Moja variácia bravčového karé na ázijský spôsob (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Ázijská kuchyňa je veľmi rozmanitá používanými surovinami od mäsa po zeleninu, ich druhov, výberu korenín, ostrosti, slano-sladko - kyslej chuti, kombinovania rôznych omáčok, pochutín, spôsobu krájania a rýchlosti varenia, využívania miestnych zdrojov, závisí od regionálnych zvyklostí až po odlišnosť servírovania. Vybrala som si len veľmi jednoduchý spôsob, ktorý sa prikláňa najskôr k čínskej kuchyni a rýchlej príprave.

4 - 6
porcie
20 minút
príprava
15 minút
na 100 °C

Postup

  1. Bravčové karé som umyla, osušila papierovou kuchynskou utierkou, pokrájala na rezne, tie na prúžky, ktoré som osolila a okorenila čerstvo mletým čiernym korením.
  2. Kápiu, mrkvu, pór a jablká som pokrájala na jemné prúžky, jednu tretinu arašidov som rozsekala v sekáčiku až na pastu, zvyšok som opražila na sucho na posypanie hotového jedla podľa chuti.
  3. Pripravila som svetlú sójovú omáčku, kokosové mlieko, použila som thajské.
  4. Arašidovú pastu som rozmiešala s kokosovým mliekom, poslúži na omáčku, ktorú arašidy primerane zahustia.
  5. Poriadne som rozpálila som panvicu, nemala som wok, snažila som sa však postupovať spôsobom "stir fry", ked bola panvica veľmi rozpálená, pridala som asi 1 CL oleja, ked sa rozpálil olej postupne po malých častiach som pridávala na prúžky pokrájané mäsko, oprážala som ho sprudka za pohybovania a potriasania panvicou, na mäsko som priliala vždy sójovú omáčku a opražené mäsko som postupne dávala zatiaľ na tanier.
  6. Do rozpálenej panvice som znovu pridala troška oleja, ked sa rozpálil olej pridala som kápiu a sprudka som ju krátko opražila, ostatný postup bol rovnaký ako pri mäsku,...
  7. ...pridala som mrkvu, krátko som ju opražila,...
  8. ...rovnako pór,...
  9. ...a jablká, zeleninka musí zostať chrumkavá, nesmie zmäknúť,...
  10. ...pridala som mäsko, krátko som všetko spolu ešte opražila,...
  11. ...priliala som kokosové mlieko s arašidovou pastou, všetko som za premiešavania prehriala a nechala krátko prevrieť, bolo hotovo. Ryžové rezance som pripravila podľa návodu na obale.
  12. Mäsovo - zeleninovú zmes som podávala s ryžovými rezancami, povrch som posypala pokrájanou koriandrovou vňaťou a opraženými arašidmi.
  13. pohľad z blízka: ide o veľmi chutné jedlo s omáčkou veľmi príjemnej slano - sladko - kyslej chuti s chrumkavou zeleninkou, jablkom a s chrumkavými arašidmi, najviac času som strávila postupným krájaním surovín na jemné prúžky, to ostatné už išlo veľmi rýchlo, za 15 minút bolo výborné jedlo už na stole, úprimne obdivujem všetkých ázijských kuchárov za umenie kúzlenia úžasnej chuti, skĺbenia surovín, rýchlosť krájania a kvaltovanie pri varení pri vysokej teplote spôsobom "stir fry", ide o veľmi starý a mimoriadne zdravý spôsob varenia s malým množstvom tuku, ktorý úspešne prerazil do celého sveta a je veľmi obľúbený nielen v Ázii, vôbec neľutujem, že som konečne nabrala odvahu a skúsila, veľmi nám chutilo doma :P