Medvedí závin

Autor receptu: kltko

Nie, nebojte sa, nemusíte ísť duriť nedospatého medveďa z brlohu. Pozývam vás na návštevu jarných lesov. Cesnak medvedí je vynikajúca a zdravá rastlina. Jej mladé listy, ktoré nájdete v lužných južných lesoch už aj v marci (aspoň tak to vyzerá teraz na jar 2014), najneskôr začiatkom apríla. Vyskytuje sa aj na vlhkejších stanovištiach až do výšok 1000 m n.m. (zbieral som ju vo Veľkej Fatre v máji). Do kuchyne potrebujeme jemné, mladé listy, ešte pred začiatkom kvetu, potom sú už príliš štipľavé.

30 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Vajcia uvaríme na tvrdo. Po vychladnutí a ošúpaní postrúhame na hrubom strúhadle, alebo môžeme do kríža na dvakrát pretlačiť plátkovačom varených vajec (prípadne drôtenou mriežkou používanou na zemiakový šalát) Listy medvedieho cesnaku umyjeme, stopky odrežeme. Lístkové cesto na pomúčenej doske rozvaľkáme na tenko, zhruba na rozmer 30x40 cm. Necháme zohriať rúru na 180 °C.
  2. Na cesto pokladieme listy medvedieho cesnaku, môžeme aj v dvoch vrstvách. Kladieme tak, aby sme závin točili po dĺžke listov. Posypeme strúhaným vajíčkom a posolíme. V tejto verzii ochutenia naplno vynikne jemná chuť medvedieho cesnaku. Ale kto chce, môže si ju doplniť napríklad strúhaným muškátovým orieškom, alebo mletým čiernym korením. Husto pokvapkáme olivovým olejom.
  3. Závin zatočíme, umiestnime na pečiaci papier a pekáč, potrieme olejom. Pred dopečením môžeme ešte raz potrieť aj rozšľahaným surovým vajíčkom (alebo len bielkom). Vložíme do rúry a pečieme cca 30 minút (podľa toho, ako nahrubo spravíme závin) pri 180 °C. Po vychladnutí nakrájame, podávame ako chuťovku, alebo ľahkú večeru.
  4. Uvedenú základnú verziu si osobne nazývam veľkonočnou (zelené listy a vajíčka). V závine s medvedím cesnakom sa však dajú úspešne skombinovať aj doplnenia (či nahradenia) varených vajec - strúhaným syrom (radšej chuťovo menej výrazným, aby neprebil jemnú chuť listov, napríklad eidam, ementál, čerstvý kravský alebo ovčí) - nadrobno pokrájanými a zľahka na oleji podusenými hubami (šampiňóny, hlivy) - nadrobno posekanej /postrúhanej mäkkej salámy (párkov, údeného mäsa), len v tomto prípade už výsledok nie je samozrejme vhodný vegetariánom a výrazná chuť mäsa samozrejme potlačí jemnú chuť medvedieho cesnaku.