Veľkonočný koláč
Môj pravoslávny veľkonočný koláč - Козунак (fotorecept)
Autor receptu: mopypopy
Zjedla som ich nespočetne a vždy s napätím očakávam prípravy veľkonočných
sviatkov, kedy si ho znova pripravím. Jedná sa o tradičný
bulharský veľkonočný koláč zvaný “Козунак”, ktorý sa podáva pri slávnostiach.
Bulhari si ho vychutnávajú s varenými vajíčkami a typickým hustým bielym jogurtom.
Môže byť jednoduchý alebo plnený kandizovaným
ovocím, čokoládou, figami či orieškami. Ja ponúkam moju najobľúbenejšiu verziu s
hrozienkami, mandľami a vlašskými orechami. Krásne
sviatky!
12 porcií |
150 minút príprava |
60 minút na 160 °C |
Postup
- Najprv aktivujeme droždie. Rozdrobíme ho v hrnčeku vlažného mlieka a pridáme lyžičku kryštálového cukru. Zamiešame a necháme vykysnúť na teplom mieste asi 15 minút, pokým začne bublinkovať.
Medzitým si vo veľkej a širokej mise preosejeme múku. Pridáme štipku soli a nastrúhanú citrónovú kôru. Zamiešame a vareškou vytvoríme jamku uprostred zmesi.
- Uprostred jamky nalejeme jemne prešľahané vajíčka, približne polovicu hrnčeka s mliekom a droždím a časť roztopeného masla. Pridáme kryštálový a 1 vanilkový cukor. Začneme hnietiť cesto tak, že postupne zapracuvávame vonkajšiu sypkú časť do mokrej časti uprostred, čiže zvonku smerom dovnútra.
- Počas miesenia pridávame zbytok masla, hrozienka a mlieko z hrnčeka, podľa potreby. Pokračujeme v hnietení cesta, kým nám nevznikne rovnomerné a nelepiace sa cesto, na ruky, ani na okraje misy. Takto pripravené cesto posypeme troškou múky, prikryjeme čistou kuchynskou utierkou a necháme vykysnúť na teplom mieste aspoň 1,5 hodiny.
- Keď cesto vykysne, predhrejeme rúru na 160 stupňov.
Cesto preložíme na pracovnú dosku a znovu prehnetieme. Vytvoríme 3 rovnaké pramene, ktoré zapletieme do hrubého vrkoča ako vianočku. Opatrne prenesieme do vymastenej formy s obvodom 25 cm a necháme v teple vykysnúť ďalších 15 minút.
Počas záverečného kysnutia do vrkoča pozapichujeme vlašské oriešky a mandle. Nakoniec potrieme prešľahaným žĺtkom a pečieme približne 1 hodinu, pokým drevená špajdľa zo stredu koláča je po zapichnutí suchá.
- Ak je koláč dostatočne prepečený na vrchu, prikryjeme alobalom. Pár minút pred dopečením výdatne posypeme 1 vanilkovým cukrom.
Hotový koláč necháme vychladnúť a podávame s maslom alebo medom.