Medovníky

Medovníčky pre zaneprázdnené pekárky

Autor receptu: lemonova

Tento výborný recept som objavila na sashe úplnou náhodou ako blog. Páčil sa mi hneď na prvý pohľad a keďže som tieto medovníčky piekla už niekoľkokrát a vždy sa skvele vydarili, posúvam ho aj vám.* Pre mňa je veľkou výhodou, že cesto sa spracuje relatívne rýchlo a stačí počkať dve hodiny, kým sa odleží. A ako sa vraví, niet na ňom čo pokaziť ;-)

240 minút
príprava
10 minút
na 165 °C

Suroviny

Postup

  1. Základom je mať kvalitný med. Pri medovníčkoch netreba šetriť a treba si zadovážiť naozaj dobrý med, aby bol výsledok taký, aký má byť. Med, maslo a preosiaty cukor si dajte do veľkej misy na vodný kúpeľ. Dobre vymiešajte a zahrejte, aby sa všetko dokonale spojilo. Potom odstavte a nechajte vychladnúť iba toľko, aby nebola zmes horúca. Mala by však ostať teplá.
  2. Do teplej zmesi pridajte preosiatu múku spolu so sódou bikarbónou a škoricou. Vypracujte rukami tuhšie cesto. Nechajte vychladnúť na izbovú teplotu.
  3. Napokon pridajte dve vajíčka a rukami spracujte veľmi lepivé cesto. Vydržte, oplatí sa zababrať :-) Cesto uložte na dve hodiny do chladu, najlepšie zakryté potravinárskou fóliou.
  4. S cestom sa výborne pracuje. Nebude sa vám ani trhať, ani lepiť, stačí ho jemne podsýpať. Mne osobne sa nikdy nepodarí vyvaľkať cesto na rovnakú hrúbku. Ak máte nejaký osvedčený grif, sem s ním :-) Z vyvaľkaného cesta vykrojte medovníky a poukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie. Pred samotným pečením medovníčky veľmi jemne potrite dobre rozšľahaným vajíčkom.
  5. Pečte cca 10 min na 165 °C. Nechajte vychladnúť a uskladnite v uzatvárateľnej nádobe. Ak chcete, aby medovníčky ostali mäkké, môžete použiť krajce chleba, ktoré medzi ne vložíte. Medovníčky si zoberú vlhkosť, ale ich chuť to neovplyvní. Krajce treba meniť, keď stvrdnú. Želám dobrú chuť a krásne sviatky!