Kysnuté koláče
Moje moravské koláče plnené tvarohom (fotorecept)
Autor receptu: pn
Každý pozná moravské koláče a každý má svoj recept.* Moja teta z
Moravy mi dala tento jej recept. Plnené tvarohom a na povrchu
maková plnka. Zbožňujem ich.
16 porcií |
75 minút príprava |
20-25 minút na 180 °C |
Postup
- Spravíme si kvások (polovicu vlažného mlieka, troška cukru a droždie rozmiešame a necháme postáť). Keď nám droždie nabubrilo, vypracujeme cesto a necháme ho kysnúť 30 minút.
Teraz si pripravíme plnky. Tvarohová plnka: Všetky suroviny si vymiešame a odložíme.
Maková plnka: Mak vymiešame s trochou mlieka, cukru a slivkového lekváru.
Spravíme si aj mrveničku a odložíme ju do chladničky:
Maslo, cukor a múku zmiešame rukou a spravíme sypkú zmes.
- Keď cesto vykyslo, preložíme ho na stôl a rozdelíme na dve časti. Prvú časť rozvaľkáme a vykrojíme 8 štvorcov. Na každý dáme tvarohovú plnku a rohy cesta spojíme, vytvarujeme guľku a položíme ju na plech vystlaný papierom na pečenie. Guľku otočíme so spojenou stranou a pritlačíme ju rukou. Takto spravíme 16 loptičiek. Všetko ihneď poukladáme na plech. Ja som dala na dva plechy 8 na každý. Necháme si trochu tvarohovej plnky aj navrch koláča.
- Do stredu každého koláčika opatrne urobte jamku. Ja som si pomohla trošku pohárikom a ešte aj prstami.
- Do každej jamky som dala trochu tvarohovej plnky a na ňu makovú plnku. Koláče necháme kysnúť 15 minút.
- Potom koláče posypeme mrveničkou a boky potrieme olejom.
Dáme piecť na 180 stupňov na 20 minút. Ja som obidva plechy dala piecť s ventilátorom naraz.
- Tu sú upečené a krásne voňavé