Medovníková chalupka (fotorecept)

Autor receptu: mkbosorka

Medovníčky, medovníková chalupka zázračne rýchlo naplnia náš byt nenapodobiteľnou korenistou vôňou. Určite v mnohých z nás vyvolávajú spomienku na detstvo, keď bol ktosi, kto piekol pre nás....

120 minút
príprava
7-8 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Maslo, cukor a med zohrejeme v malom kastróliku a na miernom ohni miešame dovtedy, kým sa cukor neroztopí.
  2. Múku zmiešame s práškom do pečiva, zomletými koreninami ( na čerstvé mleté korenienky používam malý mažiar) , nastrúhanou citrónovou kôrou. Vlejeme do múky vychladnutú medovú zmes a pridáme vajíčka. Všetko dobre pomiešame.
  3. Vznikne dosť lepkavá hmota, vytvarujeme z nej bochník, zabalíme do potravinovej fólie a dáme na celú noc na chladné miesto ( napr. do chladničky). Cca 1/2 prísad použijeme na medovníkovú chalúpku a zbytok na malé medovníčky.
  4. Na druhý deň cesto vyvaľkáme na hrúbku 2-3 mm, a vykrajujeme z nej najprv 1 základ, 4 steny, 2 strechy na chalúpku. napr. základ 1 x (20 x 15) cm, boky 2x (8x15) cm, strecha 2 x ( 10.5 x 17) cm, vpredok a vzadok domčeka 2x (11 x 8) cm obdlžnik s trojuholníkom (11 x 7) cm výškou. Tie rozmery môžeme vymyslieť svoje vlastné. Ja každý rok nakreslím na papier a vyskúšam aká chalúpka sa mi páči. Cesto pečieme v predhriatej rúre na 200 stupňov cca 7-8 minút - 1 plech. Časti chalupky sa mi zmestí cca na 4-5 plechov, takisto aj následne medovníčky na 3-4 plechov.
  5. A teraz môžeme poskladať našu chalupku. Aj manžel aj ja sme stavební inžinierii, tak sme vymysleli taký technický postup. * pripravíme/ vykrajujeme okná a dvere chalupky - tie potom samozrejme nalepíme späť - ako otvorené. * V základe (cesto určený na spodok chalupky) vyhĺbime malé výkopy, do ktorých potom položíme a nalepíme steny domčeka.
  6. Na vystuženie použijeme špajdle - medzi dvomi bočnými stranami domčeka. Takisto do strechy vyhĺbime jamku presne na mieste kde ju položíme na steny chalupky.
  7. Teraz namaľujeme postupne škrídla na strechu, a trocha ozdobíme domček.
  8. Nezabudli sme ani na komín, ktorý musí dymiť. A nasleduje snehová pokrývka, práškovým cukrom posypeme naše dielo. Na zadnú stranu chalupky sme namalovali "zvedavca".
  9. Ako som na začiatku písala, na chalupku využijeme len cca 1/2 cesta. Z druhej polovice spravíme medovníčky. Medovníčky sú chutné, skladujem ich v plechovej škatuli, majú dobrú konzistenciu a nestvrdnú.