Medovníkový koláč s figami (fotorecept)

Autor receptu: alexola

suchý koláč s vôňou zimy :) inšpirovaný časopisom o vianočnom pečení, ale s použitím domácich sušených fíg a šípkového lekváru, ktoré mi pripomenuli časť teplého leta stráveného v Chorvátsku, odkiaľ sme si tieto suroviny priniesli od našich známych :)

15
porcií
10 minút
príprava
20-30 minút
na 150 °C

Suroviny

Postup

  1. Suroviny na cesto zmiešame mixérom s hákmi a dopracujeme ručne, pretože cesto je dosť husté.
  2. Vypracované cesto vložíme do mikroténového sáčku a necháme ešte 30 minút odležať.
  3. Zatiaľ vyberieme pár fíg z tohtoročnej úrody od našich priateľov z Chorvátska :)
  4. Figy nakrájame na tenké plátky. Pri pohári sú figy ešte z minuloročnej úrody, ktoré už sú správne vyzreté- sú na povrchu biele z vyzrážaného cukru.
  5. Odpočinuté cesto rozdelíme na dve časti.
  6. Vyvaľkáme na hrúbku asi 0,5cm s pomocou potravinovej fólie.
  7. Vyvaľkaný plát potrieme šípkovým lekvárom a poukladáme naň plátky fíg, kľudne aj na hustejšie, ako je na obrázku.
  8. Pridala som aj mleté orechy. Vyvaľkáme aj druhú polovicu cesta, prekryjeme nakrájané figy a prevaľkáme už spojené dve cestá.
  9. Upečieme pri teplote 150°C maximálne 30 minút.
  10. Nakrájajte a podávajte. Ako som už písala, nabudúce dám do koláča viac fíg. Je to suchý koláč, dlhšie vydrží.