Moje plnené kura (fotorecept)

Autor receptu: jerica

Plnené kura robím podľa seba,tak mi vyhovuje,je to ako malé prasiatko.

8
porcií
20 minút
príprava
180 minút
na 160-180 °C

Postup

  1. Kura podľa možnosti mávam domáce , je chutnejšie , také dva a pol kilové a viac. Pozdĺž celého chrbta kuraťa , rozrežem , roztiahnem , prsnú kosť nevyberám, položím na plech , v strede mierne vopchám pod kožu polievkovu lyžicu tak , aby som kožu neroztrhla , zoberiem tenký nožík na vykosťovanie ,opatrne vyrežem prsia,ale tak, aby tam zo spodu trochu z tých pŕs ostalo,vybraté prsia si nechám na čínu,alebo na rezníky,pozor snažím sa neporušiť kožu.Kura osolím podľa chuti.
  2. Plnka: na drobno pokrájam 15-20 cm pôrku , opražím do bleda na másle (rajo)iné nevoní ,pokiaľ sa chladí pôrok ,pokrájam na malé kocky rohlíky ,namočím do vody (málo vody ) vyžmýkam , (nenamáčať do mlieka! )osolím, okorením,pridám pečienku(škriabem),vajíčko , petržlenovú vňať,vychladnutý pôrok, premiešam , ochutnám či tam niečo netreba pridať.
  3. Plnku vkladám polievkovou lyžicou pod kožu , pod pazuchu krídiel,do stredu , a aj pod kožu stehna.Keď je kura naplnené , vložím pod kožu na plnku plát másla , na obidve strany.Na kura dám tiež máslo (plátky) ,keď mám domácu slaninku tak tiež dám na kura,ale len domácu , inú nie, z obchodu nemá tú pravú vôňu. Podlejem 2dcl vody .
  4. Plech s kuraťom dám do vyhriatej trúby , (250°;)nechám piecť odokryté cc.10 minút,potom kuriatko zakryjem , polievam šťavou z výpeku a nechám piecť prikryté. Pečiem pomaly pri 160-180°C počas pečenia kura polievam,tesne pred dopečením vložím ku kuraťu zemiaky nakrájané pzdĺž,na koniec potriem kura medom , keď nemám med , potriem smotanou na šľahanie, nechám na pár minút dopiecť na chrumkavo.Dôležité : nenechať kura vysušiť , piecť pomaly.
  5. príloha ku kuraťu , nové zemiačky , zemiakové pyré , jarný hlávkový šalát s citrónovou šťavou,ostane chrumkavý. Keď robím ryžu , môže byť miesto šalátu , marhuľový kompót ,
  6. Dobrú chuť!