Morčacie stehno s cesnakom fotorecept

enerrgizer - fotkaenerrgizer, 3. júla 2011

...ale aj s dijonskou horčicou, rímskou rascou, tymiánom, s karamelizovanou cibuľou a s redukciou z dobrého červeného vínka...

4-5
porcie
35 minút
príprava
60 minút
na 180 °C

Suroviny

1 ks vykostené
4-5 strúčikov
1-2 PL
1 PL
1 KL
4-5 ks
2-3 PL
2-3 ks
2 KL
200 ml




Postup

  1. 1

    ...morčacie stehno som nožom upravil na jeden veľký plát mäsa. Po celej dĺžke som spravil zárezy, ale dával som pozor, aby som ho celkom neprerezal...

    Morčacie stehno s cesnakom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    ...dijonskú horčicu, nakrájaný cesnak, soľ a olivový olej som spolu zmiešal a mäsko som dobre namazal, marinádu som dal do každého zárezu...

    Morčacie stehno s cesnakom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ...plát mäsa som rozdelil na dve rovnaké polovice a zroloval som ich. Poistil som ich kuchynským špagátikom, zvonku som rolky ochutil rozdrvenou rímskou rascou, sušeným tymiánom a soľou. Na rozpálenom oleji som mäso nechal zatiahnuť...

    Morčacie stehno s cesnakom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ...podlial som červeným suchým vínom (dobrým) a prihodil som aj zopár nakrájaných šampiňónov. Dal som na hodinku do rúry, asi na 180°C. Na oriešku masla som asi 15 minút restoval nakrájanú cibuľu, potom som pridal lyžičku medu a nechal som ju skaramelizovať...

    Morčacie stehno s cesnakom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ...mäsko sa krásne upieklo a zostalo šťavnaté, posledných pár minút som ho zfarebnil pod grilom odkryté. Na cibuľovú panvicu (cibuľu som odložil bokom) som dal ďalší kúsok masla, pridal som jednu naberačku výpeku a aj zopár šampiňónov, podlial som červeným vínom. Po hodnej chvíľke sa víno pekne zredukovalo, alkohol niekde odišiel, tak som ju dochutil medom... redukcia z červeného bola hotová...

    Morčacie stehno s cesnakom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ...odpočinuté stehno som narezal, dal som ho na tanier, prizdobil som cibuľou a prelial som to redukciou z červeného vína. Podával som s tarhoňou ...dobrú chuť :-)

    Morčacie stehno s cesnakom (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

evusik
keď ja mám jednu veľkú smolu, ten môj nemá rád dijonskú horčicu, ale ja áno (mám v chladničke minimálne 5 rôznych druhov "štipľavých" horčíc) takže ostrú horčicu vo varení skoro vôbec nepoužívam.... budem ho musieť prevychovať....
recept ako vždy krásny a určite výborný :-)
enerrgizer
ďakujem :-) tarhoňu som ešte podlial výpekom, nebol mastný a šampiňóny mu dali dobrú chuť...
frezia68
Dijonskú mám "Edmont Fallot"špeciál-dostali sme,už len to morčacie :-))) krásny recept,máš moje sympatie.
marcy
morčacie mäsko potrebuje výraznejšie sosíky.....skvelá práca,skvelé chute :)
jody
Ježkove husle, chlape!!! Slintám si na spisy na stole! Tento týždeň najneskôr v nedeľu to robím, aj keby sekery padali. Vynechám jedine huby, ale však ja tam kydnem niečo iné. Fakt bomba!!!
nikina1510
prečo nemáte ešte vlastnú reláciu o varení?? namiesto tých kvázi celebrít, čo sa tvária, že vedia variť?
jamarlen
veľmi pekný recept, páči sa mi, ako si využil prirodzený tvar mäska, hneď mi napadli aspoň dve ďaľšie variácie. s bielym vínom,cesnakom a horčicou a s červeným vínom a šípkami, brusnicami, či mrkvou. červené víno a šampinony mi nejak nejdú dohromady .
evas13
Je rozhodnuté, nedeľný obed podľa Enerrgizera, Morčacie máme radi.
ajuschka
no vyzera to uplne že geniáááliš, uvažujem ale ako to pozmeniť, lebo u nás sa nemôžu ani veci na horčici ani huby..... nejaký nápad čím to vnútri pokickať?
ajuschka
no vyzera to uplne že geniáááliš, uvažujem ale ako to pozmeniť, lebo u nás sa nemôžu ani veci na horčici ani huby..... nejaký nápad čím to vnútri pokickať?
ajuschka
no vyzera to uplne že geniáááliš, uvažujem ale ako to pozmeniť, lebo u nás sa nemôžu ani veci na horčici ani huby..... nejaký nápad čím to vnútri pokickať?
loulula
odpadla som, zajtra urobim :) príp. pozajtra som zvedava :)
ocino4
Je to už dávno čo si pridal tento recept,teraz som ho vyskušala,a je vynikajuci-teda to mäsko.Doporučujem všetkým.Mňááám
miriamdolnikova
Robila som to cez vikend, bolo to BRUTAL VYNIKAJUCE!!!! :) strasne nam to chutilo celej rodine, aj detom, a muz dokonca povedal, ze to je ako z luxusnej restiky :)
zuzanka1367
Vďaka za kvalitný recept, mäso je chutné, šťavnaté, omáčka taktiež, huby som nedala, lebo syn nemusí, recept odporúčam do pozornosti :)


staja
Ďakujem za skvelú inšpiráciu, morčacie vykostené horné stehno pripravujem veľmi rada ( a často)
susulienka
Vynikajúci recept. Dnes som ho robila a mali sme skvelý nedeľný obed. Všetkým chutil. :-)
marabout
čo môžem použiť miesto červeného vina ? alebo radšej vynechať?




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia