Mliečna polievka
Mliečna polievka

Mliekuľa - polievka starých mám

peterkub - fotkapeterkub, 11. septembra 2019
Mliekuľa - polievka starých mám
Foto: peterkub

Veľa ľudí experimentuje s novými medzinárodnými receptami, tak isto aj ja. Občas si ale rád zaspomínam na chuť jedál, ktoré mi varievala ešte moja Zobraziť celý popisVeľa ľudí experimentuje s novými medzinárodnými receptami, tak isto aj ja. Občas si ale rád zaspomínam na chuť jedál, ktoré mi varievala ešte moja stará mama, keď som bol u nej na prázdninách. Tento recept je v mojej rodine veľmi obľúbený. Väčšina ho jedáva ku vareným zemiakom, ale mne už od detstva chutí len tak ku chlebu.

4
porcie
5 minút
príprava
45 minút
tepelná úprava

Suroviny

 (alebo údené bravčové mäso)
1 l
4 strúčiky
4 ks
 (alebo cesnaková vňať)




Postup

  1. 1

    Pre mňa chutnejšia polievka je z údeného bravčového mäsa. Mäso umyjeme a dáme variť s cesnakom a koreninami.

  2. 2

    Keď je mäso uvarené, tak ho vyberieme. Do vývaru za stáleho miešania vlejeme kyslé mlieko a necháme chvíľu povariť.

  3. 3

    Nakoniec môžeme pridať na dochutenie nakrájanú pažítku prípadne cesnakovú vňať. Podávame s kúskami uvareného bravčového mäsa.

Diskusia k receptu

farbuska
Stále sa učíme - o tejto polievke som ešte nepočula. Mne by sa tam pozdalo aj zopár zemiačikov. A posypať zelenou cesnakovou vňaťou.
peterkub
@farbuska (12.9.2019 15:55)

Ako som písal v úvode, väčšina ľudí ju jedáva s varenými zemiakmi, ktoré sa uvaria extra v hrnci a slúžia aj ako vhodná príloha k varenemu mäsu. Vňať som aktuálne pri varení nemal
waocipa
Na totu polievku v Poľsku hovoríme POLEWKA. Moja babička ju podávala z zemniakami varenými v šupke, dobrota. Dedo bol z iného kraja tak tam hovorili na totu polievku kyslo mliečka.
hubata
Tiež obdobná polievka sa robila na Záhorí a mala kopec variácií: so zemiakmi, s kôprom, s upraženou cibuľkou, bez mäsa, s mäsom, s uvarenými kockami červenej repy, zatrepaná so smotanou s opečenými kockami chleba, ale aj na sladko s domácimi rezancami zatrepaná sladkým mliekom. Ako sa povie: na každý deň iná a predsa tá istá.
zinnajdha
podobná je Veľkonočná polievka, zvykli sme do nej zapustiť (neroztrepať) a uvariť celé vajcia...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia