Morčacia roláda plnená sviatočnou plnkou na víne a pomarančoch (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Pre vzácnu návštevu treba sviatočný obed, pripravila som morčaciu roládu z morčacieho horného stehna, ktoré som naplnila sviatočnou plnkou z dubákov, kuracej pečene a z domácej údenej slaninky. Roládu som previazala motúzikom, piekla som prikryté 120 minút v trúbe za prelievania výpekom, po 1 hodine som ju podliala vínom, neskôr som pridala pomarančovú šťavu a vyfiletovaný pomaranč. Hotovú roládu som pokrájala na rezy a podávala s dusenou ryžou, preliatou vynikajúcou šťavou. . Mala veľký úspech.

6 - 8
porcií
24 hodín minút
príprava
120 minút
na 180/200 poslednýc´h  °C

Suroviny

Postup

  1. Kúpila som už vykostené horné morčacie stehno - filé, ktoré som umyla, osušila papierovou utierkou a vložila do pekáčika.
  2. Poriadne som ho osolila z každej strany,...
  3. ...okorenila čerstvo mletým čiernym korením, ...
  4. ...poliala som ho olejom a odložila som ho prikryté na 24 hodín odpočívať do chladničky.
  5. V deň D som mäsko vybrala na podnos, hrubšie časti mäsa som skrojila na plocho horizontálne ostrým nožom a rozprestrela tam, kde ho bolo menej a vznikol súvislý rovnako vysoký plát.
  6. Na celý plát morčacieho stehna som rozložila plátky schwarzwaldskej šunky, ktorá pridá úžasnú údenú chuť roláde počas pečenia a zároveň mäsko patrične premastí.
  7. Prpravila som si sviatočnú plnku - recept som pridala včera. http://varecha.pravda.sk/recepty/sviatocna-plnka-do-hydiny-a-roznych-masovych-/45138-recept.html
  8. Plnku som roztrela rovnomerne na mäso, okraje mäsa asi v šírke 2 - 3 cm som po obvode nechala voľné, aby plnka pri rolovaní nevypadala.
  9. Pripravený pás naplneného mäsa som preložila na pečiaci papier, pomocou ktorého som celý plát zrolovala po dlĺžke ako závin do rolády a oba konce som zahla na spodok.
  10. Previazala som pripravenú roládu potravinárskym povrazom, aby držala tvar a všetko spolu. Ak nemáte potravinársky povraz, môžete roládu na tesno zabaliť do pečiaceho papiera a na oboch koncoch zatočiť papier ako salonku. Neskôr, ked sa už mäso zatiahlo a drží tvar, hore papier rozrežete a pokračujete ako je dalej uvedené v postupe.
  11. Previazanú roládu som vložila do pekáčika, podlialla asi 50 ml vody a dala som ho piecť do trúby vyhriatej na 180 stupňov C zakryté vrchom pekáčika. Piekla som takto 60 minút.
  12. Pripravila som si biele polosuché víno Chardonay, môžete použiť aj iné kvalitné biele víno, najlepšie suché víno, sladké a polosladké nie je vhodné.
  13. Odstránila som vrch, podliala vínom a pri tej istej teplote som piekla znovu zakryté dalšiu hodinu za prelievania výpekom. Niečo plnky sa dostalo von, ale to vôbec nevadilo, lebo iba pridalo na chuti vynikajúcej šťavičky.
  14. Kým sa roláda piekla, vyfiletovala som pomaranče a pokrájala som ich na malé kúsky, ...
  15. z polovice chemicky neošetreného pomaranča som nastrúhala kôru. Pri strúhaní treba dať pozor, aby sa nestrúhalo z bielej časti tesne pod kôrou, lebo je horká. Ak nemáte chemicky neošetrený pomaranč, tak ho dôkladne umyte, osušte a strúhajte až suchú kôru.
  16. Vytlačila som šťavu z pomaranča.
  17. Asi 15 minút pred koncom pečenia som odstránila vrch pekáča, pridala som pomarančovú šťavu a nastrúhanú kôru, dopiekla som pri teplote 200 stupňov C, kým mäsko nedostalo peknú červenú kôrku na povrchu.
  18. Upečenú roládu som vybrala na dosku a nechala som ju odpočívať asi 20 minút, opatrne som odstránila potravinársky motúz, potom som ju ostrým nožom pokrájala na pláty asi 1, 5 cm široké. Kým roláda chladla, do šťavy z výpeku som pridala vyyfiletovaný pomaranč, nastrúhanú pomarančovú kôru a len som všetko prehriala, jedenkrát som nechala prejsť varom a udržiavala teplé.
  19. Na jednu porciu som dala 2 plátky upečenej rolády, podliatej vypečenou šťavou, ako prílohu som zvolila dusenú ryžu, na listy hlávkového šalátu som dala kôpku vyfiletovaného pomaranča a dekorovala som ešte plátkami pomaranča. Roláda má úžasnú plnku, ktorá vynikajúco ochutí mäsko, ktoré navyše prevzalo skvelú chuť vína, ktoré sa v šťavičke fantasticky snúbi s chuťou pomarančov, celé jedlo nádherne prevonia pomarančová kôra a ostatné ingrediencie vo vzájomnej harmónii.
  20. Týmto spôsobom je možné pripraviť aj roládu z morčacích prsíčok, kuraťa, kačky, iného mäsa, len treba prispôsobiť čas pečenia. Zvolila som morčacie stehno, lebo je šťavnatejšie ako morčacie prsia. Príprava vôbec nie je ťažká, získate dokonca viac porcií pre viac osôb, roláda je výborná i za studena, avšak tak veľmi chutilo, že nezostalo nič :D