Medovníčky ihneď mäkké

tothka - bez fotkytothka, 2. decembra 2010
Medovníčky ihneď mäkké
Foto: tothka

Viem, že na Vareche je už pridané množstvo receptov na medovníčky a napriek tomu som si povedala, že dobrých vianočných medovníčkov nie je nikdy Zobraziť celý popisViem, že na Vareche je už pridané množstvo receptov na medovníčky a napriek tomu som si povedala, že dobrých vianočných medovníčkov nie je nikdy dosť a tak pridávam tie, ktoré pečiem už dlhé roky a vždy každému chutia, ešte ma nesklamali ani vtedy, deď ich bolo treba dopiecť aj deň pred Vianocami

20
porcií
20 minút
príprava
10 minút
na 175 °C

Suroviny

400 g
2 ks
2 PL
60 g
140 g
1 KL
1 KL
 šúpané




Postup

  1. 1

    Heru roztopíme spolu s medom, necháme vychladnúť a pridáme do misy , do ktorej sme preosiali múku, pridáme cukor, vajcia, sódu a perníkové korenie, v prípade, že nemáte toto korenie poruke, stačí pridať aspoň lyžičku mletej škorice. Všetko pekne krásne zmiesime dohromady, najlepšie v kuchynskom robote na tuhé, nelepivé cesto. V prípade, že cesto sa ešte lepí, doporučujem pridať ešte trochu múky. Ja zásadne používam na medovníčky iba múku označenú ako T 650 . Cesto necháme odpočívať minimálne 1 hodinu v chlade, ale kľudne si ho môžete nechať hotové aj niekoľko dní a piecť keď bude k použitiu doma viac pomáhajúcich rúk .

  2. 2

    Odpočinuté cesto rozgúľame na hrúbku asi 3 mm a vykrajujeme z neho rôzne tvary, ktoré ukladáme na pripravený plech, najlepšie vystlaný fóliou na pečenie alebo papierom, aby sme si ušetrili prácu s čistením plechov a stíhali ich otáčať v rúre aj viac krát. Ja zvyknem medovníčky pred pečením potrieť vajíčkom, niekto to robí až po upečení, ja v tom však nevidím zásadný rozdiel. Môžeme ich ozdobiť mandľami, alebo orechom. Aby boli medovníčky mäkké, nesmieme ich nechať v rúre veľmi vysušiť. Pečiem ich na teplovzduchu pri teplote 175 stupňov. Dĺžka pečenia je rôzna podľa veľkosti a hrúbky medovníčkov. Takže keď sú pekné vypečené do zlatova, vyberám z rúry. Trvá to asi 10 min.

  3. 3

    Dobre vychladnuté medovníčky môžeme vyzdobiť bielkovou polevou vymiešanou z jedného bielka a 200 g práškového cukru a trošku citronovej šťavy, alebo kys. citronovej. Množstvo cukru závisí od veľkosti bielka a vymiešať ho treba tak, aby poleva bola dobre hustá a neroztekala sa. Polevu dávam do mikroténového vrecka, odstrihnem na ňom malý kúsok na konci rožka a zdobím podľa fantázie a tvaru vykrojeného medovníčka.

    Medovníčky ihneď mäkké - obrázok 3
  4. 4

    Piekla som hlavne kvôli mikulášskym čižmičkám a pri tej príležitosti som si spravila aj menovky na predvianočnú oslavu mojich menín a drériných narodenín.

    Medovníčky ihneď mäkké - obrázok 4

Diskusia k receptu

helca103
mám svoj recept na medovníčky ale skusim aj tento z polovičnej davky a uvidíme. Rada skúšam nove recepty takže KK
lidia3
Už som medovníčky upiekla včera ale tiež mam recept že medovníčky su hned mäkké.Dnes idem zdobiť.
palokuchki
Ja len obdivujem ako viete vsetcia tie medovniky krasne zdobit. Kazdy ma svoje napady. Tieto medovnicky su tiez velmi pekne.
mamulienka
rada by som ich vyskusala,len tym surovinam nerozumiem,kolko cukru,medu,Hery,sody bikarbony....je to nejake posunute...oprav prosim
hortenzia51
súúper recept určite vyskúšam aj ,ked pečiem iný recept---
je to veľmi dobrý, sudim podľa použitých surovýn--
marienka44
@Tothka ,do medovnikov ide aj razna muka, t.z. chlebova. Toto mam od ucitelky medoveho peciva. Aspon 1/4 muky hladkej T 650 mahrad raznou. Pridavam aj 1PL rumu do cesta.
pisot
já sa snažím každý rok piecť perníčky a sú vždy mooooooc tvrdé,neviem prečo nemeknú :-(
mariaklara
Ja som piekla včera asú mäkkučké, teraz som si dala dva ku káve. dnes budem zdobiť, v nedeľu recept napíšem. Teraz som si pripravila medovníčky s celozrnnej múky, ktoré boli v Dobrom jedle, uvidím, aké budú.
bocmanka
ja sa chystám zdobiť medovníčky s deťmi v škole, takže si ich musím "predchystať", takže vyskúšam...
lotte
Ten istý recept používam už 15 rokov, mám aj kopu iných ale tento je najosvedčenejší
tothka
@kucharronald som rada, že sa ti podaril taký pekný výtvor, dúfam, že si ho ešte nestihol zjesť.
@pisot do medovníčkov musíš dať len predpísané množstvo medu a nesmieš ich veľmi dlho piecť, pretože sa veľmi vysušia a sú potom tvrdé. V erím, že tento rok sa ti určite podaria .
kucharronald
@tothka :) Zatiaľ nie, ale môžem potvrdiť, že sú veľmi mäkké!!! :)) Anjelik som zabalil do pekného vianočného sáčka a dal opierať na pohár :) Ráno kukám, medovník bol na mieste, ale bol zlomeny na polovičku. No a potom som ho zjedol :) škoda, ale ešte určite urobím z tohto cesta :))
Medovníčky sú vtedy mäkké, keď sú hrubšie a nepečieme ich tak dlho :) Na medovníky stačí 7-10 min. To záleží na trúbe, ako pečie...
cinkla
Jej mariaklara - mas super meno. Ja som totiz Klara Maria.
tothka
@cinkla Myslim že ešte v lete si reagovala na recept na plastelínu od Egrešky a vravela si, že máš trvanlivejšiu. Prosím ťa ak budeš taká láskavá poslať mi ho hoci aj na môj email Evinaxl@centrum.sk veľmi by sa mi teraz hodil, vopred ti ďakujem.
auroravittoria
@pisot ,ak nemas medovnicky mekke,uloz si ich do nadoby ktora sa da zatvorit a poloz ku nim kusok chleba,alebo prerezane jablcko,uvydis ze ti zmeknu.
evulines
Možem potvrdit, že medovníčky sú makkučké, síce som ich nezdobila, ale navrch som dávala olúpanú mandlu. Výborné!
tothka
@evulines som rada, že sa ti medovníčky podarili a si spokojná. ja ich tiež nezdobím, keď dávam mandle. Prajem pekný zvyšok sviatkov.
gababu1
ja som ich robila....a mne nezmakli................preco?????????,som ich presne pikla..este aj o minutu menej....a su tvrde......
marianne69
chcela som sa opytat ci tych 60g Hery nie je trosku malo,ale ked nie spravim aj s tymto mnozstvom,robim cesto na ne.
tothka
marianne69 tých 60 g Hery nie je málo, ja takto pečiem medovníčky už asi 20 rokov, vždy boli dobré a mäkké, len ich nesmieš veľmi vysušiť v rúre pri pečení.
rafi87
prosím Vás, mama dnes robila tieto medovníky, a keď boli ešte teplé z rúry tak boli fajn mäkké, ale jak dala do špajze (je tam dosť chladno) tak stvrdli jak betón, môže to byť od toho že hned to vyložila do špajze kde je dosť chladno alebo prečo stvrdli?
preto ich dnes skúsila spraviť, lebo od kamošky čo máme recept (tiež by mali byť mäkké) stvrdli jak betón, čo by sme mali s nimi spraviť? alebo kde ich dať aby zmäkli?
tothka
@rafi87 veľmi som sa prekvapila, že vám medovníčky stvrdli, mne sa to ešte nikdy nestalo, nechávam ich úplne vychladnúť v kuchyni a neskôr ukladám do plechovej, alebo plastovej krabice a sú v špajzi, u nás síce nie je až taká veľká zima, ale aj tento rok som už piekla medovníčky aspoň 5 krát, a to vždy z dvojitej dávky a nikto za zatiaľ nesťažoval, žeby stvrdli. Neviem, v čom ich máte odložené, ale skús dať do krabice krajec chleba, alebo prekrojené jablko. Takéto rady som čítala, ale zatiaľ som to v praxi nepotrebovala. Dúfam, že medovníčky ešte zmäknú.
cmuqa
PERFEKTNE!!! Prve medovnicky ktore mi nestvrdli a chutia uzasne!! odporucatm neto jednoduchy rychy a chutny recep uplne kazdemu! mnamka :P
tothka
@cmuga som veľmi rada že si vyskúšala moje medovníčky a bola si s nimi spokojná tak ako ja. Doporučujem ti vyskúšať aj moje Decembrové hríby - tiež sú to medovníčky
ssimona
prave som ich dopiekla ....su krasne s cestom sa super pracovalo,muku T som nemala a nic sa nestalo ,su krasne a chutne.Potrela som vajickom az po upečeni lebo som skusala pred upečenim ale ked to natrete po upeceni su krajšie a lesklejšie.Dakujem za recept -ukladam :-)
3sandra3
tiež vyskúšam... zatiaľ som ho tu nevidela, neviem, kde som mala oči :-)
3sandra3
už ich mám napečené a odpočívajú v dóze, čakajú na zdobenie,,, sú fakt mäkké... super
barborka123
Piekli sme tieto perníčky dnes, sú fantastické ,mäkučké a nádherne nadýchané .Proste výborné . :)
olivka
myslíte že velmi vadí keď som do cesta dala ten med s herou ešte teplý? dosť sa to lepí
emporia
Výborné ! Najlepší recept aký som doteraz na perníčky našla. Boli skutočne mäkké a mali obrovský úspech. Všetkým chutili, odteraz pečiem už len podľa tohto receptu. Ďakujem :)
aamm
jablko na zmäknutie perníčkov funguje, mám vyskúšané
majusa55
Roky som piekla podľa môjho receptu,ktoré sa pečú hneď. Chcela som recept, ktorý počká do druhého dňa, aby som mohla vnučky zabaviť s pečením. Tak som našla tento recept a ďakujem zaň. Výborne perníčky, krásne, chutné a mäkké. Iné už robiť nebudem.
lilo1080
Prosím vás o radu. Môžem dať miesto sody 1 sacok prášku do pečiva. Mne sa rozlievaju. Ďakujem
natinati
Tak tento recept som práve skúsila a musím povedať, že radšej si pohľadám iný... Ale kazdemu podľa chuti. Je veľmi málo sladký a ledva cítiť med.. A s tým vajcom pred alebo po je veľký rozdiel. Možno som ho tam zle dávala, ale mne ostali medovniky pásikové. Škoda




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia