Medovníková dedinka (fotorecept)

Autor receptu: irenaw

Keď som tu videla všetku tú medovníkovú nádheru zatúžila som tiež mať na stole voňavú dekoráciu :O).

10-12 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Nič neroztápame, rovno zamiesime medovníkové cesto a necháme odležať do druhého dňa. Zatiaľ si vymyslíme čo ideme upiecť. Pôvodne som chcela klasický venček, nezohnala som pliešky na sviečky, tak som zatiaľ použila čo bolo doma a nakoniec to vyzerá úplne inak. Svietniky by sa hodili menšie, ak niekde uvidím bude dobre, ak nie bude to takto z domácich zdrojov :). Cesto rozvaľkáme, vykrojíme podložku. Nechcela som mať čajové sviečky položené na ceste, tak som spravila otvory na svietniky. Upečieme. Z bielkovej polevy spravíme kontúry na vyplnenie polevou.
  2. Skúška, či to pasuje po upečení.
  3. Upečieme a ozdobíme všetky dieliky adventnej dedinky. Kostolík býva na kopci, tak som upiekla kopček-koliesko, aby bol vyššie.
  4. Upečieme si aj podpery, malé pravouhlé trojuholníky, ktorými podoprieme dekorácie zozadu.
  5. Podoprieme všetky väčšie dieliky. Kríž na kostole som podoprela špáradlom. V minulosti sa mi medovníkové dekorácie, ktoré boli vyššie časom ohýbali, ako nabrali do seba vzdušnú vlhkosť. Takto stoja stále rovno.
  6. Skúška rozmiestnenia bez polevy.
  7. Prvý sneh :). Polevu trošku zriedime vodou. Nanášame lyžičkou a štetcom. Necháme dobre zaschnúť.
  8. Hustou polevou prilepíme všetko na svoje miesto a tešíme sa.
  9. Trochu cesta ostalo. Máme novoročné prasiatka.