Metrový koláč

Metrový zákusok s citrónovou plnkou (fotorecept)

Autor receptu: olinecka

Obľúbený zákusok na rôzne príležitosti, ktorému sa nedá odolať.

40
porcií
60-70 minút
príprava
25-30 minút
na 190 °C

Suroviny

Postup

  1. Vajíčka vyšľaháme do penista, vmiešame cukor a došľaháme do svetlej peny, striedavo pridáme olej, vlažnú vodu. Nakoniec vmiešame preosiatu múku, ktorú spojíme s práškom do pečiva. Dve formy na srnčí chrbát vymastíme poriadne maslom, vysypeme múkou. Cesto rozdelíme na dve polovice, do jednej časti vmiešame preosiate kakao. Svetlé a kakaové cesto nalejeme do foriem. Rúru predhrejeme na 190 °C, pečieme 30 minút, cesto sledujeme, kontrolujeme špajdľou či je upečené.
  2. Suroviny na plnku a čokoládovú polevu.
  3. Upečené korpusy pokrájame na dieliky. V troche mlieka rozhabarkujeme citrónový puding, zbytok mlieka dáme variť s cukrom. Po zovretí vlejeme pripravený pudingový prášok a uvaríme hustý puding, ktorý zakryjeme potravinovou fóliou, necháme vychladnúť. Zmäknuté maslo vymiešame do hladka a spojíme s vychladnutým pudingom. Pripravenou plnkou zlepujeme striedavo tmavý a svetlý dielik korpusu.
  4. Nakoniec vrch potrieme zbytkom plnky a odložíme do chladničky stuhnúť.
  5. Na vodnom kúpeli pripravíme čokoládovú polevu, ktorou polejeme celý zákusok. Odložíme do chladničky stuhnúť. Pred podávaním pokrájame šikmo. Dobrú chuť.