Medovníčky

Autor receptu: oriestok

Recept na tieto medovníčky som získala od "ozajstnej" medovníkarky - medovníčky sú hneď mäkké a vydržia tak aj mesiac (skôr sa ale zjedia) Robila som ich prvý krát a či sa mi vydarili, to posúďte sami :-)

10
porcií
30 minút
príprava
10 minút
na 200 °C

Postup

  1. Vajcia, med a cukor vyšľaháme, pridáme koreniny. Vyšľahanú zmes spojíme s múkou do ktorej sme zamiešali sódu bikarbónu a dostaneme cesto. Cesto necháme v chlade odstáť aspoň 1-2 hodiny. Nie je na škodu si cesto vypracovať deň vopred a spracovávať až na druhý deň. Netreba sa báť, keď cesto pri spracovaní lepí, alebo sa "leje". Je to tým, že je v ňom med. Po odležaní sa s ním pracuje výborne.
  2. Cesto rozvaľkáme na cca 4-5 mm hrúbku a vykrajujeme pomocou vykrajovačiek. Dávame na plech vymazaný tukom, alebo na plech dáme papier na pečenie. Pečieme vo vopred dobre vyhriatej rúre (200 stup.C). Po upečení medovníky necháme dobre vychladnúť a natrieme ich zmesou: žĺtko + voda + cukor. Medovníčky tak budú pekné lesklé. Pred zdobením ich necháme aspoň dva dni postáť.
  3. POLEVA: Dôkladne preosejeme práškový cukor (aj 2-3x). Pridáme ostatné suroviny a ručne vymiešame, aby poleva bola hladká, lesklá a biela. S cukrom a citrónovou šťavou si regulujeme hustotu polevy. Ak je hustá, pridáme pár kvapiek citr.šťavy. Ak je riedka, pridáme cukor.