Môj prvý chlieb robený z troch druhov múky fotorecept

mesiar50 - fotkamesiar50, 12. júla 2014
Môj prvý chlieb robený z troch druhov múky (fotorecept)
Foto: mesiar50
20
porcií
200 minút
príprava

Suroviny

Suroviny na kysnuté cesto:
87 g
263 g
200 g
cca 400 ml (cesto má byť husté, lepivé)
1 a 1/2 malá čl
2 čl
1 bal




Postup

  1. 1

    Try druhy múky pomiešame s rascou celou,soľou,sušeným droždím a vlažnou vodou.Premiešame dôkladne, len tak ručne aby sme citili hustotu cesta.Poprípade pridáme ešte trochu vody,no cesto musí byť naozaj lepivé a husté aby si náš chlebík udržal svoj tvar pri pečení.

    Môj prvý chlieb robený z troch druhov múky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Veľmi som nerád, keď sa mi lepí cesto po prstoch a tak som si ,,pozval"pomocníka.Cesto som hnietil ani nie 5 minút.

    Môj prvý chlieb robený z troch druhov múky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cesto nám po necelej hodinke pekne nakyslo.

    Môj prvý chlieb robený z troch druhov múky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Z vykysnutého cesta si spravíme takúto väčšiu knedľu podobajúcu sa chlebu.

    Môj prvý chlieb robený z troch druhov múky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Chlieb som vložil do vymasteného a múkou posypaného plechu. S novou žiletkou som si narezal ornamenty na chlieb.Ten kríž je tam vlastne na poctu mojej sestričky ktorá je mníška a stará sa o veľmi ťažkých pacientov celé dlhé roky.,,Účinkuje" aj na vareche,len ju nepoznáte.

    Môj prvý chlieb robený z troch druhov múky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Chlieb som piekol nasledovne: 15 minút /230 C.Ďalej som ho piekol na 170 C /50 minút prikrytý alobalom. !!! Chlieb som skontroloval ku koncu pečenia poklepaním prstom na jeho povrch.Keď počujete akože tupé dunenie tak je to signál,že chlieb bude pomaly iupečený resp.možno,že je už ok.Po vybratí z rúry som ho natrel roztopeným maslom.

    Môj prvý chlieb robený z troch druhov múky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Dobrú chuť priateľia a priateľky .Želám vám vydarený víkend.

    Môj prvý chlieb robený z troch druhov múky (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

afataga
krasny si upiekol, aj ta dekoracia vpravo nema chybu :-), ale tu reklamu by si robit nemusel
terinka55
Parádne sa Ti vydaril. Milujem voňu doma upečeného chlebíka. Tiež pečiem a skúšam aj nové. Upečiem aj podľa Teba. Požehnaný víkend !
frezia68
Už nepečiem také fajnotky,lebo lepok.....,ale musela som sa pristaviť a aj klobásu pochváliť :-)
salinka
...no Laci, ty si teda všestranný umelec! A tá dekorácia vpravo, tá sa mi tiež veľmi páči:-)
kukulienka71
Ty teda hladom neumrieš a ani nikto okolo teba:-) si všestranne šikovný, krásny chlebík si upiekol! vyskúšam ho, sľubujem:-)5*
obor123
@mesiar50 , Ty vieš prekvapiť. Najprv očaríš s mäsovými receptami, potom fajnovýmy tortami a teraz prekrásnym a chutným chlebíkom.
mesiar50
@frezia68
Milá frezia68, klobása je z maďarskej mangalice.Síce som robil aj ja podobnú,ale nemám ju kde vyúdiť resp.potom vysušiť.Ja ju mám v mrazničke.Ďakujem ti krásne.
anina6
chlebík sa ti krásne vydaril, a krásne ozdobený.
mesiar50
@izabella929
Sám nechápem,že sa mi podaril.Raz som ho nechal nakysnúť a hneď som ho dal piecť.Predsa kysnué cesto sa necháva aj viackrát nakysmúť,min. 2x.Ďakujem ti Izabelka.
Vďaka Izabelka.
finczi
Chutnučký chlebík, mňam! Chlieb je dar Boží a mať takú obetavú sestru ako Vy, to je tiež dar! Veľa úspechov a sily!Pokojný víkend prajem...
mesiar50
@finczi
Moja sestrička chodieva na varechu síce len, zriedka no určite sa poteší tvojmu a iným pekným komentárom.Aj ja sám jej to budem tlmočiť.Tiež ti prajem pokojný a pekný víkend.Ďakujem ti.
daguska
Velmi pekný chlebík si napiekol.K chlebu mám velkú úctu,naucil ma to nás nebohý otec.Milujem cesto,miesenie,tvarovanie,vôñu chleba.Tesím sa vzdy na nejaký nový chlebový recept.Pre mña je to najúzasnejsí relax.Chlieb pekávam s prestávkami asi 25 rokov.Myslím,ze je skvelé napiect si domáci chlebík.
eviana
Lacko, ak je toto Tvoj prvý chlebík, tak tie ďalšie si ani predstaviť neviem aké budú dokonalé. Vyzerá ľahúčko, pekne sa zdvihol, už na pohľad krásne voňavý a chutný... a tie fotky nádhera... Tlieskam, chválim a celé nebo varechové posielam ;) 5*
radost
LACI
ja donesiem soľ..ty dáš tvoj voňavý chutný chleba..pribalím radosť a pokoj..
oj..bude raj..tak nám treba..!!..:-)))
mesiar50
@daguska
Z otvorenymi ustami som zvykol sledovat pekne chleby co napiekli varechacky a varechaci.Ucil som sa aj od vas resp. z vasich komentarov.Tolke roky pecies chlebiky a preto mas moju velku poklonu.Ja som sa znazil zvladnut tu jednoduchsiu verziu pecenia chleba.Dakujem ti za pekny komentik.
beatacsontosova
napriek navarenému jedlu a aj koláčiku sa mi na večeru zažiadal čerstvý chlebík s maslom - malo to akurát jeden zádrheľ - žiadny chlebík v chlebníku :-( tak som neodolala a vyskúšala som tento, nikdy predtým som nedávala do chlebíka polohrubú múku, tak som bola jednoducho zvedavá, čo to spraví, a teda naozaj neublížilo, ja som dala špaldovú hladkú, celozrnnú špaldovú, obyčajnú hladkú a polohrubú múku (pomer hladká/polohrubá som ponechala), pridala som aj chia a ľanové semiačka, cesto bolo trošku tekutejšie (evidentne druhmi múk), nedržalo tak pekne tvar ako to tvoje, no vôbec neprekážalo, piekla som v jenskej mise spolu s vrchnákom, ku koncu som dala vrchnák dolu aby sa vytvorila kôrka, ledva som dočkala kým aspoň trošku vychladol aby som ho mohla ochutnať - teda má jednu jedinú chybičku - je ho máááálo :-) určite som ho nerobila naposledy
havino
no prosím, už aj chlieb, nie len klobásy, torty, veterníky a že na prvý krát? tak ukážkový, ozaj utešený a vydarený
yogicek
@mesiar50
Dobrá práca priateľu. Zopár chlebov podľa receptov Varecháčov som už upiekol, tak skúsim aj podľa Tvojho. Rozosmial si ma s tým rozdelením gramáže múky. Ešteže mám váhu ktorá váži s presnosťou na jeden gram. Máš u mňa pochvalu. Pekný deň Ti prajem.
P.S. Prestaň na chvíľu blbnúť s múkou a vráť sa k mäsu. Ja poslednou dobou blbnem so zemiakmi a už sa mi smejú. Že @eviana !
pusta
@mesiar50 - lacikám, perfektný chlieb, správne zloženie jednotlivých múk v pomere ako má byť, úžasne sa ti vydaril, nádherná prezentácia, prudko jedlé foto.
si "ezermester" :-)
moja hlboká poklona ti patrí aj s 5*
elysa
keď je prvý takýto vydarený, aké budú tie ďaľšie? vydarený chlebík...
ancicka
pekne vyzerajúci,no isto aj chutný je Tvoj chlebík.
mesiar50
@yogicek
Pravda je taká priateľ môj,že viac špaldovej a ani hladkej múky som doma nemal.Peto je to tak srandovne ,,poskladané".Ale ako vidíš horevyššie niekoho už recept inšpiroval.Potešilo ma to.A vieš,že tie gramáže som si ani nevšímal,keďže som to robil spontánne.Máš pravdu mäsiar by sa mal zaoberať skôr s mäsom.Onedlho si chcem vytvoriť svoj vlastný blog s receptami.No najprv poodpisujem samozrejme všetkým mojim priateľom ktorých moje recepty ako tak zaujali.Poznám ťa ako šikovného ,,chlapca".Priložím ti sem receptúry staré hádam aj vyše tridsať rokov na webe by si ich zbytočne hľadal.
Dostal som sa k nim,keď som robil majstra na jednom bitúnku.Tie čísla treba brať s rezervou,keď som robil už ako technik miešač tak nám dodávali kombinované prípravky resp. koreniny.Ale budeš mať o tom aspoň prehľad z čoho sa ten výrobk skladá.Teraz som čítal tieto recepty a malo by to pasovať.Rozpis je na 10kg mäsa
Gothajská saláma:
Hovädzie mäso 3500g
Bravčové orez
3300g (chudé kombinovať s mastnejším)
Slanina chrbtová bez kože (posekaná na zrno ako vložka)2350g
Šupinový ľad,alebo ľadová voda cca.1600 ml(mäso hoväzie+bravčové+ ľad(voda) sa kutruje spolu)
prísady:rýchlosoľ 200g,č.kornie mleté 20 g,muškátový orech 2g,muškátový kvet 2 g,zázvor ,cesnak 6 g,(takýmto spôsobom sa robia aj špekáčiky s tým rozdielom,že sa plnia do hovädzích čriev)
Šunková saláma:
Hovädzie mäso 730 g,bravčový orez 120g ( chudé bravčové kombinovať s mastnejším)vykutrovať s 170 g rýchlosoľ a 170ml ľadovej vody spolu ako spojku)
Bravčové mäso ako vložka 8100 g(mäso posekané na vačšie kocky a premiešané+rýchlosoľ 162 g)
Prísady:
čierne korenie 10g,muškátový orech 4g,cesnak 6g,cukor kryštálový 10g,múka hrubá 750 g
Pečeňový syr :
Bravčové orezy 5500g (chudé kombinovať s mastnejším)
Bravčová pečeň 4700g
Kutrovať v surovom stave.
Prísady:
rýchlosoľ 200g,č.korenie mleté 20 g,zázvor 4g,cibuľa smažená 50g,škorica mletá 3g,muškátový orech 3g,múka hrubá 150g
Karpatská saláma:
Hovädzie mäso 7250 g
Bravčové mäso 7250 g (kombinovať s mastnejším)
Posekať na väčšie kocky ,premiešať s 280g rýchlosoľ+500ml vody+koreniny
Nechať odležať min 24 h / 7 st. C. a následne pomleť na sitku 3mm priemerom dier.Plniť do papierových čriev. Konzervácia studený dym a potom sušenie.
Prísady:
čierne korenie mleté 40g, cukor kryštálový 11g,cesnak 15 g,koriander 3 g,voda studená 500ml,
Ďakujem ti pekne kamarát.



mesiar50
@ancicka
Chlebík je chutný a hlavne domáci.Mojim dávnym snom bolo ,,dať "si zo svojho domáceho chleba.Ďakujem ti veľmi pekne.
yogicek
@mesiar50
Drahý priateľu tak toto si uložím. Zaujal ma Gothaj. Na ten som chodieval do jednej krčmičky, keď som ešte býval v ČR. Jedli sme ho s cibuľou a octom a samozrejme zapíjali kvasnicovým pivom. Bol od výrobcu mäsopriemysel Polička. Nemal chybu. Bol to síce lacný ale poctivý výrobok. Naštudujem aj ostatné. Až bude chladno, tak sa určite do niečoho z toho pustím. Ďakujem Ti veľmi pekne. Urobil si mi radosť. Maj sa pekne a keď ešte niečo staré poctivé objavíš, tak daj vedieť.
katuch
Dnes som ho upiekla, je vyyyyybornyyyyy :-) dakujem, urcite ho budem robievat, vsetkym u nas chuti :-)
mesiar50
@katuch
Mozno to nie je podstatna vec,ale v recepte som nespomenul,ze som mal v rure trochu vody v nadobke.Potesenie je na mojej strane,ze sa ti chlebik vydaril a chutil.Srdecne ti dakujem za odskusanie receptu.Zelam ti pekny vecer.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia