Kysnuté koláče

Moje moravské koláče plnené tvarohom (fotorecept)

Autor receptu: pn

Každý pozná moravské koláče a každý má svoj recept.* Moja teta z Moravy mi dala tento jej recept. Plnené tvarohom a na povrchu maková plnka. Zbožňujem ich.

16
porcií
75 minút
príprava
20-25 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Spravíme si kvások (polovicu vlažného mlieka, troška cukru a droždie rozmiešame a necháme postáť). Keď nám droždie nabubrilo, vypracujeme cesto a necháme ho kysnúť 30 minút. Teraz si pripravíme plnky. Tvarohová plnka: Všetky suroviny si vymiešame a odložíme. Maková plnka: Mak vymiešame s trochou mlieka, cukru a slivkového lekváru. Spravíme si aj mrveničku a odložíme ju do chladničky: Maslo, cukor a múku zmiešame rukou a spravíme sypkú zmes.
  2. Keď cesto vykyslo, preložíme ho na stôl a rozdelíme na dve časti. Prvú časť rozvaľkáme a vykrojíme 8 štvorcov. Na každý dáme tvarohovú plnku a rohy cesta spojíme, vytvarujeme guľku a položíme ju na plech vystlaný papierom na pečenie. Guľku otočíme so spojenou stranou a pritlačíme ju rukou. Takto spravíme 16 loptičiek. Všetko ihneď poukladáme na plech. Ja som dala na dva plechy 8 na každý. Necháme si trochu tvarohovej plnky aj navrch koláča.
  3. Do stredu každého koláčika opatrne urobte jamku. Ja som si pomohla trošku pohárikom a ešte aj prstami.
  4. Do každej jamky som dala trochu tvarohovej plnky a na ňu makovú plnku. Koláče necháme kysnúť 15 minút.
  5. Potom koláče posypeme mrveničkou a boky potrieme olejom. Dáme piecť na 180 stupňov na 20 minút. Ja som obidva plechy dala piecť s ventilátorom naraz.
  6. Tu sú upečené a krásne voňavé