Morčacie stehno s pomarančovou omáčkou a pečenými jabĺčkami

Autor receptu: mandarin999

Ďalší z mojich vydarených experimentov, mix vôní, ktoré sa dokonale spojili a vytvorili ešte lahodnejšiu chuť tohto jedla. Po pôstnom období sme si dopriali takúto pochúťku a najedli sa do sýta. Kombinácia pomarančovej omáčky, pečených jabĺčok a morčacieho mäska, doplnená ďalšími pokladmi kuchyne, zabezpečila delikátnosť jedla a dodala mu akúsi honosnosť. Pritom nejde o nijaký extrémny zložitý recept. K nemu ako príloha zdravšia a chutnejšia ryža z Himaláji - Basmati, a super obed je na svete.

4
porcie

Postup

  1. Morčacie stehná si umyjeme, osušíme. Môžme použiť vykostené stehná, alebo piecť aj s kosťou. Ja som ich zbavila kože - nemusí sa. Osolíme ich, okoreníme, posypeme mletou červenou paprikou a rozmarínom. Z každej strany ich opečieme na panvici, na rozpálenom oleji.
  2. Pripravíme si omáčku z dijonskej horčice, medu a olivového oleja v pomere 1 : 1 : 1. Morčacie stehná vložíme do vymastenej zapekacej misy, podlejeme ich vývarom a potrieme pripravenou omáčkou. Dáme piecť do rúry, na 180 - 200 stupňov. Očistíme si jabĺčka a nakrájame na plátky. Posypeme ich hnedým cukrom, škoricou a troškou medu. Po cca pol hodinke stehná skontrolujeme, znova potrieme omáčkou z horčice, medu a olivového oleja a pridáme jabĺčka, ktoré naukladáme na stehná. Pridáme aj sušené hrozienka. Dopekáme dokedy mäsko nie je krásne mäkkučké a šťavnaté. Cca 10 minút pred dopečením som do misy pridala kúsky pomarančov, ktoré som potrela medom a posypala mandlovými lupienkami.
  3. Pripravíme si pomarančovú omáčku. Jej príprava je jednoduchá a stačí na ňu med a pomaranče. Ja som ju troška inovavala, použila viac surovín a bola vynikajúca. Cca 2 lyžice hnedého trstinového cukru som skaramelizovala, pridala lyžicu medu a 3 - 4 lyžice kvalitného červeného polosladkého vína. Pridala som šťavu z 1,5 pomaranča a miešala. Na dosiahnutie lepšej konzistencie som pridala maslo. Omáčku som dochutila mletým hrebíčkom a škoricou.
  4. Ako prílohu som zvolila ryžu Basmati - je zdravšia, chutnejšia, chuťovo výraznejšia a v poslednej dobe čoraz obľúbenejšia. Pripravte si ju podľa návodu na obale alebo podľa toho ako ste zvyknutí. Ja preferujem nasledujúci spôsob. Ryžu niekoľkokrát dokonale prepláchnem a zbavím ju škrobu. Dám ju do misky a zalejem vodou. Nechám ju postáť cca 20 - 25 minút. V širšom hrnci privediem k varu vodu v pomere 1 : 1,5 (1 - ryža, 1,5 - voda). Vodu osolíme. Keď sa voda varí, stiahneme plameň na najmenší, pridáme do nej ryžu a za stáleho miešania varíme cca 7 minút alebo dokedy nebude mäkká. Prebytočnú vodu zlejeme a ryža je hotová.