Moja červená kapusta na sladko-kyslý spôsob (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Mali sme s mojim najlepším priateľom pečenú domácu kačku z jeho dvora, vykŕmenú
kukuricou, žiadalo si to klasickú prílohu. Recept na žemľovú knedľu som už pridala a
spravila som k nej moju červenú kapustu na sladkokyslý spôsob, veľmi ju pochválil,
vynikajúco chutila. Vopred sa ospravedlňujem za nekvalitné fotografie, nemala som
potrebné svetlo a fotila som mobilom.
4 porcie |
15 minút príprava |
20 minút na 80 - 90 °C |
Postup
- Do suchého horúceho hrnca som dala 3 PL kryštálového cukru a...
- ..za stáleho miešania som ho nechala rozpustiť na karamel, pozor - nespáliť!!! - asi 4 - 5 minút.
- Priliala som asi 100 ml studenej vody a rýchlymi krúživými pohybmi som ho rozmiešala do hladka, aby neboli žiadne hrčky, treba dať pozor, aby ste sa v tejto fáze pri miešaní neobarili, karamel vrie a je nesmierne horúci!!!
- Pridala som rozpustenú domácu bravčovú masť a na kocky pokrájanú cibuľu a...
- ...za stáleho miešania som ju orestovala do svetlo - hneda - asi 4 - 5 minút.
- Pridala som červenú hlávkovú kapustu, pokrájanú na jemné prúžky. Ak nemáte čerstvú hlávkovú červenú kapustu, môžete použiť aj sterilizovanú, musíte ju však správne dochutiť.
- Kapustu sam podliala asi 100 ml studenej vody,..
- ...pridala som celú rascu,...
- ...celé čierne korenie, celé nové korenie, celé borievky, soľ...
- ...a jeden bobkový list, 1 postrúhané kyslejšie jablko /zabudla som odfotiť/,potom som kapustu za občasného premiešania dusila pod pokrievkou na strednom plameni - asi 10 minút. Nesmie byť rozvarená na nechutné blato, má zostať pekne chrumkavá - al dente.
- Zaprášila som ju hladkou múkou - hovorím tomu "zaštábovanie" = zahustenie a ešte za stáleho miešania dusila asi 10 minút. Celková doba dusenia nemá presiahnuť 20 minút.
- Vypla som plameň, nechala chvíľku odstáť a dochutila som kapustu octom na príjemnú sladko- kyslú chuť.
- Horúcu kapustu som nabrala do misy a podávala som ku kačke zvlášť, aby si každý mohol nabrať podľa seba, koľko mu chutí.
Na druhý deň bola kapusta ešte lepšia a chutnejšia :-)))))
Takto upravená kapusta sa vynikajúco hodí k pečenej kačke, k pečenej husi, k pečenému inému mäsu.