Medovníčky

ywett - fotkaywett, 18. novembra 2012
Medovníčky
Foto: ywett

Mäkučké ihneď po upečení. Sú naše tradičné a najobľúbenejšie a najradšej ich pečiem na Vianoce ;-)... a tak krásne neviem zdobiť, takže ponúkam len Zobraziť celý popisMäkučké ihneď po upečení. Sú naše tradičné a najobľúbenejšie a najradšej ich pečiem na Vianoce ;-)... a tak krásne neviem zdobiť, takže ponúkam len recept, ktorý mám uložený aj na svojom blogu :-)

30 minút
príprava
10 minút
na 170-180 °C

Suroviny

500 g
12,5 dkg
12,5 dkg
19 dkg
3
1 čajová lyžička
1 čajová lyžička




Postup

  1. 1

    Najskôr múku s práškovým cukrom preosejeme, pridáme maslo (je lepšie keď sa maslo pokrája na kúsky) pridáme ostatné suroviny a všetko spolu zmiesime.

  2. 2

    Vypracujeme cesto, ktoré necháme na chladnom mieste 1 - 2 hod. odležať.

  3. 3

    Cesto vyvaľkáme, na asi 5 mm hrúbku a formičkou povykrajujeme a ukladáme na plech, vyložený papierom na pečenie. Rúru vyhrejeme na 170 - 180 stupňov a pokiaľ sa vyhreje, ponatierame medovníčky rozšľahaným celým vajíčkom. Pečieme približne 10 minút. Prajem dobrú chuť!

Diskusia k receptu

iva63
máš ich veľmi krásne, určite sú aj rovnako chutné..práve cez týždeň som ich objavila na tvojom blogu a uložila som si ich medzi moje recepty-:)
aankaa
aha ho...:-)......neuveríš,ale práve teraz som robila také isté,len som pridala do cesta trošku pomletých klinčekov.....a reku,kým bude cesto odpočívať,mrknem sem,že čo nové....no máš ich krááááásne a dúfam,že aj mne sa tak podaria.....tak príjemnú nedeličku...:-)
cica2
@ivka63 ďakujem a dúfam, že budeš s receptom spokojná, daj potom prosím vedieť. A teším sa tvojej návšteve aj na mojom blogu, vitaj :-)

@aankaa vitaj medzi nami, pozerám, že si tu nová :-) A dobrý nápad, pridať aj klinčeky, budú krásne rozvoniavať. Ďakujem a tiež prajem peknú nedeľu :-))...a určite sa ti krásne vydaria ;-)
frezia
Su krasne,urcite ich vyskusam.Uz su ulozene.
niniatko
sú krásne, presne takéto niečo som hľadala... vďaka
a ja tiež neviem absolútne zdobiť :)
svetlana9
pečiem takéto už viac rokov a funguje to - naozaj sú mäkké - ja ich po natretí a zobratí z plechu vkladám do topánkovej krabice vyloženej alobalom a zakryjem ich, kým dám ďalšie. Vtedy ich na 100 % udržím mäkké, lebo oni by na vzduchu predsa len trochu stvrdli. Tiež neviem zdobiť, resp. nezdobím medovníčky. Vždy pečiem z viac dávok, lebo jedna dávka sa už pri pečení určite zje. A klilnčeky - dávam - mne to nerobí dobre na srdiečko, ale potom sú lákavejšie svojou vôňou.
amia
veľmi krásne, ukladám a vyskúšam.
hviezdickaz
tento rok chcem aj s mojimi drobcami piect medovnicky,takze budu podla tvojho receptu ( a tiez zrejme bez toho zdobenia :) ) ,potom sa ti pochvalim,ako sa nam podarili :) dik za receptik...
janka1011
vyskúšam, aj keď s obavami, lebo už som robila aspoň 5 receptov, kde tiež bolo uvedené, že mäkké hneď po upečení - a aj boli,, no na tretí deň stvrdli na kameň :( a to som ich držala zatvorené v plastovej dóze... ale tieto ešte vyskúšam, dúfam, že už sa nesklamem
danda3
Ivka, presne tento recept mám aj ja a nedám naň dopustiť, najlepšie medovníčky. A tiež nezdobím, stačí kúsok orecha alebo len také "holé", keď som jeden rok zdobila, tak sa ma doma pýtali, že či sa mi to chce?! Tak nechce...:D:D:D
aankaa
ďakujem za privítanie....:-)).....môžem potvrdiť,že sú ozaj mäkké....dnes som ich piekla a podarili sa....tiež som nezdobila,pred pečením som ich potrela rozšľahaným vajíčkom a do stredu dala zlomok orecha a zopár som upiekla bez orecha,lebo si ich chce dozdobiť dcéra........no a trošku som dnes aj experimentovala:....povykrajovala som na dva plechy také malé medovníčky každý vzor do páru...po upečení som po dva spájala bazovým džemom a namáčala v čokoládovej poleve.....:-)
helca103
nádherné medovníčky, aj ja ich pečiem ale potieram vajcom až po upečení ešte teplé. Teraz asi skúsim potierať pred pečením ked vidím aké ich máš krásne lesklé.
tothka
Medovníčky zvyknem piecť až v decembri, no neviem, či ma moje vnúčatá nenahovoria už aj skôr. Je to taký náš predvianočný rituál, už sa teším. Mám svoj osvedčený recept, ktorý pečiem už dlhé roky - medovníčky sú hned mäkké . Tieto tvoje sú tiež veľmi pekné, naozaj sa ti vydarili. Ja ich potieram až po upečení, ešte také horúce .
honestka
tento rok je u mna asi prvy, co nemam odlezane cesto na medovniky. je tu vela receptov a kazdy hovori o jeho najlepsich, takze tazko vyberat. a kedze medovniky na vianoce je treba mat, upeciem podla teba @cica2- laka ma aj gramaz medu lebo vela ludi pouziva iba par lyzic...
urcite sa ozvem ako vysli z tunajsich ingredients.pozdravujem
turistka
@Cica2 , medovníčky sa Ti pekne vydarili-gratulujem. tento rok prvýkrát tiež pečiem, ale som si povedala, že i vyskúšam ozdobiť, tak bude aspoň veselo :-)
soncya
cica2, robím tak isto, len dávam 2 vajcia a 3 plné polievkové lyžice medu. Potieram len žĺtkami pred upečením. Zdobím cukrovou polevou (citrón, bielok, práškový cukor) a môžem potvrdiť že sú mäkké. Ak aj trocha obschnú, vždy to zachráni šupka z jabĺčka vložená k perníčkom.


medovnicek
@cica2 vidím, že už si rozbehla vianočné pečenie, ja sa ešte len chystám pripraviť cesto, máš ich krásne, ja pečiem podľa receptu, ktorý vyšiel v úplne prvom čísle časopisu Medovníčky
@soncya máš ich krásne nazdobené
cica2
@ frezia @ niniatko @ stacy77777 @ irenaw @ svetlana9 @ anninkka @ amia @ hviezdickaz veľmi pekne ďakujem za nahliadnutie a milé komentáre :-)
@ janka1011 ja dúfam, že tento recept ťa nesklame, už podľa toho receptu pečiem každé vianoce, presnejšie 15 rokov a sú výborné, tak držím palce! :-)...a vitaj medzi nami! :-)
@ danda3 Darinka :-DDD a ďakujem :-)
@ aankaa výborný nápad a ďakujem, že si napísala :-)
@ helca103 ďakujem :-)..a ak mám domáce vajíčka, vtedy tiež potieram po upečení, ale ak mám kupenské, tak preto vtedy radšej potieram pred upečením
@ izabella929 @ 3sandra3 krásne ďakujem :-)
@ tothka tiež pečiem v decembri, teda týždeň pred Vianocami a aj u nás je to predvianočný rituál a hlavne deti majú z toho najväčšiu radosť, keď môžu pomáhať a ďakujem :-)
@ honestka ako rada ťa opäť vidím a veľmi pekne ďakujem, dúfam, že ťa môj recept nesklame :-)
@ turistka :-))) ďakujem...a ja už radšej neskúšam zdobiť, vždy to dopadne hrozne hi hi :-))...tak nech sa darí! :-)
@ soncya teda klobúk dole, máš ich nádherne ozdobené, zoberieš ma na zaúčanie? :-)
@ medovnicek ďakujem :-)....ale na vianoce ešte nepečiem, to by bolo skoro a ešte by to pojedli :-) v diskusii @ niniatko chcela osvedčený recept, tak preto som pridala, možno sa zapáči :-)

Ešte raz všetkým veľmi pekne ďakujem a aj za vaše rady a skúsenosti, ohľadom medovníčkov :-)


cica2
ups, ale som tomu dala...snáď mi to redakcia opraví a jeden príspevok aj vymaže...ďakujem
mama3chlapov
jéj medovníčky, peknučké... Začína nám advent, mala by som už aj ja porozmýšľať čo tento rok piecť. A vytiahnuť v nedeľu adventný veniec. Medovníky nám nikdy nechýbajú na stole a musím ich chrániť vlastným telom, aby niečo ostalo do vianoc. Už sa stalo, že som na poslednú chvíľu musela piecť ďalšie :o) . Cica2 čakám aj na ďalšiu vianočnú inšpiráciu od teba - lebo všetko vždy ukážkové!
fejton1
@cica2 prave teraz som zamiesil cesto na tvoje medovničky,ale cesto sa mi zda dost mäkke tak neviem či viac stuhne po odležani alebo pridat viac múky.
cica2
@fejton1 ak sa ti vidí veľmi mäkké, pridaj ešte troška múky, ale v chladničke aj stuhne...tak nech sa dobre darí!
dadmara0807
@cica2 páči sa mi tvoj a recept a keďže už mám doma veľkú pomocníčku ( dcérka má 3 roky )a rada pomáha pri pečení tak idem prvý krát medovníčky a vybrala som si tvoj receptík moc sa mi páči jednoduchodť na začiatku a krása po dopečení :) len sa chcem opýtať po upečení netreba nicím potrieť? ďakujem
cica2
Ahoj @dadmara0807 tak nech sa vám s dcérkou krásne darí (ste zlatučké na fotke:-))... ďakujem za milý komentár a dúfam, že budeš s receptom spokojná, daj potom vedieť....a ohľadom potierania, ak mám domáce vajíčka, vtedy potieram medovníčky až po upečení, ale ak mám kupenské, vtedy radšej po upečení
cica2
ja popleta...pardon...tak ešte raz, ak mám kupenské vajíčka, vtedy radšej potieram pred upečením!
janger
Ivka, poslala som ti mail z inej adresy, ako si zvyknuta, prosim precitaj si to. Tam mi mozes aj odpisat. Ahojcek.
cica2
Janka, prišlo mi a všetko je ok!
janger
Ivka, @cica2 , vcera vecer som ich piekla, su chutnucke! Este ich budem ozdobovat (teda budem sa snazit ich ozdobovat) ;-). Potom spravim fotku a poslem.
cica2
@janger Janka mám radosť, že si si vybrala môj recept a že medovníčky chutia a už sa teším na fotku, ahojček :-)
mesiar50
@cica2 ,
Skoda,ze tieto vianoce budem v zahranici
Skoda preto lebo tento recept by som neodkladne
vyskusal.Tvoje medovnicky nemaju paru
Su upecene do zlatohneda krasne vyzdobene
Kto da taketo medovnicky na vianocny stolik
urcite sa nemusi hambit
Ukladam do KK,a Dakujem
ywett
@mesiar50 vyskúšaš, keď prídeš domov, škoda, že musíš stráviť sviatky mimo domova.... a ďakujem za milý komentár :-)...a práveže ja nezdobím, lebo tak krásne to neviem, takže len takto jednoducho a hlavne, že chutia :-) Fotka čo je vložená v komentároch, tak to pridala @soncya ona ich tak krásne ozdobila :-)
mesiar50
Sorry soncya pochvala patry aj tebe
ywett kraca mi stejne o to aby recept bol odskusany
Kedze moje medovnicky sa mi nedaria boli prevazne
tvrde.Receptik ulozim urcite vyskusam sorry sledoval som hlavne technologiu postupu.Pa
ywett
@mesiar50 tak dúfam, že budeš s receptom spokojný, určite potom napíš, ak vyskúšaš, prajem všetko dobré a nech sa ti krásne darí vo všetkom! :-)...ináč v Holandsku mám priateľku :-))...tiež je varecháčka
janger
Ivka, tak takto som ich 'dokatovala'. Vobec neviem pekne ozdobovat. To su ale potvorky, co? Ale moj muz hovori, ze su pekne!!! Hahaha. Ale chutia vyborne. Chcela som vyskusat aj novu polevu (zo suseneho bielka, ale bola moc husta. Okrem toho sa mi prederavilo ozdobovacie vrecko, v druhom som vystrihla moc velku dierku...A jednoducho nemam na to talent ;-). Medovnicky s menom dam kazdemu na tanier pri vianocnej veceri. Pokusim sa pridat fotku, dufam, ze to pojde.



ywett
Milá Janka- @janger ani nevieš ako si ma potešila, ďakujem za krásnu fotku, medovníčky máš nádherné a teším sa, že si bola s receptom spokojná :-) ďakujem, že si napísala a keby si bývala bližšie, dala by som si aj tie moje ozdobiť, lebo to hneď krajšie vyzerá, ako tie moje holé :-))
janger
Ivka, no to som sa teda dobre zasmiala, fakt :-))), ze by si si dala aj tie tvoje ozdobit :-). Toto, co vidis, tak to som vybrala este tie najlepsie vydarene...Ked tu na Vareche vidim tie krasne zdobene medovnicky, co niektore varechacky dokazu, tak to je ozaj umenie...
ywett
to obdivujem aj ja, ako krásne dokážu ozdobiť, vidíš Janka, zase máme niečo spoločné :-) Prajem krásny dník, ahojček :-)
zakajo
ywett, celý týždeň sľumojim dievčatám dom, že cez výkend pečieme perníčky. Tvoj receptík sa mi veľmi páči , tak sa ideme kulinársky vyžiť. Potom pošlem foto papa a pekný výkend. :o)
lusinkab
@ywett takze medovnicky su uz upecene :-) cesto je vynikajuce,super sa s nim pracuje a medovnicky sa krasne nafukli a chutovo su vynikajuce :-) fotku pridam zajtra kedze som mala trosku mansi sok (ale nie z medovnickov) a este cela sa trasiem,takze to zdobenie dnes vecer by nedopadlo dobre :-)
ywett
@zakajo ďakujem a prajem príjemné pečenie, nech sa tebe a dievčatám krásne darí, teším sa na fotku.... a vitaj medzi nami! :-))...a tiež prajem pekný víkendík :-)
@lusinkab mám radosť, že recept mal úspech aj u teba, ďakujem a teším sa na foto :-)....dúfam, že ten šok už pominul a je všetko ok!...tak nech sa zdobenie krásne darí a už teraz tuším, že to bude krásne
lusinkab
ahoj @ywett prikladam slubenu fotku :-) trosku som sa dnes pohrala ale zistila som,ze nie je ziadna sranda zdobit medovnicky ked je vonku 34 stupnov ale uz su hotove,takze si mozem uzit zvysok nedele.Uz je aj po soku :-) ono vies ked tu je tak horuco tak zvieratka cca 9cm lezuce svaby si pobehuju po vonku ako na beziacom pase a ked som sa vratila z kuchyne do obyvacky,ze reku pozriem co mi treba na polevu a jeden taky si statocne behal po obyvacke takze som dostala taky mansi zachvat ale uz je to ok :-) aspon dufam,ze nema kamosov niekde schovanych :-)









....posielam tebe aj tvojej dcerenke krasny pozdrav a prajem Vam prijemnu nedelu :-)
ywett
Ahoj @lusinkab teda som milo prekvapená a potešená, medovníčky si nádherne ozdobila, zoberieš ma prosím na zaučenie? :-) Ešte aj dcérka vraví, že ...jééj a či si aj my tak ozdobíme :-)...darmo vravím, že to neviem :-).. a srdečne ťa pozdravujeme a ďakujeme za pozdrav z Austrálie, dneska už aj u nás svietilo slniečko, ale mrzlo :-)...tak u vás sú poriadne horúčavy...uf a tie potvory tiež neznášam, ja sa aj pavúkov bojím :-P....ďakujem za krásne fotky a rovnako aj tebe prajeme krásnu druhú adventnú nedeľu :-)
ywett
@siminimie ja ich zvyknem piecť týždeň pred sviatkami, tak myslím, že vydržia aj dlhšie, ak sa hneď nezjedia :-)
siminimie
lebo som už rozmýšľala, že dnes ich upečiem ..zohnala som si aj tubičky (farebne pera) na zdobenie od oetkera :), robila som ich aj min. rok ale napamätám sa do kedy vydržali, ja sa len bojím aby neztvrdli do Vianoc
ywett
ja ich mávam v sklenenej dóze a ak ostalo zo pár kúskov na Silvestra, tak stále boli mäkké, preto ich opakovane rada robím už skoro 20 rokov :-)....no, najlepšie bude ak to tentoraz poriadne odsledujem, chystám sa ich piecť tento víkend....a ak sa rozhodneš, tak nech si s receptom spokojná a hlavne aby vydžali dlho mäkké :-)
havino
Ywka, kedže som nesmierne spokojná s tvojimi inými receptami a s mojimi medovníčkami až tak nie, každý rok pomaly skúšam nejaké iné a nie je to ono, budúci pondelok sú aj tvoje na rade, ešte ma nesklamal ani jeden tvoj recept, čo napíšeš do gramáže to sedí obrazne povedané na gram
lusinkab
@ywett :-) povedz dcerke,ze s tym musi zacat od mala a kazde Vianoce poctivo pomahat zdobit :-) ja som od malicka pomahala mamke zdobit medovnicky a rok co rok uz zacinaju vyzerat tak ako by aj mali :-) este zopar rokov a mozno aj to cipkovanie mi na nich pojde :-) dakujem za pozdrav :-) @havino sedi presne na gram a su vynikajuce :-)
ywett
@havino @lusinkab ste milé a ešte raz ďakujem :-)...@havino tak nech majú aj u vás medovníčky úspech, nech sa dobre darí :-) @lusinkab dcérku zaúčam, len na to zdobenie ju pošlem k tebe, lebo ja by som jej to darmo ukazovala, kedže to neviem :-P....keď bol syn malý, vtedy sme aj skúšali naše medovníčky zdobiť:-)...ale už má iné záľúby, pečenie ho už nebaví, on je skôr na počítače....teraz pozerám v profile tvoj vek, tak on je o dva roky od teba mladší :-))
emmatessdad
ja peciem roky (asi 20) moj recept mam ho aj v receptoch, ale zahadzujem ho lebo prave som dopiekla Tvoje (je ich asi milion:-))))) a su tak dobre, ze nechapem ako mi mohli doteraz chutit tie moje.Su NEUVERITELNEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE.

Dakujem krasne a pekne sviatky.
ywett
@emmatessdad to fakt?...ale ak si tak dlho piekla podľa svojho receptu myslím, že bola škoda ho zahodiť :-))...krásne ďakujem, teším sa, že si aj ty bola s mojim receptom spokojná. Ďakujem za prianie a rovnako aj Tebe a Tvojej rodinke, prajem šťastné a veselé Vianoce! :-))
steisi
No vianocne pecenie na to sa uz tesim, mohli by ste mi poradit recept na dobre a jemne linecke kolaciky take aby boli take krehke a mekke dakujem
steisi
Dakujem uz ho mam v kucharke :-D a vyskusam, a nevadi ak v recepte neni soda bik. su take meke sypave ?
steisi
ano tie som myslela no ved uz onedlho a budem ten receptik testovat :-D
smuuk043
@helca103 ja som ich potrela až po upečení, a boli skvelé!!! Ale tento recept budem už odteraz robiť stále :)
monna
Idem na to.....dúfam,že sa mi podaria,aj keď mi tam chýba kypriaci prášok.ale vyzerajú skvele.
ja mám recept na linecké od mojej babky:10 dkg prašk.cukru,20 dkg masla(najlepšie čerstvé),30 dkg hlad.múky,pol bal.vanilin.cukru,pol bal.pr.do pečiva,citr.kôra a 1 vajo.
kandrea
Ja som tento recept objavila len tento rok uz som urobila tri dávky. Sú skvelé každý kto ochutná si pýta recept. Ďakujem :)
lubenecka021
ahoj tak ja som tvoj receptik vyskušala a mal uspech...aj dnes ho ideme znovu robit lebo sa vsetko zjedlo.:)
tami1
Tento recept mi nedavno odporucila moja znama...skusala som dat najprv pernikove korenie.Vsetko sa uz vyjedlo a tak som dnes robila znovu ale dala som skoricu.Su fantasticke!!! Ozaj este lepsie!Mnam...dufam ze uz do vianoc vydrzia...musim odlozit...Receptik vrelo odporucam vsetkym...Dakujem
nancynka
ahoj,
moje prve pernicky v zivote a prave tvoje, uz teraz som s nich nadsena, tak uvidim ako bude okolie reagovat :) ale kazdopadne dakujem za skvely receptik :)
majda1411
Ahojte, ja som robila tie perníčky presne podľa receptu, neviem čo som pokazila, ale na druhý deň boli tvrdé. Teraz už pomaličky mäkknu. :( som asi nešikovná pekárka.
ywett
@smuuk043 , @kandrea , @lubenecka021 , @tami1 , @nancynka , ďakujem dievčatá a mám radosť, že medovníčky mali úspech aj u vás :-)

@monna , ďakujem, že si sa s nami podelila aj o tvoj recept a dúfam, že sa medovníčky vydarili aj tebe (alebo si myslela tie linecké?...lebo tam nejde kypriaci prášok)

@majda1411 , netuším kde sa mohla stať chyba, môže to byť aj kvalitou múky. A určite si šikovná, však ani mne sa niekedy nedarí
monika1015
moje prvé medovnicky... a vďaka tvojmu receptu budú pečené každý rok... jednoduchý recept... rýchla príprava a perfektná chuť.... mňam...
1x ywett
ywett
@monika1015 , teším sa, že si bola s receptom spokojná, ďakujem za tvoj milý komentár :-) ...si šikovná, preto sa ti vydarili
janger
@ivka , ahoj! Tak zase tvoje medovnicky...lebo su ozaj veeeelmi dobre.
Tie moje su trosku take bledulky, mohla som snad zvysit teplotu v rure... Ale teda chutne su naozaj.
Pa-pa, pozdravujem ta, aj rodinku :-).



2x haji a ywett
ywett
@janger (19.12.2020 16:30)

Janka, ahoj a prepáč, že tak neskoro odpisujem... ďakujem za odozvu a fotku, medovníčky máš krásne a mňa hreje pri srdci, že si s receptom spokojná, ďakujem ❤️
Prajem Tebe a Tvojim blízkym šťastlivý Nový rok 2021 a hlavne veľa pevného zdravia, lásky, radosti 💝

S dcérkou sme tieto vianočné sviatky vyskúšali nový recept na perníčky, sú tiež chuťovo dobré 🙂


1x janger
janger
@ywett (31.12.2020 21:08)

Ahoj Ivka, aj tebe a rodinke vsetko dobre v tomto novom roku. Nech sa vam dari a ste zdravi.❤

Aj tie tvoje najnovsie medovnicky su nadherne. Ty si taka umelkyna, aj fotky su vzdy take pekne :-)...Ale aj receptik na ne by si mohla pridat:-).
Pozdravujem mockrat.
1x ywett
pivonka
Náhodou som až teraz naďabila na tento recept. Takže ty si cica2? Medovníčky musia byť výborné, veľmi podobné sme roky robievali. Teraz ich už nepečiem, štafetu prevzala dcéra. Čo ma ale dostalo, to sú fotky. Skvele naaranžované! To kde si vyhrabala také sánočky? A macíka? Veľmi milé a vkusné, to by som tiež rada vedela. Prajem prekrásne Vianoce a veľa šťastia v novom roku.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia