Medovníkový kostolík (fotorecept)
Autor receptu: milanblaho1
Každý rok pred Vianocami sa snažím vytvoriť niečo nové. Nie som macher v zdobení, nato
sú tu na vareche ďaleko lepší majstri. Robím to, ale pre radosť mojej rodiny a vytvorím
tým doma predvianočnú atmosféru.
Postup
- Medovníkové cesto som si kúpil ( je to jednoduchšie a rýchlejšie ), ale keď niekto nedá dopustiť na svoj postup, pri ktorom si vypracuje vlastné cesto, prosím nech sa mu páči.
Cesto som vyvaľkal na hrúbku pol centimetra a podla šablón, ktoré som si vopred narysoval a vystrihol z tvrdého papiera som si z cesta vyrezal jednotlivé diely kostolíka.
Plôtik som vyrobil ručne, ako keby ste robili šúľance a stromčeky pomocou formičiek.
- Na druhý deň po upečení som jednotlivé diely ozdobil vymiešaným snehom z bielka s práškovým cukrom. Na jedno bielko dávam cca 10 až 15 dkg cukru, záleží ako hustý potrebujete mať sneh.
- Na ďalší deň sa začalo samotné stavanie. Jednotlivé diely som pospájal špáradlami a spoje som vyplnil snehom.
- Strechy som piekol a zdobil, až po dosiahnutí hrubej stavby kostolíka, lebo som ich musel presne vymerať
- a začal finálna kompletáž...vzhľadom k tomu, že sa nezaprie moja profesia, tak predtým, než som kostolík zastrešil, som do vnútornej časti natiahol svetelného LED hada, aby bol kostolík patrične večer vysvietený.
- no a po tomto kroku prišli na radu estetické úpravy v podobe vytvorenia cencúľov, zasneženej strechy a okolia kostolíka s patričným oplotením a stromčekmi. Na zdobenie som použil klasickú 20 ml injekčnú striekačku. Dobre sa s ňou nanáša sneh do rohov a cencúliky s ňou vytvoríte jedna radosť. No a tu je finálna úprava. A ako deti povedali... Vianoce už môžu prísť...
- a ešte z iného pohladu