Kysnuté koláče

Moravské koláče (fotorecept)

Autor receptu: marienka44

U nás sú veľmi oľúbené. Zakaždým robím nejaké vylepšenia, inovácie. V podstate sú to dvojplnkové koláče, preto chutia každému.

10
porcií
100 minút
príprava
25-30 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Najprv som pripravila kvások. Rozdrobené droždie som pomiešala so sladenkou, pridala som cca 100 ml mierne ohriatej vody a po rozpustení zasypala trochou múky. Na teplom mieste (elektrická rúra predohriata asi na 40 °C) vznikne kvások do 10 minút. Sladenku treba naberať vždy s dokonale čistou lyžičkou. Kto ju nemá, nahradí ju 1 KL kryštálového cukru.
  2. Oba druhy múky preosejeme do misy, pridáme 1-2 PL kryštálového cukru, polovičku KL soli, kyslú smotanu - cca polovicu kelímku, v hotovom kvásku rozmiešaný žĺtok a prídavkom teplej vody spolu zmiešame tieto suroviny. Až nakoniec pridáme rozpustenú bravčovú masť a varechou vypracujeme nelepivé cesto. Masť som rozpúšťala v plechovom hrnčeku na vodnom kúpeli, aby jej teplota nebola vysoká. Aby sa cesto neprilepilo o pokrývku, vrch ľahko posypeme hladkou múkou. Prikryté čistou plátennou utierkou necháme kysnúť na teplom mieste asi 45 minút, kým cesto nezdvojnásobí objem.
  3. Počas kysnutia cesta som si pripravila tvarohovú plnku zmiešaním uvedených surovín. Kryštálový cukor pridávam do tvarohu, až keď sa kôpkuje na jednotlivé kúsky cesta. Mám skúsenosť, že v predstihu pridaný cukor robí tvaroh riedkym a náplň by vytiekla z koláčika. Na vylepšenie chuti som do tvarohu pridala aj pravú vanilkovú pastu z tuby. Dostať ju kúpiť v potravinových reťazcoch, ale je pomerne drahá.
  4. Záverečnú posýpku (drobenku) som si pripravila deň vopred a uskladnila v mrazničke. Ovsené vločky sú výživné, obsahujú zinok a upečená posýpka je chrumkavá. Zmiešala som hrubú múku s práškovým cukrom, mletými ovsenými vločkami a stuhnuté maslo som nakrájala na malé plátky. Hnetením múčnej zmesi s maslom pomocou palca a ukazováka sa vytvorí posýpka vo forme mrveničky.
  5. Vykysnuté cesto som vyklopila na pomúčenú dosku, párkrát premiesila, aby sa vypudil vzniknutý oxid uhličitý. Cesto som odvážila na digitálnej váhe a vydelila číslom 10. Valec cesta som rozdelila na rovnomerné kúsky cca 72-75 g a tie som dlaňou vytvarovala do 10 guliek. Postupne som každú guľku vyvaľkala do kruhu, pričom stred by mal byť hrubší ako okraje. Naplnila som ich tvarohovou plnkou, ktorú som posypala asi 1 KL kryštálového cukru, pridala som na papierovom obrúsku vysušené hrozienka. Vzniknuté koláčiky som starostlivo zabalila a uložila na plech s papierom na pečenie spojom nadol. Po ďalšom nakysnutí pomúčeným pohárikom (priemer asi 4 cm) urobíme jamku a vyplníme ju slivkovým lekvárom. Predtým som povrch koláčikov potrela zbytkovými bielkami, boky rozpusteným maslom. Na záver som každý koláčik posypala posýpkou, ktorá čakala na linke, aby nebola veľmi tvrdá z mrazničky. Pečieme v predohriatej rúre pri 180 °C asi 25-30 minút bez ventilátora. Po miernom vychladnutí som ich vybrala na kuchynské papierové obrúsky, aby odspodu koláčiky nezvlhli. Novinka: ešte teplé potierame rozpusteným maslom s umom. Podávame posypané s práškovým cukrom, prípadne bez neho. Takto vyzerali tesne po upečení:
  6. Poznámka: Kysnuté cesto vkladám do vyhriatej rúry na maximum a vzápätí stíšim na 180 °C. Je dobré vytvoriť v rúre paru vložením nádoby s vodou, ktorú neskôr odstránime. Samozrejme, vodu do cesta môžete zameniť za teplé mlieko, ak ho máte po ruke. Ja som ho nemala.