Mini makové záviny
Autor receptu: jenni
Makové záviny..kto by ich nemiloval? Šťavnaté, chutné, tie z obchodu sa pred nimi môžu
schovať. Lebo domáce sú robené s láskou a kvalitnými surovinami, spravte si aj vy. :)
www.dontbefakebakesomecake.sk
20 minút príprava |
25 minút na 180 °C |
Postup
- Pripravíme si kvások, v teplom mlieku rozdrobíme droždie pridáme cukor, premiešame a zaprášime trochou múky. Kvások necháme vzísť na teplom mieste (cca 10 min.).
Pripravíme si suroviny na cesto, zmiešame obe múky, pridáme cukor, soľ a premiešame, prilejeme olej a hotový kvások a vymiesime cesto. V prípade potreby prisypeme múku, ak by bolo cesto príliš lepivé.
- Cesto prikryjeme utierkou, môžeme taktiež utierku podložiť zospodu misky a odložíme na teplé miesto, aby cesto vykyslo.
Pripravíme si plnku z uvedených surovín. V hrnci zmiešame mletý mak, cukor a mlieko a krátko povaríme, kým sa mlieko trochu vpije. Plnku necháme vychladnúť. Presné pomery surovín na plnku neudávam, vždy ich odhadnem akosi odoka. Cukor pridávajte podľa chuti, ja dávam okolo 2 PL.
- Keď máme cesto vykysnuté, rozdelíme ho na dve časti a každú časť vyvaľkáme na pomúčenej pracovnej doske do tvaru obdĺžnika. Na cesto rovnomerne rozotrieme vychladnutú makovú plnku a cesto zavinieme. Nakoniec cesto už len rozkrájame na rovnomerne veľké kusy a preložíme na plech na pečenie, ktorý sme vystlali papierom na pečenie.
- Záviny necháme ešte trochu podkysnúť na plechu, potom už len povrch potrieme rastlinným mliekom a dáme piecť do predhriatej rúry na 25 minút.
Záviny po upečení preložíme z plechu na mriežku aby vychladli.