Medovníkový kostolík (fotorecept)

Autor receptu: milanblaho1

Každý rok pred Vianocami sa snažím vytvoriť niečo nové. Nie som macher v zdobení, nato sú tu na vareche ďaleko lepší majstri. Robím to, ale pre radosť mojej rodiny a vytvorím tým doma predvianočnú atmosféru.

Postup

  1. Medovníkové cesto som si kúpil ( je to jednoduchšie a rýchlejšie ), ale keď niekto nedá dopustiť na svoj postup, pri ktorom si vypracuje vlastné cesto, prosím nech sa mu páči. Cesto som vyvaľkal na hrúbku pol centimetra a podla šablón, ktoré som si vopred narysoval a vystrihol z tvrdého papiera som si z cesta vyrezal jednotlivé diely kostolíka. Plôtik som vyrobil ručne, ako keby ste robili šúľance a stromčeky pomocou formičiek.
  2. Na druhý deň po upečení som jednotlivé diely ozdobil vymiešaným snehom z bielka s práškovým cukrom. Na jedno bielko dávam cca 10 až 15 dkg cukru, záleží ako hustý potrebujete mať sneh.
  3. Na ďalší deň sa začalo samotné stavanie. Jednotlivé diely som pospájal špáradlami a spoje som vyplnil snehom.
  4. Strechy som piekol a zdobil, až po dosiahnutí hrubej stavby kostolíka, lebo som ich musel presne vymerať
  5. a začal finálna kompletáž...vzhľadom k tomu, že sa nezaprie moja profesia, tak predtým, než som kostolík zastrešil, som do vnútornej časti natiahol svetelného LED hada, aby bol kostolík patrične večer vysvietený.
  6. no a po tomto kroku prišli na radu estetické úpravy v podobe vytvorenia cencúľov, zasneženej strechy a okolia kostolíka s patričným oplotením a stromčekmi. Na zdobenie som použil klasickú 20 ml injekčnú striekačku. Dobre sa s ňou nanáša sneh do rohov a cencúliky s ňou vytvoríte jedna radosť. No a tu je finálna úprava. A ako deti povedali... Vianoce už môžu prísť...
  7. a ešte z iného pohladu