Mliečna zemiakovo-hubová polievka s rozmarínom fotorecept

eviana - fotkaeviana, 5. decembra 2013
Mliečna zemiakovo-hubová polievka s rozmarínom  (fotorecept)
Foto: eviana

...u nás jedna z najobľúbenejších polievok

6-8
porcií
10 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 g
100 g
2 hrsť
50 g
1 ks
1 l
250 ml
podľa potreby
podľa potreby
podľa potreby
1,5 dl (na sušené huby)




Postup

  1. 1

    ...pripravíme si suroviny - očistíme zemiaky a šampiňóny

    Mliečna zemiakovo-hubová polievka s rozmarínom  (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    ...sušené huby (u mňa suchohríby) zalejeme vriacou vodou

    Mliečna zemiakovo-hubová polievka s rozmarínom  (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ...na masle do sklovita podusíme na jemno nakrájanú cibuľu

    Mliečna zemiakovo-hubová polievka s rozmarínom  (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ...pridáme vetvičku rozmarínu

    Mliečna zemiakovo-hubová polievka s rozmarínom  (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ...vsypeme na plátky nakrájané šampiňóny

    Mliečna zemiakovo-hubová polievka s rozmarínom  (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ...okoreníme čerstvo namletým korením, osolíme podľa chuti

    Mliečna zemiakovo-hubová polievka s rozmarínom  (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ...pridáme zemiaky nakrájané na kúsky (kockami by som to nenazvala :)

    Mliečna zemiakovo-hubová polievka s rozmarínom  (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ...pridáme nabobtnané huby aj s nálevom

    Mliečna zemiakovo-hubová polievka s rozmarínom  (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    ...postrúhame si jeden väčší zemiak, ktorým celú polievku zahustíme

    Mliečna zemiakovo-hubová polievka s rozmarínom  (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    ...zalejeme vodou a necháme variť, kým zemiaky nezmäknú - priebežne miešame, aby sa strúhaný zemiak neprichytil o dno.

    Mliečna zemiakovo-hubová polievka s rozmarínom  (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    ...keď sú zemiaky mäkké prilejeme mlieko, necháme prevrieť

    Mliečna zemiakovo-hubová polievka s rozmarínom  (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    ...na záver zjemníme sladkou smotanou

    Mliečna zemiakovo-hubová polievka s rozmarínom  (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

elef
vyzera chutne,preto ju zajtra uvarim:)dik za rcp-tik
eviana
@elef , ďakujem za milé slová, je naozaj chutná... nech jej navarím akokoľvek veľký "kotol" veľmi rýchlo sa zje :) Budem veľmi rada, ak zachutí aj Vám :)
cesminaz
ejha ;-) tak tuto polievocku teda urcite vyskusam!! Vyzera super,az sa mi slinky zbehli ako som ten postup citala a fotky kukala :-))) Ukladam a urcite uvarim :-) Dakujem za recept @eviana
eviana
@cesminaz , budem rada ak vyskúšaš a ešte radšej ak zachutí. Ďakujem za milé slová, spravila si mi radosť :)
izabella929
Tvoja polievočka vyzerá presne tak , ako moja.-)))presne takto ju robím a vyzerá úplne super...)
kecemis
@eviana mila, premilena, za taku polievku som ochotny urobit cokolvek. Hned pustam moju pracovnu stolicku a idem na to.
honestka
vyborna! varime tiez aj ako mliekovu mrvenicku, ktora je velmi oblubenou aj rychlou pripravou.
elixir
Neuveríš, podobnú som tiež včera varila :) Len bez rozmarínu a mlieka, a použila som sójovú smotanu. Mňam, veľmi máme radi hubové, ten rozmarín tomu určite ešte aj pomohol. :) Výborná polievka.
bozulka
Robievam,ale bez cibule,rozmarín som neskúšala,neviem si predstaviť chuť rozmarínu a suchohríbov...treba vyskúšať a uvidí sa, hoci moja predstavivosť je veľká...
sracz
... a čo sa týka obľúbenosti tejto polievkovej chutnej dobroty, milá @eviana platí aj u nás doma v KE i tu doma v Des moines Iowa! Ešte šťastie, že mám naše sušené "dubáčence" a o ďalšiu zásobu som sa, vďaka kamarátkam a kamarátom, už postaral! Chutná d*o*m*á*c*a vára, ktorej nikdy neodolám a ak jemne "primelieš" 5÷6 suchých guličiek jalovca/borievky, tak zvýrazníš aj vôňu krásnych lesov našej domoviny! P.S.: "Lačnej šviňi še o kukurici šňije"!
pusta
takéto úžasné kombinované hubové polievky môžem vždy, vynikajúce a šmakovné, srdienko moje :-)
5*****
amelie
presne takú polievku robím aj ja, môžem potvrdiť, že je veľmi chutná:-)
eviana
@izabella929 , som rada, že máme podobné chute... a tie šampiňónové chipsy na vrchu polievky sú ako čerešnička na torte :)
eviana
@kecemis , mám obrovskú radosť, že som Ťa až tak prudko inšpirovala týmto receptom, že si presunul musculus gluteus maximus z pohodlia svojej pracovnej stoličky :) Dúfam, že sa podarilo a chutilo :) Ďakujem Ti za krásny komentár, usmial si ma :)
eviana
@honestka , ďakujem za pristavenie sa pri mojej polievke... Mliekovú mrvenicu som ešte nevarila... prezraď prosím, rada sa priučím :) Vopred ďakujem a teším sa na rozšírenie polievkových obzorov :)
eviana
@elixir a vies, ze som tiez dumala, ze by nebolo zle skusit ju so sojovym mliekom (pijem kavu so sojovym) ? Páči sa mi, ako sa nám telepaticky kuchyne prelínajú, aj keď každá varíme iným spôsobom, že? :) Aj my máme radi hubové. Niekedy skús aj rozmarín... keď sa dá na začiatku, tak nie je až tak aromatický, krásne sa jeho chuť rozloží v polievke, dá jej trošku iný rozmer... A ako čítam @sracz-ov komentár... nabudúce pridávam aj borievky, veď aj tie k lesu patria :)
Ďakujem Ti za milé slová, potešila si ma :)
eviana
@bozulka , ak si neskúšala tak choď do toho... rozmarín a huby k sebe krásne pasujú, prvý krát som chutnala túto kombináciu v dubákovej polievke od taliana... rozprávková chuť. Vyskúšaj a neobanuješ :)
eviana
@sracz , ďakujem za milý komentár, za slová uznania a hlavne za rozšírenie mojich polievkových obzorov... borievky som do nej nikdy nedávala, ani mi nenapadlo a už teraz sa neviem dočkať, kedy ju zasa uvarím a pridám aj Tebou avizované borievky, veď les borievkami a hubami voňať musí... PS: Tiež furt snívam :)))
eviana
@pusta milá, ďakujem za milé slová uznania... som rada, že som Ti brnkla na strunu, bo Ty mne dnes tiež úžasným spôsobom tým svojim králikom :)
eviana
@amelie , no a zasa sme sa chuťovo zhodli... po Tvojom úžasnom vianočnom pečive :) polievočka, ktorú obe máme radi. Ďakujem za milé slová, spravila si mi radosť :)
jerica
konečne sa tu presúvam, mám zameškané, @eviana tvoju polievočku poznám aj robievam , len tá vetvička rozmarínu, tá ma oslovila, čo som nepoznala, teraz vyskúšam. Tieto a takáto polievka vie zachrániť "čo variť" potom je to záchranná brzda , zastaviť a ide sa na vec:-)
Si šikovné žieňa, s vareškou v ruke sa perfektne obraciaš. Číslo 12 k hviezdičkám je moje. A kk to istí , ako spínač na rúre :-)
havino
pekná, chutná polievka, krásny fotopostup máš, si ma inšpirovala, zajtra uvarím, ja mám aj hubový prášok, pomixovala som rôzne druhy húb, aj ten pridávam k hubám vždy
eviana
@jerica , ďakujem za krásny komentár, veľmi si ma ním potešila, na duši zahriala :). Mám radosť, že som Ťa trošku aj ja mohla tak skvelú kucháročku ako si Ty rozmarínom inšpirovať, budem rada ak to s ním vyskúšaš a ešte radšej ak Vám tak polievočka zachutí :)
eviana
@havino , mám radosť, že sa Ti moja polievka pozdáva až tak, že ju budeš zajtra variť (ja si možno na oplátku po inšpiráciu k Tebe zájdem - veď Ty si nevyčerpateľná studnica skvelých receptov :) Hubový, vlastne dubákový prášok mám aj ja, ale schválne som ho v recepte nespomenula, pretože ja ho nemávam bežne, dostala som do daru a nemyslím si, že je to bežná surovina v domácnosti... pripadalo by mi to ako zbytočné chvastanie sa... aj bez neho je polievočka výborná (roky ju bez dubákového prášku varím :))
mesiar50
Milá Evka pripravila si vynikajúcu a lahodne vyzerajúcu polievku.
kecemis
@eviana som rad, ze moj komentar vyvolal priaznivu reakciu tvojich musculus orbicularis oris. Zelam Ti to na vekky. Polievka bola vynikajuca. Neostalo nic, ani len hrniec som nepotreboval umyvat. Stravnici to urobili za mna s chlebom. Pripomenula si mi cas, ked nam to robila moja mamina. Dakujem.
elixir
@eviana to ma zaujalo, dávaš si také mlieko či smotanu? Ja teraz pijem len tak, čiernu kávu samotnú... musím otestovať so sójovým mliekom. :)
Aj aromatický rozmarín s hubami sa mi zdá ok, nevadia mi také korenia pri hubách, pridávam do nich občas i muškátový oriešok a ten je tiež pomerne aromatický. Tak nabudúce bude s rozmarínom. :)
havino
@eviana , nevarila som takúto zemiakovo hubovú, manžel hovorí, ,,mamina ešte sme takú nemali hubovú, že? " budem varievať, aj rýchla, aj výborná, jednoduchá, ja som dávala len sušené huby, preto ju mám tmavšiu. Na koniec som pridala medzi prsty majoránky. Akosi mi podľa chuti pri koštovaní zapasovala. Dobrá polievka.



eviana
@kecemis , smejem sa ako pako... tak sme si spolu zopar svalov precvičili :) Len nech nám všetky fungujú ako majú, a nielen musculi masseter :) Mám obrovskú radosť, že polievka tak veľmi zachutila... prázdny, ba priam "vylízaný" hrniec je tou najlepšou správou pre mňa, ďakujem z celého srdca, že si sa so mnou o ňu podelil :)
eviana
@elixir , dávam si do kávy len to klasické práškové sójové, jednoducho nasypem zo dve lyžičky, ono sa to krásne v káve rozpustí a dá jej to takú zvláštnu chuť, jemne nasladlú, ako keby orieškovo-jemnú. Vyskúšaj po troške, či Ti bude chutiť. A nápad s muškátovým orieškom sa mi tiež páči, nabudúce vyskúšam aj podľa Teba pridať ho trošku :) Ďakujem za tip.
eviana
@havino , polievka vyzerá famózne, si mi na ňu chúťky opäť narobila. Mám veľkú radosť, že Vám doma tak chutila a že sa k nej aj vracať budeš :) A majoránka jej isto dala ďalší zaujímavý rozmer... fajne si navarila :)
radost
zaviedli ma sem z komentárov toľké pochvaly..čo sa to tu varilo..že toľkým to dobre robilo..??..a tak veľmi chutilo..??
jasné- pochvalu svoju pridávam-bo krem rozmarínu-z húb našich hôr-varievame takúže na viac dní-nooo-vždy zje sa skôr..
výborná kuchárka = dobré jedlo..:-)
kecemis
Aj ja dakujem a zelam ti, aby tvoje musculi masseter pracovali hlavne a dextra in sinistram, a summo usque deorsum et non. Ale uz odchadzam do teplych krajin, tak dam pokoj.
eviana
@radost milá... presne aj u nás... furt varím na viac dní a "zožerie" sa v deň keď sa navarí, nech varím v akomkoľvek množstve :) Ďakujem za pristavenie sa a milý komentár :)
eviana
@kecemis , bolo mi potešením v každom prípade... pozdrav do teplých krajín z primrznutého Slovenska posielam :)
pusta
@kecemis , máš bezchybnú latinčinu - super!!!
gratulujem!
to už dnes má len málokto :-)
mimit
Dakujem za uzasny recept. Sviatky budeme travit s muzovou sesternicou a ta spominala, ze varia kazdy rok na Vianoce mliecnu hribovu polievku so zemiakmi. Samozrejme, aj moj muz sa pridal, ze ju lubi. A ja som o nej nikdy nepocula! No nic, uz je v mojej kk a coskoro ju urcite vyskusam. Budu prekvapeni, odkial mam recept :)
eviana
@mimit , bude mi veľkým potešením, ak "moju" zemiakovo-hubovú uvaríš a ešte väčším, ak Vám zachutí... daj mi prosím potom vedieť ako dopadla. Ďakujem Ti za milý komentár, usmiala si ma :)
mimit
Mila @eviana , musim ti napisat, polievka bola vynikajuca, este aj nasej dcerke chutila a ta vzdy krici nie hriby mami! Takze dnes varim znovu. Este raz dakujem




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia