Moje vegetariánske lasagne (fotorecept)

Autor receptu: jarco

U mňa doma mimoriadne obľúbené jedlo. Urobím ho vždy veľa, takže nám od víkendu vydrží do polovice týždňa, prípadne v mrazáku čaká na horšie časy. Akceptujú ho aj mäsožravci, cibuľa a baklažán vytvárajú ilúziu mäsovej chuti. Ale diétne to veľmi nie je.

10
porcií
45 minút
príprava
60 minút
na 175 °C

Postup

  1. Skôr ako začneme vrstviť lasagne, je dôležité mať všetko potrebné pekne poruke. Ako prvý ošúpeme baklažán a nakrájame ho na plátky hrubé cca 1 cm. Plátky nasolíme a odložíme bokom, aby z nich stiekla horkosť. Umytú cuketu pozdĺžne nakrájame na plátky hrubé 0,5 cm. Jednu väčšiu cibuľu nasekáme nadrobno. Nastrúhame si tvrdý syr (akýkoľvek, no v žiadnom prípade údený!).
  2. Pripravíme si bešamel: na rozohriatom oleji vo väčšom kastróli opražíme hladkú múku. Postupne prilievame mlieko, neustále miešame metličkou. Minieme skoro celý liter mlieka, cca jedno deci si odložíme na neskoršie dorieďovanie samovoľne hustnúcej omáčky. Cieľom je získať akurátne hustý biely bešamel. Ochutíme ho trochou vegety a francúzskou horčicou.
  3. Medzitým nám stiekol baklažán. Plátky opláchneme, osušíme a nakrájame nadrobno. Na hlbšej panvici speníme na oleji cibuľu, ochutíme trochou čili.
    Baklažán minútku osmažíme spolu s cibuľou. Potom pridáme dve 400-gramové plechovky talianskych drvených paradajok (vyskúšal som asi všetko čo sa u nás predáva, najlepšia je značka Ian).
    Dochutíme soľou, roztlačeným cesnakom a sušenými stredomorskými bylinkami (bazalka, oregano, tymián...). Všetko spolu pár minút povaríme, môžeme mierne zahustiť instantnou zápražkou.
  4. Teraz si môžeme zapnúť rúru a začíname ukladať. Potrebujeme pekáč s vysokými bočnými stenami alebo štvorhrannú keramickú misu. Dôležitý je pôdorys, aby sa nám plátky lasagní dobre ukladali. Ja som pri kupovaní pekáča behal po obchode s otvoreným balíkom lasagní a skúšal som ukladať tak, aby nikde neostávalo voľné miesto a plátky sa neprekrývali. Ani to nie 100-percentná záruka úspechu, pretože lasagne rôznych výrobcov majú rozmerové odchylky.
  5. Dobré lasagne by mali mať aspoň 4 vrstvy cestoviny, ešte lepšie 5 alebo 6. Odporúčam lasagne značky Divela. Rozhodne sa vyhýbajte výrobkom so zvlneným okrajom, kde v návode uvádzajú, že ich pred zapečením treba uvariť. Princíp tohto jedla je v tom, že počas pečenia cestovina zmäkne tým, že absorbuje vlhkosť z bešamelu a paradajkovej omáčky. Čiže žiadne predvarenie, treba zohnať klasické talianske lasagne a piecť ich "natvrdo".
  6. Vymastíme pekáč. Najskôr nalejeme trochu bešamelu a rovnomerne ho rozotrieme po dne.
    Naukladáme plátky lasagní. Na ne znovu rozotrieme bešamel.
    Poukladáme plátky cukety.
    Pridáme časť omáčky pripravenej z drvených paradajok, cibule a baklažánu. Posypeme syrom.
    Navrch príde ďalšia vrstva lasagní, ktorú po uložení potrieme bešamelom, cuketa, omáčka, syr, a ďalšia vrstva lasagní s bešamelom. Takto pokračujeme, až kým neminieme celý 500-gramový balík lasagní. Najvrchnejšiu vrstvu bude tvoriť cestovina pokrytá dvojitým množstvom bešamelu.
  7. Vložíme do rúry vyhriatej na 175 stupňov a pomaly pečieme cca 1 hodinu. Odporúčam zvoliť pozíciu skôr bližšie ku dnu rúry, horná vrstva má tendenciu k pripekaniu.

  8. Upečené lasagne vyberieme a naporcujeme. Pozor, lasagne sú dosť sýte jedlo, nemajte veľké oči. Na tanieri ešte polejeme trochou zohriatych drvených paradajok, posypeme strúhaným parmezánom a ozdobíme čerstvou bazalkou. Dobrú chuť!