Moja červená kapusta na sladko-kyslý spôsob (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Mali sme s mojim najlepším priateľom pečenú domácu kačku z jeho dvora, vykŕmenú kukuricou, žiadalo si to klasickú prílohu. Recept na žemľovú knedľu som už pridala a spravila som k nej moju červenú kapustu na sladkokyslý spôsob, veľmi ju pochválil, vynikajúco chutila. Vopred sa ospravedlňujem za nekvalitné fotografie, nemala som potrebné svetlo a fotila som mobilom.

4
porcie
15 minút
príprava
20 minút
na 80 - 90 °C

Suroviny

Postup

  1. Do suchého horúceho hrnca som dala 3 PL kryštálového cukru a...
  2. ..za stáleho miešania som ho nechala rozpustiť na karamel, pozor - nespáliť!!! - asi 4 - 5 minút.
  3. Priliala som asi 100 ml studenej vody a rýchlymi krúživými pohybmi som ho rozmiešala do hladka, aby neboli žiadne hrčky, treba dať pozor, aby ste sa v tejto fáze pri miešaní neobarili, karamel vrie a je nesmierne horúci!!!
  4. Pridala som rozpustenú domácu bravčovú masť a na kocky pokrájanú cibuľu a...
  5. ...za stáleho miešania som ju orestovala do svetlo - hneda - asi 4 - 5 minút.
  6. Pridala som červenú hlávkovú kapustu, pokrájanú na jemné prúžky. Ak nemáte čerstvú hlávkovú červenú kapustu, môžete použiť aj sterilizovanú, musíte ju však správne dochutiť.
  7. Kapustu sam podliala asi 100 ml studenej vody,..
  8. ...pridala som celú rascu,...
  9. ...celé čierne korenie, celé nové korenie, celé borievky, soľ...
  10. ...a jeden bobkový list, 1 postrúhané kyslejšie jablko /zabudla som odfotiť/,potom som kapustu za občasného premiešania dusila pod pokrievkou na strednom plameni - asi 10 minút. Nesmie byť rozvarená na nechutné blato, má zostať pekne chrumkavá - al dente.
  11. Zaprášila som ju hladkou múkou - hovorím tomu "zaštábovanie" = zahustenie a ešte za stáleho miešania dusila asi 10 minút. Celková doba dusenia nemá presiahnuť 20 minút.
  12. Vypla som plameň, nechala chvíľku odstáť a dochutila som kapustu octom na príjemnú sladko- kyslú chuť.
  13. Horúcu kapustu som nabrala do misy a podávala som ku kačke zvlášť, aby si každý mohol nabrať podľa seba, koľko mu chutí. Na druhý deň bola kapusta ešte lepšia a chutnejšia :-))))) Takto upravená kapusta sa vynikajúco hodí k pečenej kačke, k pečenej husi, k pečenému inému mäsu.