Moravské koláče

Moravské koláče z kysnutého cesta bez kysnutia a bez laktózy

Autor receptu: sonulienka

Našla som si na Pintereste výborný recept na moravské koláče, je to síce kysnuté cesto, ale s cestom ihneď pracujete. A môžem povedať, že cesto je výborné odporúčam.

62
porcií
60 minút
príprava
15-20 minút
na 180 °C

Postup

  1. Robila som s bezlaktózovým mliekom a maslom, chcela som dať vnučke a ona má bezlaktózovú diétu. Najskôr som si dala urobiť kvások - do vlažného mlieka s cukrom som rozdrobila droždie.
  2. Cesto: Pokiaľ kvások vzišiel som preosiala múku, trochu zohriala mlieko, do ktorého som zašľahala vajíčka. Pridala som všetky ostatné suroviny na cesto a vzídený kvások a vypracovala som strojom cesto. Cesto som si na pomúčenej pracovnej doske vyvaľkala a vykrajovala kolieska s priemerom 6 cm, ktoré som v strede opakom menšieho pohára stláčala a plnila.
  3. Na tvarohovú plnku som si rozrobila 250 g tvarohu s jedným žĺtkom, 1 PL práškového cukru a 1 vanilkovým cukrom. Makovú plnku som urobila nasledovne: do maku (asi 150 g) som dala 1 vanilkový cukor a 1 škoricový cukor a zaliala prevareným mliekom. Nám stačí takto sladká plnka. A už len slivkový lekvár a čučoriedky.
  4. Posýpka: Rozdrobila som maslo s múkou a trochou soli, pridala práškový a vanilkový cukor a trochu na hrubo zomletých vlašských orechov pre chuť.
  5. Do každej jamky som dávala rôzne náplne. Makovo-tvarohovú, lekvárovo-tvarohovú a tvarohovú s čučoriedkami. Potrela som kraje cesta vajíčkom a koláče posypala posýpkou.
  6. Piekla som v predhriatej rúre na 180 stupňov asi tak 15-20 minút. To si už každá sledujte svoju rúru. Piekla som teplovzdušnej rúre. Vyšlo mi 62 kusov.
  7. Ak vyskúšate, možno Vám budú chutiť ako nám.