Môj ryžový nákyp

Autor receptu: meths

Jednoducho som dostal chuť na neobyčajný ryžový nákyp tak som zbehol do obchodu pozrel som sa po nejakých netypických surovinách a bolo.

60 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Uvaríme si ryžu. Postup : Roztopíme maslo a pridáme doň škoricu, klinčeky a necháme na miernom ohni. Ale nevaríme ho. Asi 5 minút kým škorica a klinčeky nepustia chuť a arómu. Pozor aby neprihorelo. Po piatich minútach pridáme teplotu a vlejeme mangový džús spolu s kokosovým mliekom. Privedieme do varu a povyberáme škoricu a klinčeky a pridáme vyškrabanu dužinu z polky škorice. Pridáme prepláchnutú ryžu a varíme asi 5 minút odkryté. Potom prikryjeme a varíme ďalších päť minút. Odstavíme a necháme odstáť asi 15 minút prikryté. Neodkrývame! Potom dáme do extra misky aby sa už nevarila a necháme vychladnúť.
  2. máslo izbovej teploty vyšľaháme do penista a pridáme žĺtky, cukor a druhu polovicu dužiny zo škorice. Vyšlaháme si sneh s práškovým cukrom.
  3. Vychladenú ryžu pridáme k máslu so žĺtkami, premiešame. Pridáme 2/3 zo snehu a opatrne vmiešame.
  4. Zmes lejeme na plech a prekladáme ovocím. Pečieme asi 30 minút pri 180°C. Potom vyberieme rúru zapneme na 220°C a po povrchu nákypu rozotrieme zvyšný sneh. A pečieme kým nebude mať zlato hnedú farbu.
  5. Doba pečenia je individuálna od druhu ryže ja som použil Pravú Basmati takže som tak dlho nepotreboval.