Kuracie mäso

Moja „Čína“

Autor receptu: marienka44

Môj nedeľný obed som si chcela nejako ozvláštniť. Rozhodla som sa, aby bol aj zdravý a diétny. Možno niektorí kritici nebudú súhlasiť, ale nech. :-)

3
porcie
60 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Kuracie prsia som umyla a vysušila kuchynskou papierovou utierkou. Následne som ich pokrájala na čo najtenšie kúsky. Treba dobre ostrý nôž. Pridala som 1 PL Solamylu, asi 2 PL sójovej omáčky a slnečnicový (môže byť olivový) olej. Dôkladne zamiešať, dať do chladu.
  2. Po asi 2 hodinách, keď sa blížil čas obeda, som začala so samotnou prípravou: V jednej panvici som rozohriala Klátovský slnečnicový olej. Na ňom som osmažila pokrájanú cibuľu a postupne som pridala ostatné suroviny: cesnak na plátky, očistený, posekaný zázvor, nakrájanú chilli papričku a nakoniec kúsky asi 2 x 2 cm pokrájanej papriky 3 farieb. Použila som len polovicu paprík, úmerne k množstvu mäsa. Osoliť, pokoreniť ČMK, osladiť trstinovým cukrom a chvíľu podusiť pod pokrievkou. Zázvor sa dobre čistí lyžičkou.
  3. Vo woku som rozpálila dostatočné množstvo oleja Raciol, ktorý má vysoký bod zadymenia a vydrží vysoké teploty, napr. pri fritovaní. Po malých častiach som pridala marinované kuracie kúsky a za stáleho miešania pri nezmenenej teplote som mäsko opiekla do hneda. Vnútri ostalo mäkké. Mäso sa pridáva po častiach, nie všetko naraz, aby sa olej príliš neochladzoval. Trvalo to pár minút.
  4. Deravou naberačkou som maso preložila k udusenej zelenine, pridala som asi 5 PL zeleninového bujónu rozpusteného vo vode. Všetko nakoniec uviesť do varu a hneď odstaviť z ohňa. Ešte dochutiť sójovou omáčkou a je to. Použitý olej Raciol som zliala do nádoby, kde zbieram všetky staré oleje. Olej sa nikdy nemá vylievať do kanalizácie !
  5. Miesto ryže som zvolila dusenú pohánku, lebo obsahuje pre cievy prospešný rutín. Neobsahuje lepok. Na troche bravčovej masti som chvíľu opražila na sitku sparenú pohánku (má typickú vôňu, ktorú nie každý obľubuje). Zaliala som ju vriacou vodou z varnej konvice, asi 1 cm nad hladinu. Vypnúť oheň, pohánka počas státia vsaje všetku vodu do seba. Trochu som ju po zaliatí vodou osolila morskou soľou. Pri servírovaní som skoro zabudla na môj obľúbený ľadový šalát.