Mini žerbó fotorecept

nikola166 - fotkanikola166, 28. novembra 2013
Mini žerbó (fotorecept)
Foto: nikola166

Tento recept ma zaujal ešte dávnejšie, našla som ho na maďarskej stránke. Moja mamka žerbó rezy miluje ( ja ich veľmi nemusím ), takže Zobraziť celý popisTento recept ma zaujal ešte dávnejšie, našla som ho na maďarskej stránke. Moja mamka žerbó rezy miluje ( ja ich veľmi nemusím ), takže mali úspech :))

6
porcií
45 minút
príprava
10 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
200 g
300 g
150 g
štipka
Plnka:
70 g
2 PL
Okrem toho:




Postup

  1. 1

    Studené maslo si rozmrvíme s múkou, pridáme cukor, štipku soli. Vypracujeme cesto a vložíme minimálne na hodinu do chladničky.

    Mini žerbó (fotorecept)  - obrázok 1
  2. 2

    Z cesta si odoberieme malé kúsky, ktoré vyformujeme do tvaru guličiek. Opačným koncom varešky si spravíme do každej guľky priehlbinku.

    Mini žerbó (fotorecept)  - obrázok 2
  3. 3

    Plnku si pripravíme zmiešaním orechov a džemu. Kto chce, môže ešte pridať cukor, ja som už nepridávala, lebo v ceste je dosť cukru aj čokoláda je sladká. Ale pridala som trocha rumu. Plnku vložíme do vytvorených priehlbiniek, poukladáme na plech, vložíme do vyhriatej rúry a pečieme cca 10 minút. Viac im netreba ! cesto je najprv mäkké, ale chladnutím stuhne.

    Mini žerbó (fotorecept)  - obrázok 3
  4. 4

    Necháme vychladnúť a potom pofŕkame čokoládou, alebo namočíme do čokolády a posypeme orechmi, ozdobíme bielou čokoládou, kto ako chce - podľa fantázie. Uznávam, je to väčšia babračka ako klasické žerbó na plechu, ale ja sa rada babrem so zákuskami, takže mi to nerobilo problém :) Sú to také milé jednohubky.

    Mini žerbó (fotorecept)  - obrázok 4

Diskusia k receptu

gabikapb
Páči sa mi recept, žerbó mám tiež rada, nikdy som sa neodhodlala ho robiť, zád sa mi prácny, toto sa mi zdá pre mňa lahšie, uložené, vyskúšam :-)
anina6
zaujímavé, pekne si napiekla. moja dcéra má veľmi rada tieto koláčiky, tak vyskúšam tvoju verziu.
alex37
videla som podobné ako tvoje, ale oveľa pracnejšie. Tieto sú fajn jednoduché, ukladám a dávam 5* :-)
marikafil
žerbó rezy miluje hlavne m§j manžel, ale tie jednohubky vyzerajú fakt dobre, ukladám a určite vyskúšam. pekný a blbovzdorný fotorecept!
slavnicanka
Som rada,že si dala sem ten recept-moja dcéra sa nevie dojesť žerbových zákuskov,tak skúsim toto prekvapko...:)))
ampara
Určite vyskúšam,vyzerajú krásne a recept mi pripadá jednoduchý.
radost
toto cesto mi skôr pripomína linecké,ako žerbo..láka ma to skúsiť..
2254_1348559633 - profilový obrázok
goe
goe
Určite vyskúšam. Vďaka.
izabella929
minulý rok na Vianoce som piekla tieto žerbové kolieska, boli vynikajúce...aj tvoje vyzerajú parádne.-))
evanaaa
Nie je koláč žerbó z kysnutého cesta? Aj mne to pripadá ako linecké, ale inak sa zdajú tieto sladké jednohubky chutné a aj dobre vypadajú. Ukladám si do KK.
nikola166
@evanaaa : ja poznám dva spôsoby prípravy tohto koláča - jeden je z kysnutého cesta a druhý je z takého lineckého - my sme s mamkou vždy piekli žerbó rezy z lineckého cesta :) .. takto nám chutia viac..

3sandra3: dúfam, že sa vydaria :P :)

ďakujem každému za milé komenty a teší ma, že vás recept zaujal !
jamarlen
pravé žerbó rezy sú len z ysnutého maslového cesta, v žiadnom prípade nie linecké
kimlo
Mne je jedno z akeho cesta tieto kolaciky su, nalozte mi za tanierik a hned sa do nich pustim...
izabella929
@evanaaa...ja som ho minulý rok robila z klasického kysnutého maslového cesta..vykrojila som tri veľkosti koliesok a plnka bola presne taká orechovo-lekvárovo-cukrová ako v pravých žerbó...veľmi dlho vydržali a boli veľmi chutné...)
evanaaa
Takže, myslím si, že obe verzie receptu na Žerbó môžu byť. A ešte sa podívam do mojej písanky spred asi 30-tich rokov (aj viac), ako ich ja tam mám zaznačené. Ale ponúkla by som sa oboma.
evanaaa
A - kto je na pochybách, aml by sa spýtať priamo pána Gerbauda, ako ich on robil D:D:D
nikola166
ani som si nemyslela, že žerbó medzi vami vyvolá takú "búrku názorov" :) ale to je len dobré.. a podľa mňa je úplne jedno, či je z kysnutého alebo lineckého cesta :P aj tak si každý spraví aký chce a každý bude tvrdiť, že ten jeho je "originál" a najlepší a tradičný :)
archaa
súhlasím @nikola166 že je to jedno kto robí z akého !Nápad je to perfektný a ja to tuším takto aj spravím z toho kysnutého :) Dakujem!
marikafil
recept sa mi páči, akurát som sa zasmiala nad tým, že to je 6 porcií... tak som odrátala, že Ty máš na plechu 24, mne ich vyšlo 22 - lebo som sa hrala s novou kuchynskou hračkou, pardon digitálnou váhou a povedala som si, že budem robiť guľôčky max. 30 gramové - práve sa pečú tak držte palce, nech to dobre dopadne...len dúfam, že si nemala rovno dva plechy lebo potom tie moje budú veľké...
marikafil
boli výborné, s dôrazom na boli - ale manžel si aj tak vypýtal na Vianoce klasické žerbó rezy. akurát už nebudeme môcť porovnať:-)
dorisa
Pekné keksíčky. Ukladám si do mojej KK.
nikola166
@marikafil : ja tie porcie nechápem, pretože to nie sú kusy a teraz tak neviem ako to mám rozrátať z kusov na porcie :D ..

aa ale hlavne, že chutili :) .. áno tak klasické sú klasické :) .. a ďakujem, že si ich vyskúšala :)
tetuska
robila som ich, akurát chladnú, je to jednoduchék, len neviem ako si ich mohla piecť len 10 min., to vôbec nestačí...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia