Menej kalorické šišky a pirôžky

Autor receptu: tassiedevil

Šiškových receptov je mnoho a každý obsahuje buď veľa vajec, veľa oleja, alebo masla a taktiež veľa cukru. Skrátka mnoho tých neduhov, ktorých sa v dnešnej dobe pokúšame strániť čo najviac. Preto som sa rozhodol vymyslieť niečo, menej kalorické, na čom si sem-tam môžeme pochutnať.

Postup

  1. Z uvedenych prisad vymiesime vlacne cesto a dobre prykryte ho nechame asi hodinu kysnut. Potom cesto zlahka stlacime a nechame ho znovu prykryte kysnut dalsich 30 minut.
  2. Potom cesto vyberieme na mukou posypanu dosku a nozom ho rozrezeme na dva rovnake diely, Jeden diel vytvarujeme do gule a nechame pod utierkou odpocivat 15 minut. Druhu cast cesta rozvazime priblizne na 50 g kusy a vytvarujeme do tvaru mallych guli a tiez prykryjeme a nechame odpocivat 15 minut.
  3. Po odpocinuti cesta, velku gulu na pomucenej doske dlanami jemne roztlacime /nepouzivame valok aby sa z cesta nevytlacilo mnoho vzduchu/ a povykrajujeme poharom 65 mm kruhy, prikryjeme a nechame dalsich 15 minut kysnut. Zo zbytku cesta po vykrajovani urobime dalsie mensie gulky. a pouzijeme ich ako posledne v poradi. Z malych guliek ktore medzicasom nakysli, vytvarujeme prstami kruhy o priemere asi 10 cm a do stredu polozime plnku podla vlastnej chute, tvarohovu, makovu alebo len lekvar alebo dzem. Tak asi za malu lyzicku. Prehneme ich na polovicu a jemne po okrajoch prstami postlacame, dbame nato aby sa nam plnka nedostala az na okraj kruhu, lebo sa nam cesto dobre nespoji. Potom namucenou vidlickou tesme vedla seba dobre popritlacame okraje tak asi 5 mm od kraja, nemusime sa obavat ked sa cesto vidlickou prereze, to prave spoji okraje cesta aby sa nam pri peceni neotvaralo.Pirozky prykryjeme utierkou a nechame ich podkysnut.
  4. Medzitym nam sisky podkysli a mozeme ich vyprazat v rozohriatom oleji na 160 stupnov C. Sisky vkladame do oleja najprv hornou stranou, prykryte asi na 1 a pol minuty, ked uz maju peknu zlatistu farbu, otocime a dopecieme asi dalsich 1 a pol minuty a polozime na pijavy papier alebo servitky aby sa zbavili prebytocneho oleja. Ja pouzivam slnecnicovy olej, lebo odbornici tvrdia ze je lepsi a zdravsi ako olivovy. Podla poslednych vyskumov repkovy a slnecnicovy olej su pre nas najzdravsie....??? ?Boh vie?
  5. po siskach tak isto vyprazame pirozky a posypeme praskovy cukor pomiesany s vanilkovym cukrom. U nas sa pred nedavnom objavil na trhu novy prirodny osladzovac bez akych kolvek chemikalii. Hovoria ze tie chemicke sladidla su nezdrave a sposobuju rakoviny.
  6. a hotove pirozky
  7. v nareze
  8. dobru chut!