Morčacie prsia na sladko-kyslo s ananásom alebo mangom (fotorecept)

Autor receptu: violeta

3-4
porcie

Postup

  1. Kuracie alebo morčacie prsia si očistím a pokrájam na pásiky. Vyšľahám si 1 vajce, pridám kukuričný škrob, chilli papričku, slnečnicový olej a sójovú omáčku. Do tejto marinády vmiešam mäso a nechám ho marinovať aspoň 2 hodiny alebo cez noc.
  2. Ryžu uvarím v ryžovare, so soľou a slnečnicovým olejom.
  3. Nakrájam si zeleninu. Cibuľu, cesnak na mesiačiky, papriku na pásiky. Ak robím mangovú verziu, tak si očistím mango škrabkou na zemiaky a nakrájam ho na pásiky. Mladý špenát prepláchnem a odstredím.
  4. Pripravím si zálievku 1: Do panvice zlejem šťavu z ananásového kompótu, pridám med, sójovú omáčku, ryžový ocot, nechám variť a ak práve chcem, pridám aj nastrúhaný zázvor. Do omáčky primiešam lyžicu kukuričného škrobu, rozmiešaného asi v 1 dcl vody. Podľa toho, ako mi zmes zhustne, ju rozriedim, alebo nechám zredukovať. Ochutnám a pridám soľ alebo čo treba, tak, aby mi zálievka chutila :) Nakoniec vmiešam lyžicu sezamového oleja. Na zálievku 2 použijem namiesto šťavy z ananásového kompótu, šťavu z pomarančov. Ďalší postup je rovnaký, ako pri zálievke1.
  5. Rozohrejem si panvicu s vysokým okrajom, pridám slnečnicový olej a opečiem sprudka mäso, aby sa nezačalo dusiť opekajte ho radšej po menších dávkach v dostatočnom množstve oleja. Opečené mäso si odložím. Do panvice prilejem znova slnečnicový olej, nechám rozohriať a opečiem cibuľu a cesnak. Pridám papriku, opečiem. Nakoniec primiešam ananás, alebo nakrájané mango a špenát.
  6. Zeleninovo-ovocnú zmes zmiešam s mäsom, zalejem pripravenou zálievkou a premiešam, len narýchlo poprehadzujem.