Mille feuille

Mille feuilles s karamelizovanou bielou čokoládou a hruškami (fotorecept)

Autor receptu: nikajednadva

12
porcií
180 minút
príprava
90 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Najprv si pripravíme karamelizovanú bielu čokoládu. Rúru predhrejeme na 120 °C. Do zapekacej misy nalámeme na malé kúsky bielu čokoládu a misu vložíme do rúry.
  2. Každých 10 minút čokoládu premiešame do hladka. Tento krok je veľmi dôležitý, inak čokoláda prihorí. Po 10 minútach sa síce bude zmes zdať zrnitá, no miešaním hrudky zmiznú. Pečieme do zlatista alebo kým čokoláda chutí karamelizovane.
  3. Pripravíme hrušky. Do hrnca dáme všetky ingrediencie okrem hrušiek - vodu, cukor, vanilku, škoricu, aníz a šťavu z 1/2 citróna - a zmes privedieme do varu. Hrušky očistíme, prerežeme na polovice a vnútro vydlabeme. Vložíme do vriaceho sirupu a varíme do mäkka (20 - 30 min).
  4. Na vanilkový krém (creme patissiere) v hrnci privedieme mlieko do varu. Medzitým v tepluvzdornej miske vymiešame žĺtky, vajce a cukor do penista. Pridáme vanilkovú pastu (ak používame struk, ten dáme variť spolu s mliekom) a preosejeme múku s kukuričným škrobom.
  5. Akonáhle mlieko zovrie, za stáleho miešania po častiach prilejeme asi 2/3 mlieka do vajíčkovej zmesi v miske. Keď je hmota jednotná prelejeme ju do hrnca so zvyšným mliekom a za stáleho miešania privedieme do varu.
  6. Krém precedíme do misky, prikryjeme potravinovou fóliou a necháme vychladnúť na izbovú teplotu, potom odložíme do chladničky.
  7. Na krém z bielej čokolády v hrnci zohrejeme šľahačkovú smotanu. Keď zovrie, vylejeme ju do misky s karamelizovanou bielou čokoládou a premiešame. Necháme vychladnúť na izbovú teplotu.
  8. Upečieme si pláty lístkového cesta. Rúru predhrejeme na 200 °C. Plech vystelieme papierom na pečenie a posypeme ho kryštálovým cukrom.
  9. Uložíme naň vyvaľkané cesto. Popicháme ho vidličkou a posypeme kryštálovým cukrom.
  10. Cesto prikryjeme ďalším plátom papiera na pečenie a zaťažíme druhým plechom (alebo niekoľkými plechmi).
  11. Celé to dáme piecť na 15 minút. Potom cesto odokryjeme.
  12. Teplotu znížime na 170 °C a cesto dopečieme do zlatista (7-10 minút). Rovnaký proces zopakujeme aj s druhým plátom cesta.
  13. Keď je cesto vychladnuté, zúbkovým nožom ho rozrežeme na tri časti. Tie potom rozrežeme na obdĺžniky veľkosti zhruba 4x9 cm.
  14. Mille feuilles môžeme plniť. Na obdĺžnik upečeného lístkového cesta striedavo zdobiacim sáčkom vytláčame vanilkový a bielo-čokoládový krém. Položíme ďalší obdĺžnik cesta a zopakujeme vrstvu krému. Na krém uložíme plátky hrušiek a prikryjeme ich treťou vrstvou cesta. Mille feuilles posypeme práškovým cukrom.