Melanzane alla parmigiana - vrstvené baklažány (fotorecept)

Autor receptu: zuzkabluzka

Jeden zo skvostov talianskej kuchyne, sicilska klasika, hoci si recept prisvojuju viacere juzne regiony. Podla nazvu by sa mohlo zdat, ze povod receptu je v Parme, malokto aj tu na Sicilii vie, ze tento pochadza zo sicilskeho slova "parmiciana", co su lišty na drevenych okeniciach, ktore pripominaju vrstvenie jednotlivych baklazanov. Tato verzia receptu je jednoducha, bez zapekania, presne tak, ako sa pripravuje v Palerme a okoli :)

15 minút
príprava
45 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Baklazany ocistime, nakrajame na asi pol centimetrove kolieska a namocime do osolenej vody, aby stratili horkost. Ja som dnes pouzila gulate baklazany, ktore sa tu volaju "tunisine", vhodne su vsak vsetky druhy baklazanov.
  2. Pripravime si paradajkovu omacku(salsu). Na olivovom oleji osmazim nadrobno nakrajanu cibulku, pridam "tekuty" pretlak, osolim, pripadne okorenim. Pridam aj stipku cukru, aby omacka stratila kyslost. Ja pri vareni pridavam aj par listkov bazalky, ziska tak velmi dobru chut. Varim, kym sa omacka neodvodni a trochu nezhustne.
  3. Osusene kolieska baklazanov vysmazime na horucom oleji...( ja pouzivam na tunajsie recepty olivovy olej)
  4. ... baklazany dame na papierove utierky, aby sa zbavili zbytocneho oleja.
  5. Teraz si pripravime vsetko potrebne : vysmazene baklazany, paradajkovu omacku, cesnak, nakrajany na malicke kocky, bazalku a najemno nastruhany syr. A samozrejme misku, ci hlbsi tanier, kde budeme vrstvit :)
  6. Na spodok misky dame kolieska baklazanu, ktore bohato polejeme paradajkovou omackou, pridame nakrajanu cerstvu bazalku a cesnak. Ja davam cesnaku malicko, moj muz sa s nim bohuzial moc nekamarati :)
  7. Teraz vsetko bohato posypeme syrom. V povodnom palermskom recepte sa pouzival syr caciocavallo, pretoze kedysi grana ci parmigiano v tejto oblasti nepoznali. Teraz vsak asi najpouzivanejsim, okrem caciocavallo, je pecorino ci grana. Vyberte si podla chuti ;)
  8. Teraz nam uz nezostava len vrstvy - baklazany, omacka, cesnak, bazalka a syr opakovat, az kym nespotrebujeme vsetok baklazan. Poslednu vrstvu ukoncime nastruhanym syrom a ozdobime bazalkou.
  9. Hoci v niektorych oblastiach este vsetko zapekaju, inde dokonca pridavaju medzi jednotlive vrstvy mozzarellu a sunku, niektori zas pred smazenim obaluju baklazan v muke ci struhanke, pre mna je jednoznacnym favoritom tato verzia baklazanovej Parmigiany. Odporucam vam podavat takto upravene baklazany s cerstvym, najlepsie domacim, chlebikom :)