.Uz som takto robila aj sladkovodne ryby a boli vynikajuce.
slavka2012
@janger , morsky vlk sa povie po anglicky sea bass a po francuzsky bar. Neviem, ako sa vola po holandsky, ale to je presne ta ryba, co som piekla.Ta skarena, ktoru spominas bude a si morsky cert alebo po cesky morskè das, po francuzsku boudroie alebo lotte, po holandsy zeeduiivel.
slavka2012
@tiginko , no tie tvoje ryby musia byt tiez velmi dobre a vonave, my zvycajne grilujeme ryby len tak na prirodno, ked budeme najblizsie grilovat, skusim podla teba.:-).
slavka2012
@tiginko , no tie tvoje ryby musia byt tiez velmi dobre a vonave, my zvycajne grilujeme ryby len tak na prirodno, ked budeme najblizsie grilovat, skusim podla teba.:-).
janger
@slavka2012 , Vies, morsky vlk je v doslovnom preklade zeewolf, preto som myslela, ze to je tento krasavec :-))):
 www.koksforum.nl/phpBB2/viewtopic.php?f=19&t=5838...


A potom mame este zeeduivel - teda morsky cert, to je dalsi fesak ;-):

 vissoorten.kustvissenineuropa.nl/zeeviseuropa/zeeduivel.htm...


Ta tvoja rybka to bude zeebaars po holandsky (podla toho anglickeho pomenovania, co si napisala)....Moc sa v tych slovenskych nazvoch ryb nevyznam. Ale v kazdom pripade tvoja rybka vyzera ozaj chutne :-).
slavka2012
@janger ,dakujem, aj za linky na tych krasavcov, znova som sa nieco nove dozvedela:-). S tymi nazvami ryb v slovencine to vobec nie je jednoduch, prilis sa v nich nevyznam ani ja. Preto si myslim, ze je skoda, ze zmizla diskusia o rybach, lebo tam ktosi uviedol link s ich nazvami v roznych jazykochv, i slovencine.
ethanel
V jednoduchosti je krasa a takto pripraveneho by som nikdy neodmietol .... u nas va UK ho volame Sea Bass ja ho pripravujem aj takto

slavka2012
@ethanel , dakujem, ten tvoj sea bass je perfektne prevedeny. Ak sa niekedy dostanem k salicornii a nafiletovanej rybe, iste sa nim budem inspirovat:-).
eraserhead
veľmi pekný recept, tiež som piekol rybu na cibuli ledva sa zmestila na plech






SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia