Moje prvé veterníky

Autor receptu: monty469

Dlho som sa odhodlávala urobiť tento koláčik, ale bála som sa prípravy odpaľovaného cesta + nemala som cukrárske vrecko. Po kúpe vrecka mi už nič nebránilo v tom, aby som to skúsila. Tak a výsledok môžete vidieť sami. Nech sa páči, naše veterníky plnené vanilkovo-karamelovým krémom.

14
porcií
35 minút
na 200 °C

Postup

  1. V hrnci ohrejeme osolenú vodu,pridáme maslo a ohrievame,kým sa nerozpustí. Vodu nevaríme a neodparujeme. Do horúcej vody naraz prisypeme múku a dôkladne miešame, až kým sa nevytvorí pevný cestový bochník. Miešame ho asi 2 min./odpaľujeme/, kým sa neprestane lepiť na nádobu a nevytvorí na dne jemný biely povlak. Cesto presunieme do misy a miesime asi 5 min, až bude lesklé a krémovité. Potom postupne zapracujeme vždy jedno vajce. Ďalšie pridáme, až keď je predchádzajúce dokonale zamiešané. Cesto musí byť hladké. Ja tie vajcia postupne zamiešavam mixérom. Plech vyložíme papierom na pečenie. Cestom naplníme cukrárske vrecúško a na plech vytláčame kruhové tvary s priemerom približne 5-6 cm. Ja som robila aj tzv. banániky (podlhovasté tvary). Pečieme pri teplote 200°C asi 35 min.Počas pečenia rúru neotvárame, inak by cesto spľaslo a znehodnotilo sa. Po upečení necháme trošku vychladnúť a ešte teplé prekrojíme.
  2. Krém: Dáme skaramelizovať cukor, zalejeme 300ml mlieka a povaríme, kým sa rozpustí karamel. Vo zvyšku mlieka rozmiešame pudingové prášky, vlejeme do karamelového mlieka a uvaríme hustý krém. Necháme vychladnúť a zamiešame mascarpone. Môžeme podľa potreby dosladiť.
  3. Šľahačkovú smotanu so stužovačom vyšľaháme dotuha.
  4. Veterníky prerežeme na polovicu a naplníme krémom a šľahačkou. Následne ich prikryjeme vrchnou časťou (druhou polovicou), ktorú môžeme ozdobiť bielou polevou/čokoládou...každý podľa chuti.
  5. Dobrú chuť!