Moravský vrabec s dusenou kyslou kapustou a opečenou zemiakovou knedľou

Autor receptu: redakcia

4
porcie
50-60 minút
príprava
80-100 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Zemiaky uvaríme v šupke, očistíme ich, nastrúhame najemno alebo pomelieme v mlynčeku na mäso. Preosejeme múku a krupicu a pridáme k zemiakom. K tejto hmote pridáme vajíčko a soľ a vypracujeme hladké cesto, z ktorého tvarujeme knedle dlhé 20 cm alebo guľky s priemerom 5 – 6 cm. Tie potom varíme v osolenej vode 20 – 25 minút.
  2. Mäso nakrájame na kúsky 4 x 3 cm, osolíme a okoreníme. Spolu s cibuľou nakrájanou na väčšie kusy alebo na kolieska opečieme v pekáči na rozohriatej bravčovej masti dozlatista. Pridáme na plátky nakrájaný cesnak, krátko ho urestujeme, všetko podlejeme čiastočne pivom a čiastočne vývarom. Pečieme dozlatista zakryté v rúre pri teplote 180 °C 45 – 60 minút. Počas pečenia mäso prelievame vlastnou šťavou, podľa potreby podlievame vývarom.
  3. Upečené mäso vyberieme. Šťavu vydusíme na tuk, zaprášime hladkou múkou, podlejeme vývarom, rozšľaháme drôtenou metličkou a prevaríme. Precedíme na mäso a spoločne krátko podusíme.
  4. Na panvici na masti spoločne s cukrom opečieme cibuľu nakrájanú natenko. Keď cibuľa skaramelizuje, pridáme kyslú kapustu a opekáme za občasného podlievania vodou z kapusty alebo vývarom. Podľa potreby dochutíme koreninami. Mäso podávame na kapuste s knedľami, preliate šťavou.