Medovo-citrónové morčacie stehná a stehná špikované údenou slaninou s cesnakom (fotorecept)

Autor receptu: babkamt

Nedávno som piekla morku. Než som sa do toho pustila, prešla som si recepty. Našla som jeden, kde sa morka máčala v dobre osolenej vode. Pridala ho @janger http://varecha.pravda.sk/recepty/morka-a-la-berend/23101-recept.html Morčacie mäso rodine zachutilo. Teraz som upiekla len stehná.

1,5 minút
na 200/ 220 °C

Suroviny

Postup

  1. Morčacie spodné stehná som namočila do vody so 4 pl soli.Nechala som ich v chladničke 3 hodiny.
  2. Najprv som chcela spraviť len tri kusy. No uvedomila som si, že to bude málo, tak som pridala ešte 3 kusy. Ale preto, že som výmyselníčka, tak som jedny spravila medovo - citrónové podľa receptu z Lídlu. Druhé som prešpikovala údenou slaninou a cesnakom.
  3. Spravila som si citrónovo - medovú marinádu. Citróny som umyla, osušila, ostrúhala som z nich kôru a citrón som potom vyšťavila. Pridala som cukor, soľ, mleté čierne korenie - v recepte bolo uvedené celé. 0,5 čl nové mleté korenie, 1 čl mletej rasce, 4 strúčiky prelisovaného cesnaku, 1 čl mletej sladkej červenej papriky, 0,5 čl štipľavej mletej papriky a 2 pl medu. Marinádu som vymiešala.
  4. Stehná som vybrala zo slanej vody, utrela som ich a natrela som ich marinádou. Marinovala som ich v chladničke 5 hodín. Pridala som trochu husacej masti. Zostal mi vývar zo slepačej polievky. Tak som ním mäso podliala - asi 250 ml. V recepte piekli mäso bez podlievania.
  5. Druhé tri stehná som tiež vybrala zo slanej vody, vysušila som ich. Tieto som prešpikovala údenou slaninou a s cesnakom.
  6. Do plechu som pridala 5 ks malej cibule, prerezanej na polovicu a zopár celých strúčikov cesnaku. Na podliatie som použila zvyšok vývaru. Ešte som pridala kúsok husacej masti.
  7. Plechy som prikryla alobalom. Obidva plechy som piekla naraz. Každých 20 minút som ich polievala, raz som ich otočila. Piekla som ich na 200°C 90 minút, potom som zvýšila teplotu na 220 a dala som ich odkryté zapiecť.
  8. Tu sú upečené medovo - citrónové stehná.
  9. Toto sú stehná špikované slaninkou a cesnakom. Terezka si dala toto stehienko, lebo v druhom bola použitá štipľavá paprika v marináde. Povedala, že sú výborné. No syn si dal stehno v marináde a keď ochutnal aj s cesnakom, vyjadril sa, že marinované sú lepšie.
  10. Podávala som ich s ryžou, do ktorej som dala hrášok, kukuricu a mrkvu. Terezka si dala zavárané hríby, my ostatní sme si dali baranie roky s karfiolom.