Môj šach-mat (fotorecept)

Autor receptu: saakoo

Až po upečení tejto torty som zistila, že tu už sú aj iné, podobné návody ako upiecť šachovnicu, no po všetkej tej námahe čo som pri pečení vynaložila, mi bolo ľúto sem aj môj recept nepridať. V recepte som sa snažila opísať všetky moje skúsenosti postrehy a rady.

20
porcií
180 minút
príprava
20 minút
na 200 °C

Postup

  1. Suroviny na cesto si navážime: 2x ak chceme korpusy prerezať na polovice a mať tortu nižšiu (tento spôsob sa používa väčšinou pri klasických prekladaných tortách s pásikovým vzorom) alebo 4x ak chceme mať korpusy a aj celú tortu vyššiu (pri šachovnici je to lepšie, kocky sú pravidelnejšie a výraznejšie). Ja som piekla tortu zo 4 korpusov.
  2. Taktiež si pripravíme formu a papier na pečenie. Môžete použiť aj hranaté formy v tvare štvorca, postup je rovnaký (na konci nájdete foto).Pri pečení korpusov a nanášaní plnky musíte myslieť na to, že každá forma je iná (tá moja má rozmer 23 cm), niekomu sa korpusy upečú vysoké, inému nízke, niekto nanesie medzi pláty veľa plnky iný málo. Takže presný počet surovín a množstvo plnky sa vždy najlepšie odhaduje za chodu počas pečenia. Množstvo surovín ktoré som uviedla ja, na jednu klasickú tortu úplne stačí. Moja mamka dokonca pečie torty len z dvoch korpusov, vždy ich prekrajuje na poli, nanáša medzi ne väčšie množstvo plnky, takže torta je potom rovnako vysoká ako tá zo štyroch plátov.
  3. Pripravíme si vanilkové cesto. Žĺtka vymiešame s olejom, vanilkovým cukrom a práškovým cukrom, postupne pridávame vriacu vodu a mixujeme do penista. Z bielok ušľaháme tuhý sneh a nakoniec všetko spolu zmiešame aj s múkou. Múku v ceste dobre rozmiešame aby sme nemali hrudky a sneh z bielkov do cesta už len veľmi jemne vmiešame aby cesto zostalo nadýchané a ľahké.
  4. Prvých 10-15 minút cesto pečieme na vysokej teplote cca 200 stupňoch (keď totiž začnete cesto piecť na málo stupňoch, nenadvihne sa vám) a trúbu v žiadnom prípade neotvárame inak vám cesto spľaskne a už sa nenadvihne!!! Po 10-15 minútach trúbu stiahneme na menšiu teplotu cca 150-180 stupňov a cesto dopekáme aby v strede nebolo surové. Cesto skúšame buď drevenou špajdľou (pichneme ju do cesta, keď zostane čistá cesto je upečené) alebo prstom (v strede cesto jemne stačíme a keď sa vráti naspäť malo by byť upečené).
  5. Teraz si pripravíme kakaové cesto. Postup je rovnaký, len na konci spolu s múkou pridáme aj zopár lyžíc kakaa aby bolo cesto tmavé.
  6. Príchuť a farba cesta je samozrejme na vás, vždy môžete do cesta pridať čokoládu, potravinárske farbivo, orechy, kávu, rum... Možností je kopa. Základ máte vždy rovnaký, vanilkové cesto do ktorého nakoniec pridáte suroviny podľa chuti.
  7. Keď máme korpusy hotové alebo čakáme kým sa upečú, prichystáme si suroviny na plnku. Suroviny na plnku si navážime 2x. Ak chcete tortu nejak špeciálne ozdobiť a plnka vám nebude stačiť, vždy si jednoducho a rýchlo môžete dorobiť ďalšiu.
  8. Všetko si spolu zmiešame v miske. Pripravíme si hrniec s vriacou vodou a nad parou všetko šľaháme do zhustnutia. Cukor si môžete regulovať podľa chuti medzi 6 až 10 PL. Ja som použila 10 PL no nie úplne kopcom plných. Ak masu presladíte, jednoducho na konci pridáte do nej trošku viac masla.
  9. Masa je hotová keď vám na jej vrchu prestane ostávať taká žltá tekutina a zhustne. Keď je masa hotová odstavíme ju nabok aby poriadne vychladla. Tak ako aj pri ceste, do masy môžete podľa chuti pridať čokoládu, kakao, kávu, orechy, rum... To je už len na vás. Ja som zvolila jednoduchú, jednofarebnú vanilkovú plnku pre celú tortu.
  10. Keď máme masu úplne vychladnutú, pridáme do nej maslo. Maslo pridávame vždy postupne a sledujeme ako plnka hustne. Ak sa vám masa zdá presladená, pridáte do nej jednoducho viac masla. Ak sa vám zdá masa naopak málo sladká, v troche zvyšného masla si vyšľaháte cukor podľa potreby a toto osladené maslo jednoducho pridáte do masy. Keby ste cukor pridali rovno do masy a nevyšľahali by ste ho pred tým v masle, úplne by sa nerozpustil!!!
  11. Keď máme všetky korpusy upečené a vychladnuté nachystáme si ich. Najlepšie všetky na veľký stôl vedľa seba, bude sa vám s nimi ľahšie manipulovať. Ak chcete môžete korpusy pokvapkať cukrovým sirupom, kávou, rumom. Cesto sa napije a príjemne zmäkne. Ak zvolíte tento postup spravte to hneď po vybratí cesta z trúby aby sirup dostatočne vsiakol, inak by na príliš mokrom povrchu neskôr zle držala plnka. Ako vidíte na obrázku vršky cesta sú zrezané aby neboli oblé ale rovné. Stačí zrezať naozaj len milimeter.
  12. Keď máme pláty nachystané, tak si z papiera vystrihneme požadovanú maketu v tvare kruhu. Ja som použila použitý papier na pečenie z upečeného cesta, aspoň som tak mala istotu, že mám tú správnu veľkosť. Počet kruhov je na vás. Ja som zvolila tri. Čím viac kruhov zvolíte, tým budú kocky v šachovnici menšie a bude ich tam viac. Odporúčam nepoužívať viac ako štyri kruhy.
  13. Podľa makety si vyrežeme kruhy vo všetkých cestách a oddelíme si ich od seba. používajte jednu a tú istú maketu aby boli kruhy čo najviac rovnaké.
  14. Medzi každý kruh cesta nanesieme do vnútornej strany vrstvu plnky aby sa nám tak kruhy po neskoršom skladaní dokopy pekne spojili. Plnkou nemusíte šetriť. Kludne naneste aj väčšiu vrstvu, aspoň sa tak vyplnia všetky medzery ktoré vzniknú medzi jednotlivými cestami. Na najmenšie kruhy plnku z vonkajšej strany samozrejme nenanášame!!!
  15. Keď máme všade nanesenú plnku, cestá si cik-cak poprekladáme a naskladáme ich naspäť do seba tak, aby nám vznikli plné farebné korpusy.
  16. Keď máme všetky korpusy poprekladané, vezmeme si jeden (je úplne jedno ktorým začnete) a nanesieme hrubšiu vrstvu plnky na jeho vrch. Ja som začala cestom s bledým okrajom.
  17. Keď máme na prvom korpuse plnku, položíme naň druhý korpus. Druhý korpus musí byť samozrejme opačne farebne prevedený. Môj druhý korpus má teda tmavý okraj. Keď na seba naskladáte korpusy s rovnakým okrajom šachovnica vám nevznikne!!!
  18. Aj na druhý korpus nanesieme tak isto hrubšiu vrstvu plnky.
  19. A naň uložíme tretí korpus znova inej farby, bledej. Na tretí korpus nanesieme tak isto vrstvu plnky a položíme naň posledný štvrtý tmavý korpus.
  20. Takto vyzerajú naše korpusy keď sú všetky spojené.
  21. Ako vidíme medzi každým plátom cesta by malo byť približne rovnaké množstvo plnky.
  22. Keďže mi niektoré pláty prečnievali kúsok cez iné, jednoducho som si ich zvisle dookola mierne orezala, asi tak pol centimetra po celom obvode. Toto robiť však nemusíte, nerovnosti sa nakoniec jednoducho dajú vyplniť plnkou. Ja som však plnku chcela ušetriť a tak som si okraje torty zarovnala.
  23. Ďalší krok je nanesenie plnky z vonkajšej strany torty. Najlepšie je naniesť najprv veľmi jemnú vrstvu, poriadne ju zarovnať a naniesť do všetkým medzier a až nakoniec naniesť hrubšiu finálnu vrstvu plnky, tak aby nám cesto podľa možností priveľmi nepresvitalo.
  24. Malo by to vyzerať asi takto. Plnka je zo všetkých strán, pekne zarovnaná a cesto nám presvitá len minimálne. (špáratko mám na vrchu len preto aby som aj po ozdobení torty vedela kde mám presný stred a tak ju ľahšie a rovnomernejšie nakrájala).
  25. Na koniec som zvolila veľmi jednoduché ozdobenie nastrúhanou bielou čokoládou. Keďže je torta zložitá vo vnútri, nemusí byť zložitá aj navonok no nie? Zdobenie je samozrejme len na vás, tak ako aj príchuť a farba torty.
  26. Už len tortu odovzdať oslávencovi a čakať či sa dostaví sľúbený šachovnicoví efekt. Keďže som tortu robila prvý krát v živote a hneď aj takú zložitú, veľmi veľmi som sa bála či sa podarí a ako bude vôbec chutiť.
  27. nastáva moment napätia............. a áno naozaj to funguje, sľúbený šachovnicový efekt je tam :)
  28. Teraz zostáva už len ochutnať či aj chutí tak dobre ako vyzerá.
  29. A takto nám všetkým nakoniec chutilo :) Torta bola naozaj veľmi veľmi dobrá, mäkučká, sladučká. Určite ju pri najbližšej príležitosti s radosť znova upečiem. Môj recept možno vyzerá pre niektorých zložito, kvôli dlhým popisom, ale sú to všetko skorej len rady a postrehy aby sa vám pieklo ľahšie. Inak je to proste recept na klasickú piškótovú tortu. Úžasný recept na cesto a plnku je od mojej šikovnej maminy. Ďakujem mami :* Dúfam, že vám môj recept aspoň v niečom pomôže a držím vám palce pri pečení.
  30. Tu je sľúbený obrázok ako to funguje so štvorcovými plátmi cesta. Postup je úplne rovnaký.