Medové rezy podla mojej svokry

drobcek19 - fotkadrobcek19, 10. apríla 2011
Medové rezy podla mojej svokry
Foto: drobcek19

Tento receptik je velmi oblubeny u mojho priatela kedze mu ho pekavala jeho mamina a teraz ho pekavam aj ja, podla mna je dost Zobraziť celý popisTento receptik je velmi oblubeny u mojho priatela kedze mu ho pekavala jeho mamina a teraz ho pekavam aj ja, podla mna je dost jednoduchy a zvladnu ho aj zaciatocnici.

Suroviny

Cesto:
1 ks
200 gr
20 gr
2 pol. lyz.
5 pol. lyz.
1 caj. lyz.
450 gr
PLNKA:
400 ml
1 bal.
50 gr
190 gr
140 gr
poleva:
100 gr tmava
80 gr




Postup

  1. 1

    Vajce, praskovy cukor, maslo, med a mlieko zvarime kym sa nam vsetko spolu nespoji.

    Medové rezy podla mojej svokry - obrázok 1
  2. 2

    nechame to vychladnut, obcas premiesame. Do vychladnutej hmoty zamiesime muku v ktorej sme predtym smiesali sodu bikarbonu.

    Medové rezy podla mojej svokry - obrázok 2
  3. 3

    Cesto si rozdelime na 3 casti a zacneme valkat platy. Ja to robim tak ze na pomucenej doske vyvalkam tak do polovice, potom prelozim na papier na pecenie a dovalkam, aby sa mi nepretrhol pri prenasani, musi sa to jemne valkat nie pod tlakom inak sa zacne cesto pukat na krajoch. Zatial to neviem ako moja svokra ona ich vie cele krasne vyvalkat bez dokladania cesta, ja este kraje dokladam a dotrarujem.

    Medové rezy podla mojej svokry - obrázok 3
  4. 4

    Dame piect na takych 200 st. asi 8 minut, treba ich sledovat.takto vyzeraju po upeceni.

    Medové rezy podla mojej svokry - obrázok 4
  5. 5

    kym nam platy vychladnu priparvime si plnku. Ja som ich robila den dopredu ale ako je komu lepsie casovo. Z mlieka, vanilkoveho cukru a muky si uvarime kasu. Nie je az taka husta a nesmie nam zovriet inak sa plnka zoseka.Nechame vychladnut, obcas premiesame.

    Medové rezy podla mojej svokry - obrázok 5
  6. 6

    Kym nam kasa chladne tak si vymiesame maslo s cukrom do hladka.

    Medové rezy podla mojej svokry - obrázok 6
  7. 7

    ked je kasa chladna nie velmi studena spojime ju spolu z maslom a vznikne nam plnka.

    Medové rezy podla mojej svokry - obrázok 7
  8. 8

    PLnkou si naplnime platy, na prvy a druhy, na vrch uz nedavame.

    Medové rezy podla mojej svokry - obrázok 8
  9. 9

    Zatazime a vlozime do chladnicky na par hodim, ja vacsinou z vecera do rana aby platy zmekli.

    Medové rezy podla mojej svokry - obrázok 9
  10. 10

    Rano polejeme polevou ktoru nechame stuhnut a mozme krajat a podavat. Dufam ze bude chutit:-)

Diskusia k receptu

marianne69
.....poznam, ten vareny krem je vyborny,vdaka za pripomenutie davno som ho nerobila...
ancicka
Aj ja mám presne taký rcp. Tvoja svokrička je asi v mojom veku,pretože ked sme začinali piecť,tak v kuchárskych knihách bol tento recept.Inač výborny ked zmäkne,tak je veľmi jemný.
3sandra3
fajn recept, ale mám obavy , či sa mi spojí múka s tým vajcom, maslom a i.,,,,.. nie je tam nejako málo masla do cesta?
torticka
Ja som raz robila pláty podľa receptu, aj skončili v koši. Neviem, kde som spravila chybu.
mojack
Ak robim posledný plat cesta, tak si ho trochu prehrejem v mikro..
Cesto pri vaľkani nepraská.Mne sa s ním vyborne pracuje.
drobcek19
Tieto platy sa robia uz z vychladnuteho cesta, jed mi ho moja svokra vysvetlovala povedala mu ze cim dhlsie cesto stoji tym sa snim lepsie robi. Skusala som aj ine recepty kde sa valka teple cesto ale neboli tak chutne ako tieto,a nebojte sa vsetko sa pekne spoji len treba pockat kym to vychladne v tomto pripade.
sovka62
Ak budete cesto robiť tak, ako je napísané v tomto recepte, budú vám pláty pri vaľkaní praskať vždy. V pôvodných receptoch v tých starých kuchárskych knihách je napísané, že múka sa vysype na dosku a postupne sa do nej pridáva teplá tekutá časť. Aj ja som si myslela, že to je predsa jedno a múku som nasypala do misy a tiež mi pláty praskali. Až som poprosila mamu mojej priateľky, nech mi postup podrobne napíše a ona ma upozornila, že ak to spravím opačne, cesto sa bude zle vaľkať. Tak to skúste podľa mňa (a tej milej panej) a uvidíte ten rozdiel. Mne teda padla sánka, keď som to prvý raz skúsila správne. Cesto bolo mäkučké ako plastelína, vaľkalo sa ľahučko a pekne na hladko. Tak sa @drob ček, spýtaj svokry, či to aj ona nerobí tak ako ja, keďže píšeš, že jej sa to vaľká dobre.
drobcek19
Je to mozne ze to takto robi, ked skou budem tak sa opytam, dakujem za pripomienku nabuduce vyskusam.
janger
Medove platy som este nepiekla. A ked aj popraskali, ved to nie je vidiet ;-). Su pekne.
cica2
krásne sa ti vydarili, si velmi šikovná!!!
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
esi
Ja medovné rezy mám veľmi rada, ale poraďte mi, prečo ich mám teda tie pláty strašne tvrdé. Po naplnení síce sú dobré ale až na 3-4 deň.
talia
Aj u nas su oblubene lenže ja varim už aj zo sodou bikarbonou až sa mi vytvory akasi pena a do teplej pridavam muku lepsie sa platy valkaju a da sa s nimi lepšie tvarovať na plech a ked ich natriem plnkou už o dva hodiny su mekke a daju sa jesť,taketo platy použivam aj na kremeš.
drobcek19
Mne sa to stalo na vianoce ze nechceli zmeknut a spravila som velku chybu domiesovala som do nej stale muku s myslenim ze sa budu lepsie valkat, valkali sa sice dobre a nelepilo sa cesto ale boli hrizne tvrde, oodla mna vela muky
mgut
U nás musia byť medové rezy pri každej príležitosti. Tiež som vyskúšala niekolko rcp.kým som prišla k tomu správnemu.:2 vajcia,20dkg cukru,5dkg palmarín, dáme pomaly zohrievať na horúco,nie varit,stale miešame.Odstavím a pridám 2lyžice medu,3lyž.mlieka,1malú lyž.sody bik.a pol kg hl.múky špec.ktorú si rozdelím,približne polovicu dám na dosku a urobím v stede velkú akože jamku,a druhú polovicu zamiešam do zmäsy na šporaku. Dobre premiešať a vyliat do múky na doske.Treba rýchlo pracovať, lebo sa to rozteká po doske,ale dá sa.Ja vaľkám aj teplé, nenechavam vychladnút.Plech natriem stuž.tuk.Hneď ešte horúce podoberem dlhým nožom a vysypem na dosku.Pečiem na nízkom vyšupovacom plechu,ale niekto ich pečie na opačnej strane plechu.Ručím vam že sa podaria a po naplnení tiež o 2 hod. môžete krájať
richterka
presne ako sovka62, aj ja ich robím tak, že dám múku na dosku a do nej vylejem ostatné, a potom sa mi výborne s tým cestom pracuje, nemusí sa dať ani vychladnúť. treba to len vyskúšať.
stania
aj ja ho občas pečiem, tiež mám recept od svokry, pred natieranim pnkou platy pokvapkam rumom a natriem pikantným džemom(višnový, ribezlový(,ked pride dcera s Londyna je rada ked jej urobim jej oblubeny medový rez
ligotka25
ženy, nechýba vám tam lekvár? ja dávam do stredu ešte vrstvu slivkového lekváru (ale mám 4 pláty)
1x myalab
mushu
Zas som sa pokúšala robiť plnku, tentoraz podľa tohto receptu, a už druhý raz sa mi vytvorila riedka, pričom som postupovala presne podľa pokynov. Kde robím chybu? :/ Vďaka za odpoveď.
drobcek19
ona ma byt taka redsia, nie taka ako klasicke zo zlateho klasu, len spokojne napln platy a ked stuhnu budu dobre
alka18
super,poznam a budem piect na vianoce medove rezy,je fantasticky ale ja davam este marhulovy dzem.
angiek
kolacik vyzera fajn, len to krajanie sa mi nepaci, staci utriet noz od plnky, nic v zlom
drobcek19
ano viem ale to boli posledne kusky iba pre priatela, inak otieram
lenuska84
Ahoj. Vecer pred stedrym dnom, sa moj muz rozhodol, ze spravi medove rezy, podotykam , ze on vobec nepecie. Do zmesy na cesto sme zabudli dat mlieko (ktore sme dali az pri mieseni cesta) ale musim povedat, ze boli neskutocne dobre, makkucke, recept si odkladam. Dakujeme :-))))))




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia