Mexická fazuľa - frijoles refritos - teda prepražená

bubaya - fotkabubaya, 4. marca 2012
Mexická fazuľa - frijoles refritos - teda prepražená
Foto: bubaya

Nedajte sa odradiť vzhľadom! Ono to na tanieri vyzerá ako čosi, vybagrované zo dna močiara. Ale napriek pomerne nechutnému vzhľadu je to fantastická bašta. Frijoles Zobraziť celý popisNedajte sa odradiť vzhľadom! Ono to na tanieri vyzerá ako čosi, vybagrované zo dna močiara. Ale napriek pomerne nechutnému vzhľadu je to fantastická bašta. Frijoles refritos znamená doslova prepražená fazuľa. Jeden deň sa varí, ale jesť sa má až na druhý deň, poopekaná na panvici. Ešte sa mi osobne nestalo, že by som vydržala do druhého dňa, preto vždy varím vééééľký hrniec, aby bolo na refritovanie.

4
porcie
20 minút
príprava
120 minút
tepelná úprava

Suroviny

300 g , čierna
1 ks , veľká
50 g
1 ks




Postup

  1. 1

    Fazuľu si večer namočím do vody. Najlepšia je čierna, alebo červená, ale aj strakatá z Tallósa je výborná. Platí jednoduché pravidlo - čím svetlejšia, tým horšia!!!

    Mexická fazuľa - frijoles refritos - teda prepražená - obrázok 1
  2. 2

    Na druhý deň ráno nakrájam cibuľu a pridám ju k fazuli. Cibuľa by mala byť červená. Mala by byť, ale nemám, bude žltá. Dolejem vody, malo by jej byť aspoň 3 krát viac ako fazule. Prihodím jednu malú chilli papričku. Alebo trocha nameliem z mlynčeka. Začiatočníkom odporúčam s papričkami opatrne - čím dlhšie sa varia, tým je jedlo štipľavejšie.

    Mexická fazuľa - frijoles refritos - teda prepražená - obrázok 2
  3. 3

    Nakrájam slaninu na kocky a opražím do zlatista.

    Mexická fazuľa - frijoles refritos - teda prepražená - obrázok 3
  4. 4

    Fazuľu nechám bez dozoru variť zhruba hodinu. Ako postupne vyvrieva voda, musím už strážiť a miešať, pripálená fazuľa sa jesť nedá. Ak je vody málo a fazuľa ešte tvrdá, dolejem. Zatiaľ nesolím, budem pridávať ešte slaninku, aby som tú mňamku náhodou nepresolila.

    Mexická fazuľa - frijoles refritos - teda prepražená - obrázok 4
  5. 5

    Fazuľa praská, rozvára sa, hustne, a začína vyzerať ako psie žrádlo. To je správne, tak to má byť. Pridám do fazule rozpraženú slaninku a miešam, miešam. Fazuľa hustne, hustne, už sa v nej robí cestička. Usilovne ochutnávam, v prípade potreby prisolím a okorením.

    Mexická fazuľa - frijoles refritos - teda prepražená - obrázok 5
  6. 6

    Keď mám pocit, že lepšie už to nebude, končím s koštovkou a naložím si poriadnu porciu na tanier.

    Mexická fazuľa - frijoles refritos - teda prepražená - obrázok 6
  7. 7

    Na druhý deň dám do panvice trochu masti, alebo oleja, pridám fazuľu od včera, zriedim vodou - ale opatrne, a prihrievam. A to je vlastne tá skutočná prepražená fazuľa.

Diskusia k receptu

kuchticka
U nas sa tato fazula - refryed beens - tiez pocita za dobrotu. Vatsinou ju podavaju ako prilohu k hovadziemu masu, nama grilovanemu.
babidka
takze toto je fazula o ktorej som citala v cestopisoch ? take jednoduche :-)))
lucylee
@bubaya ciernu fazulu mam. Ja si ju ale predvarim v kuchte a potom ju budem varit pod dozorom.
bubaya
Veru, také jednoduché, také dobré, a kto má kuchtu, tak aj rýchle.
babidka
@kuchticka , kuchta je naozaj tlakovy hrniec .Myslim , ze takto sa volal nas prvy tlakovy hrniec co si mamicka kupila v Madarsku asi zaciatkom 60.tych rokov ....
irenaw
nepoznám a vyskúšam, vyzerá to výborne, idem si namočiť fazuľu :)
irenaw
@kuchticka mne ako prvé napadlo, že malá kuchtička je v dospelosti veľká kuchta :-), čo som mala na večeru vtipnú kašu?
bubaya
Kuchta je po slovensky kukta, ktorú sme pašovali z Maďarska. Ešte sa na to pamätám, ako sme ju pchali v Trabante pomedzi rezervu. Je to tiež papiňák, v ktorom varia bratia Česi. Tlakový hrniec - Papinov, podľa pána Denisa Papina, ktorý ho vynašiel. Toľko jazykové okienko.
irenaw
tak toto "močiarne bahníčko" je vynikajúce. veľké ďakujem. musím si zapamätať, že mám robiť minimálne dvojitú dávku :-D
eldina
fúúúúúú,silno jedlé sa to zdá byť
určite ukladám a skúsim
cmanana
Výborný recept na výborné jedlo, opravdové Mexiko. Chili ani nemusí byť, môže byť salsa a čerstvý syr. Éxito, gracias.
kukulienka71
čiernu fazuľu mám, už som z nej robila mexické recepty, túto pečenú fazuľu nepoznám, ochutnám, na výzore niekedy nemusí záležať:-) nedávno som čítala, že v kuchte varené strukoviny strácajú oveľa viac vitamínu B, tak neviem, aká príprava je najefektívnejšia.
sombreroja
Toto robievam roky rokúce. Mňamka. Spravidla zúžitkujem pri výrobe huevos rancheros. Synovia sa idú po tom potrhať. Hm.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia