Kváskový chlieb

Moj prvý kváskový chlieb z môjho kvásku (fotorecept)

Autor receptu: sonulienka

Strašne som si chcela urobiť a vyskúšať si vlastný kvások, z ktorého by som piekla chlieb. Či sa mi to podarilo neviem, ale skúsila som. Tento chlebík je z kvásku, ktorý sa mal akože vyhodiť po 4 dňoch, no mne to nedalo a upiekla som chlebík. Viem, že nevypadá prvotriedne, ale bol výborný a potešil ma. Určite si poviete, načo to sem dala, veď tu sú ukážkové kváskové chlebíky, ale som rada, že som si ho urobila ja a chcem sa o to s Vami podeliť.

40-45 minút
na 250-180 °C

Suroviny

Postup

  1. Najprv si odoberieme z kvásku, do ktorého pridáme 150 ml vody a 150 g múky. Necháme 12 až 16 hodín pri izbovej teplote. Ešte vám chcem ukázať môj kvások, ktorý som si urobila z pšenično ražnej múky, nakoľko som nemala ražnú múku.
  2. Po asi 13 hodinách som si zamiesila cesto, ktoré som nechala tri hodiny kysnúť. Ale cesto som počas kysnutia 2x premiesila. Asi po troch hodinách som cesto ešte raz premiesila a vložila do ošatky. Takto mi kyslo ešte 1 hodinu. Rúru som si predhriala na 250 stupňov a asi 15 minút pred tým, ako som dala chlebík piecť, som vložila plech, na ktorom som piekla chlebík do rúry, aby sa aj ten rozohrial. Do menšieho plechu som dala asi 2 dcl vody a dala na spodok do rúry. Keď bola rúra dobre rozohriata, som si cesto z ošatky rýchlo preklopila na papier na pečenie a šup na rozohriaty plech a do rúry. Piekla som 20 minút na 250 stupňov a potom ešte ďalších asi 20 - 25 minút pri 180 stupňoch. No a tu je chlebík upečený. Nič viac som nefotila, nevedela som, ako to dopadne. No ale som spokojná, tak som si receptík naň sem uložila. A tu už je upečený.
  3. Rozkrojený.
  4. No a už sa teším na ďalší.