Moravský vrabec s dusenou kyslou kapustou a opečenou zemiakovou knedľou
Autor receptu: redakcia
4 porcie |
50-60 minút príprava |
80-100 minút tepelná úprava |
Postup- Zemiaky uvaríme v šupke, očistíme ich, nastrúhame
najemno alebo pomelieme v mlynčeku na
mäso. Preosejeme múku a krupicu a pridáme
k zemiakom. K tejto hmote pridáme vajíčko a soľ
a vypracujeme hladké cesto, z ktorého tvarujeme
knedle dlhé 20 cm alebo guľky s priemerom 5 – 6 cm.
Tie potom varíme v osolenej vode 20 – 25 minút.
- Mäso nakrájame na kúsky 4 x 3 cm, osolíme a okoreníme.
Spolu s cibuľou nakrájanou na väčšie kusy
alebo na kolieska opečieme v pekáči na rozohriatej
bravčovej masti dozlatista. Pridáme na plátky nakrájaný
cesnak, krátko ho urestujeme, všetko podlejeme
čiastočne pivom a čiastočne vývarom. Pečieme
dozlatista zakryté v rúre pri teplote 180 °C 45 – 60
minút. Počas pečenia mäso prelievame vlastnou šťavou,
podľa potreby podlievame vývarom.
- Upečené mäso vyberieme. Šťavu vydusíme na
tuk, zaprášime hladkou múkou, podlejeme vývarom,
rozšľaháme drôtenou metličkou a prevaríme.
Precedíme na mäso a spoločne krátko podusíme.
- Na panvici na masti spoločne s cukrom opečieme
cibuľu nakrájanú natenko. Keď cibuľa skaramelizuje,
pridáme kyslú kapustu a opekáme za občasného
podlievania vodou z kapusty alebo vývarom. Podľa
potreby dochutíme koreninami. Mäso podávame na
kapuste s knedľami, preliate šťavou.
|